6 ayda 480 yangın!
Reklam

6 ayda 480 yangın!

Yaz ayının gelmesi ile birlikte vatandaşların anızları bilinçli olarak yakması tehlike saçmaya başladı. İtfaiye daire başkanlığının yaptığı bilinçlendirme çalışmaları ve uygulanan cezai işlemlere rağmen vatandaşlar anız yakmaktan vazgeçmiyor.

10 Temmuz 2018 - 04:34

Kahramanmaraş'ta son günlerde bilinçli olarak yakılan anız yangının ormana sıçraması ile birlikte ormanda yangın çıkmış, yapılan müdahale sonucunda bir kaç hektar alan kül olmuştu. Son 3 yılın istatistiklerini bakılınca da Kahramanmaraş'ta 2016'da çıkan 376 anız yangını bulunurken İtfaiye daire başkanlığı tarafından çalışmalar yapılmış, vatandaşlarla ile bir araya gelerek anız yakmanın zararlarından bahsedilmişti. Bu konuda yapılan çalışmalar faydasını bir sonraki yıl göstermiş ve 376 rakamı 95 azalarak 281'e düşmüştü. Ancak Kahramanmaraş'ın bu yıl ki karnesi hiçte iç açıcı değil.

2018 yılının ilk yarısında geçtiğimiz yılın neredeyse iki katı anız yangını çıktı. Bilinçli olarak çıkartılan 480 yangına itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği öğrenildi. Çıkan anız yangının tarladaki tüm canlılara zarar verdiği gibi ormana da sıçrayarak tehlike saçtığı ortaya çıktı. Yetkililerin tüm uyarılarına aldırmayan tarla sahipleri ikinci mahsülü ekmek için başvurdukları bu yöntem doğa katliamı olarak göze çarpıyor.

Çukurova Üniversitesi Tarımsal Yayım Haberleşme Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin resmi internet sitesinden bu konu ile ilgili olarak yapılan Anız neden yakılır ve zararları nelerdir. Bu konulardan şu şekilde bahsedilmiş;  Anızı yakan çiftçiler doğru bir iş yaptıklarını zannederler ve bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaparlar oysa birde madalyonun öteki yüzü vardır yani anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verdiğiniz zararlar. İsterseniz önce anız yakmanın yararlarını belirtelim, sonra zararlarını ve en son olarak ortaya çıkan sonuca bakalım

Çiftçiler anız yakma eğilimindedirler. Çünkü; Bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir, Sürümü kolaylaştırır, İkinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlar,Sap ve bitki artıkları üzerindeki artıklar yok edilir, Saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginleri yok edilir. Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir.

Oysaki anız yakımının yukarıda sayılan ve faydalı görülen amaçların aksine toprak ve doğaya zarar vermektedir. Bunları maddeler halinde sıralarsak; Toprak verimliliği azalır, Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir,Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erezyona (taşınarak) uğrar.Toprak yorgunluğu artar. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz, Doğal denge bozulur, Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar, Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır. Ülkemizde kanunlarla ve polis uygulamalarıyla anız yakımı önlenmeye çalışılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde barınan çiftçilere anız yakmanın zararları anlatılmış ve onlarda ikna olmuşlardır. Gelişmiş ülkelerde bu sorun halledilmiştir. Sonuçta; alınabilecek 100 TL varsa anız yakılarak bunun ancak 10-20 TL si alınır. Geriye kalan 80-90 TL kaybımız olur. Anız yakarak karımızın %10-20 iken yakmayarak % 80-90 olduğunu çiftçilerimizin görmesi gerekmektedir ve buna inanmalıdırlar.

Eğer çitçilerimiz anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğini bir anlayabilirlerse hiçbir güç çiftçiye anız yaktıramaz. Bütün sorun bunun inandırıcı şekilde anlatılmasıdır. Çiftçilik bir gönül mesleği olmasa bunu yapacak insanları bulmak bu kadar kolay olmazdı. Anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmektedir. Bunu görmeli ve anız yakmayı bırakmalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
İstiklal Spor’un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu
İstiklal Spor’un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu