269 iş makinesiyle 1084 kişi Yetiştirmek için çalışıyor

269 iş makinesiyle 1084 kişi Yetiştirmek için çalışıyor

Proje değişiklikleriyle Türkiye’nin standardı yüksek ve en kaliteli yollarından biri haline gelen Kahramanmaraş-Göksun karayolunun bir an önce trafiğe açılması için her gün 269 iş makinesi ile 1084 personel geceli gündüzlü büyük bir fedakârlık örneği gösteriyor. Yüklenici firmanın güçlü olması ödeneğe beklemeden hızlı yol almasına neden oluyor.

18 Ekim 2017 - 02:51

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi her gün geceli gündüzlü 269 iş makinesi ile mühendisinden işçisine kadar 1084 kişinin yetiştirmek için seferber olduğu Kahramanmaraş-Göksun karayolundaki çalışmaları yerinde gördü.

Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarından biri olan Duygu Mühendislik ve İnşaat Şirketi, yükleniciliğini yaptığı Kahramanmaraş-Göksun karayolunu zamanında bitirmek için personeli arasında seferberlik ilan etti. Yönetim Kurulu Başkanlığını aslen Kahramanmaraşlı bir işadamı olan İsmail Doğan’ın yaptığı firma bir taraftan Menzelet Yol ayrımı ile Fırnız arasındaki tünelleri bitirmek için yoğun çaba harcarken diğer taraftan da Andırın Yol ayrımı ile Göksun Tünelleri çıkışına kadar olan bölümü duble haline getirip 20 Kasım’a yetiştirmek için büyük bir fedakarlık örneği gösteriyor.

Türkiye’nin en büyük ve güçlü inşaat şirketlerinden biri olması, devletten ödenek beklemeden işlerini hızlı şekilde devam etmesini sağlarken, üç yıldır istimlak sorunu yaşanan güzergâhtaki parsellerin Bakanlar Kurulu kararı ile acil kamulaştırma alanı ilan edilmesi yol çalışmalarındaki yoğunluğu daha da artırdı. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlara çıktığı ve ödeneklerin normların altına indiği bu günlerde Göksun yolundaki çalışmaların hızını yavaşlatmazken, yolun bir an önce bitirilmesi için yüklenici firma öz kaynaklarını kullanarak hava durumlarında bir sıkıntı olmaması durumunda 20 Kasım’da yolu trafiğe açmayı hedefliyor. Bu kapsamda tüm personel izinlerini kaldıran Duygu Mühendislik ve İnşaat Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan haftanın büyük bir bölümünü işçilerin başında geçirmeye devam ettiği bildirildi. Ayrıca tünel işlemleri ve asfaltları tamamlanıp bir türlü istimlaklerdeki sorunlar nedeniyle trafiğe açılamayan Tekir ve Çağlayan tünellerinden de vatandaşların geçebileceği öğrenildi.

Menzelet Barajı Yol ayrımı ile Fırnız arasında yapımı devam eden yaklaşık 7 bin 600 metre uzunluğunda olan 5 tünel çalışmalarında ise yavaş yavaş sona yaklaşıldığı bildirildi. Tünellerin 610 ve 3 bin 678 metre uzunluğundaki iki tüzelin delme işlemleri tamamlandığı, delme işlemi biten 500 metre ve 1.400 metre uzunluğunda olan iki tünelde ise kaplama beton çalışmasının devam ettiği, son tünel olan 1.390 metre uzunluğundaki tünelin ise delinmesi için giriş kısmına başlanıldığı ifade edildi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x