Kahramanmaraş Büyükşehir
Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil programa katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, TKDK’nın yüz ağartan bir kurum
olduğunu vurgulayarak, 42 ilde faaliyet gösteren TKDK’nın Kahramanmaraş’ta
olmasının bir pozitif ayrımcılık değil, geçmişte sicili
çok temiz bir il olmasının sonucu olduğunun altını çizdi.
İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, Bugüne kadar vermiş oldukları destekler ile şehrin ve ülkemizin kalkınmasına ciddi bir katkılarının olduğunu, Bugün ikinci çağrı döneminde almış oldukları 10 yatırımcı ile sözleşme imzalayacak olmalarının kendilerini ziyadesi ile memnun ettiğini söyledi.
Ceyhan, ''Yatırım sürecinin ne kadar çetin ve zor olduğunu bilen bir kurumun il koordinatörü olarak destek almaya hak kazanan yatırımcılarımızı tebrik ediyorum. Yaklaşık 40 milyon lira toplam yatırım bedeli olan bu 10 projenin hayata geçmesi ile birlikte 16 milyon lira civarında ki hibeyi bu kıymetli kardeşlerimize ödemiş olacağız. Bu projenin hayata geçmesi ile Kahramanmaraş 6 adet süt işleme tesisi, 3 adet soğuk hava deposu ve bir adet kesimhane ile parçalama tesisi kazanmış olacaktır. Burada şehrimizin sembolü olan dondurmamıza katkı sağlıyor olmak bizler için gerçekten çok önemli'' dedi.
Kurum olarak verdiğimiz destekler ile Kahramanmaraş Dondurmasına ilave günlük 120 ton bir kapasite sağladıklarını belirten Ceyhan, ''Bugün imzalayacağımız sözleşmeler ve yatırımlarımızın hayata geçmesi ile birlikte ilave 30 ton daha kapasite sağlayacağız ve toplamda günlük olarak Kahramanmaraş dondurmamıza 150 Tonluk bir ilave üretim sağlamış olacağız. Bununla birlikte dondurmamız hem ülkemizde hem de küresel pazarda biraz daha payını artıracaktır'' dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme kurumu 42 ilde faaliyetlerine devam etmekte olduğun ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili bir kurumu olarak çalıştıklarını, söyleyerek, ''Kahramanmaraş'ta desteklediğimiz yatırımlara tahsis edilen fonun yüzde 75'i AB Fonlarından yüzde 25'i ulusal bütçeden finanse edilmektedir. Şehrimizde 250 yatırım sözleşmesi imzalanmıştır. Bunlar ile birlikte şehrimize 240 milyon liralık yatırım gerçekleştirildi ve yatırımcılara 100 milyon lira hibe ödeme yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde doğrudan şehrimizde 2000 kişiye istihdam sağlandı. Özellikle kadın ve genç yatırımcılarımıza pozitif ayrımcılık sağlamaktayız. Vermiş olduğumuz destekler ile şehrimizde 68 adet çiftlik kurulmuş, 10 adet süt işleme tesisi 1 adet kesimhane, 35 adet otel ve yeme içme tesisi, 3 adet balıkçılık ve 2 adet yenilenebilir enerji tesisi faaliyetlerine devam etmektedir'' diyerek sözlerini tamamladı.
Müsteşar Doktor Nihat Pakdil, Tarım doğal kaynaklar ile yapılan bir faaliyet olduğunu söyleyerek, ''Toprağın suyun güneşin olacak ki, tarım yapabilesiniz. Bu geçen şartlar içerisinde insanoğlu sadece kendisi için toplayıcılık yapmaktan avcılık yapmaktan sonra üretime geçiyor. Kendisinin ve çevresinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu işi yapmak için mutlaka çevreyi düzenlemeniz gerekiyor. Sağlıklı üretim yapmak lazım. Neticede bu gıdaları insanlar yiyecek, içecek. Bu üretilenlerin sağlıklı bir şekilde vatandaşlara ulaşması lazım. TKDK 42 ilde faaliyet gösteriyor. Kahramanmaraş'ımızda bunlardan bir tanesi, evet Kahramanmaraş seçildi bu 42 ilden birisi oldu ancak Kahramanmaraş'a pozitif ayrımcılık vs. yapılmadı. Bu tip projelerde faaliyetlerde geçmişte çok temiz bir sicili olduğu için Kahramanmaraş seçildi'' dedi.
Şu anda başarı sıralamasında Kahramanmaraş rakamsal olarak ilk 5'te yer alıyor ancak oransal olarak değerlendirdiğimizde daha da yukarılarda yer alacaktır diyen Pakdil, ''Kırsalda ki faaliyetlerin desteklenmesi ile 150 ton dondurma kapasitesine ulaşıyoruz. Bu süt fiyatlarının dönemsel olarak dalgalanmasında problem yaşanmayan bir il olarak Kahramanmaraş'ın karşımıza çıkacağını belirtti.
Kırsal kalkınma kurumu en başarılı kurumlarımızdan birisidir olduğunu belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ''Hep takdir ettik. Özellikle Kahramanmaraş'ın ekonomisinin güçlenmesi ve gelir dağılımının adaletli olması açısından çok önemlidir. Artık Kahramanmaraş'ta bir çok kardeşimiz esnaflıktan sanayici modeline geçti. Küçük işletmeler bugün fabrikalara döndü'' dedi.
Kahramanmaraş'ta ki müteşebbis sayısını arttırmak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Erkoç, ''Sanayiciye arsa üretmek için çalışıyoruz. Sanayi parsellerinin fiyatları yükseldiği için başvuruda bulunamamaktalar. Bu arsa temini açısından adımlar atacağız. Hedefimiz 10.000 sanayici oluşturmaktır. Komşu illerimiz Gaziantep ve Kayseri'de müteşebbisler güçlü olunca şehirlerde güçlü hale gelmektedir. Çünkü oradaki yatırımlar ve işletmelerde ki oluşan kazanç şehire yansıyor. Bu şehrin değişim ve dönüşümü belediyelerin yapacağı iş değil. Biz belediye olarak önünü açacağız. Başta kentsel dönüşüm, şehir ekonomisi artması ile alım gücüde daha hızlı olacaktır. Bunu da görüyoruz ve izliyoruz. İnşallah biz esnaflarımızı sanayici haline getirme gayreti içerisindeyiz. Biz her zaman esnafımızın yanındayız. Ne yapılması gerekiyorsa bizzat belediye başkanı olarak ben takip etmeye hazırım'' diyerek sözlerini tamamladı.
YORUMLAR