10 günde 300 yangın

10 günde 300 yangın

Özellikle son günlerde meydana gelen tarlalarda ürünlerin biçilmesinin ardından tarım alanlarının temizlenmesi amacı ile ortaya çıkan, genellikle bilinçli olarak çıkartılan anız yangınlarının doğaya ve çevreye verdiği zararlar ciddi boyuta ulaştı.

13 Ağustos 2018 - 14:21

Kahramanmaraş itfaiyesinin günde ortalama 30 ile 40 arası yangına çıkış yaptıkları öğrenilirken, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder, açıklamalarda bulundu.

Başkan Cahit Küçükönder, Yaz sezonu olması sebebiyle anız yangınlarında çok ciddi artış olduğunu belirterek şöyle konuştu; ''Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığımız son iki yılda bu konuyla ilgili baya ciddi çalışmalar içerisine girdi. Tarım İl Müdürlüğümüz, İlçe Tarım Müdürlüklerimiz, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Emniyet Müdürlüğümüz ve Jandarma ile iş birliğimiz sürmektedir. 20 bin çiftçimizin tamamına mektup gönderdik. Çiftçilerimizin farkındalığını arttırmak adına tabi ki bu anız yangınları bizim için bir yangından öte bir çevre felaketidir. Son iki gün içerisinde kırsal mahallelerimizde ve ilçelerimizde anız yangınları bahçeye ve ormanlık bölgeye sıçradı. Ayrıca yangının arı kovanlarına sıçramasıyla birlikte binlerce arı yandı. Çiftçilerimiz kesinlikle anız yakmasın ve doğaya sahip çıksınlar.”

 

“FARKINDALIĞIN OLUŞMASIYLA YANGINLARDA AZALDI”

İtfaiye Daire Başkanı Küçükönder, farkındalığın oluşmasıyla anız yangınlarının azaldığını söyledi. Küçükönder, “Her yıl yüzde 20 civarında yangınları azalttığımızı gördük. Bu konuda uyarılarımızı dikkate alan çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş'ta 20 binin üzerinde çiftçimiz var. Anız yangını sayısı 2016 yılında yaklaşık dört bin civarındaydı. 2017 yılında bu sayıları üç bin civarlarına düşürdük. Bu yılda yine yüzde 15-20 miktarında bir azalma söz konusu. Anız yangınlarında bir çok canlı telef oluyor ve nesli tükeliyor. Ayrıca bu yangınlar toprağa da ciddi anlamda zararlar veriyor. Devletimizin bu hayvanlara işkence edenlere gelecek cezai yaptırımlar etkili olur. Çünkü tarla hayvanlarının da canı ve yavruları var. Bir İslam alimi şöyle söylüyor: "Anız yakan bir insan ömür boyu hiç günah işlemese bile, o günah ömür boyu ona yeterde artar". Dini yönden çok büyük bir günah. İl müftümüz camilerde, hutbelerde vaazlarda anız yakmanın zararlarını anlattı. Bu çabamızın baya bir faydası oldu. Kahramanmaraş’taki yerli ve ulusal basına da duyarlılığı arttırdığı için teşekkür ediyorum. Akdeniz ormanları çok riskli. Ufacık bir yangında rüzgârda varsa yangın çok büyüyebilir'' dedi.  

 

“ORMANLAR MİLLİ SERVETİMİZDİR”

İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder, anız yangınlarının gerek doğaya gerekse çevreye ciddi zararlar vermekte olduğunu belirtti. Ormanlarımız mili servetimizdir diyen Küçükönder, ''Anız yangınları evler ve ormanların iç içe girmesi sebebi ile yerleşim alanlarını da tehdit ediyor. Halkımızdan ormanda gereksiz eşyaları bırakmamalarını ve temiz tutmalarını rica ediyorum. Çünkü en ufak bir sigara izmaritinden orman yangını başlayabilir. Büyükşehir Belediyemizin çok güzel mesire alanları var. Muhsin Yazıcıoğlu Parkı, Atatürk Parkı, Kılavuzlu Parkı bunlara örnek olarak gösterilebilir. Kahramanmaraş su kenarları ve mesire alanları yönünden önemli bir ildir. Kapıçam da Belediyemiz çok güzel bir mekân yaptı. İnsanlar hem spor yapabilecekler hem de doğa ile iç içe bir piknik yapacaklar. Halkımız böyle yerleri tercih etsin. Ormanda piknik yapıp yangına sebep olmasınlar. Ormanlarımız muhteşem bir oksijen kaynağıdır. Ormanlar bizim akciğerimizdir. Tarlalarımızı koruyalım ve doğal tarım yok olmasın. Bir tarlada üç-dört yıl anız yakılırsa tarlanın verimi düşer. Şu anda günlük 20 ile 25 arasında anız yangını meydana geliyor. Bir tane bile tarla yansa bizim yüreğimiz yanıyor. Çünkü orda milyonlarca hayvan acı içerisinde yok ediliyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x