750’nin üzerinde eve radon sensörü geliyor

750’nin üzerinde eve radon sensörü geliyor

Türkiye genelinde 62 bin haneye yerleştirilecek olan özel dedektör 27 Kasım’da Kahramanmaraş’a geliyor. Doğal kaynaklardan yüzeye çıkarak evlerin içinde biriken ve kanserojen olan radon gazı, akciğer kanserine yol açan ikinci faktör.

24 Kasım 2017 - 03:04

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla Türkiye’nin birçok ilinde ‘radon sensörü' yerleştirmelerine başlanılmıştı. 27 Kasım tarihi itibariyle ise radon sensörleri Kahramanmaraş’ta 750’nin üzerinde eve yerleştirilmeye başlanılacak. 

‘KAMERA VEYA DİNLEME CİHAZI ZANNETMESİNLER’

Yerleştirilecek olan Radon Gazı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, başlayacak olan çalışmalarda 750’nin üzerinde eve radon sensörü yerleştirileceğini belirterek, süreç hakkında bilgi verdi. Öksüz, “Evimiz de en fazla zaman geçirdiğimiz oturma odası ve yatak odasındaki yüksek bir yere müdürlüğümüzün  görevlendirdiği kişiler tarafından dedektörler yerleştirilecek. Yerleştirilen dedektörler radon gazının yaydığı ışınları topluyor. Dedektöre 2 ay boyunca kimse dokunmamalı. Çünkü dedektörün üzerindeki barkot sayesinde ölçümler sürekli olarak takip edilecek. 2 ayın sonunda görevliler tarafından toplanan dedektörler, Atom Enerji Kurumu’na gönderilecek. Vatandaşlarımız dedektörleri kamera veya dinleme cihazı zannedip kuşkuya düşmesinler” dedi.

İşte radon gazı hakkında bilmeniz gerekenler:

Radon nedir?
Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev, iş yeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına göre farklılık gösterir. Bu miktar evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir.

Radon Gazının Sağlık Üzerine Etkileri
Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon gazı zemindeki çatlaklardan tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur. Sigaradan sonra akciğer kanserine neden olan 2. Etken olduğu belirtilmektedir. İstatistiklere göre doğada toprak hava ve suda bulunan kısa sürede yüzeye çıkarak evlerin içinde biriken radon gazı, her yıl 15 bin kişinin akciğer kanserine yakalanmasına yol açıyor.

İki Ay Evlerde Kalacak
Belirlenen noktalara yerleştirilen ölçüm cihazları iki ay boyunca en çok vakit geçirilen yer olan oturma odası ve yatak odasında bulunan dolap üzeri gibi yüksek bir yerde hiç oynatılmadan bekletilecek. Cihaz her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek.

Radon Dedektörleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş olan hanenize radon dedektör kabı yerleştirilecek ve 2 ay boyunca burada kalacaktır. Bu çalışma kapsamında hazırlanmış bir anket formu ile yaşadığınız ev ile ilgili bir takım temel bilgiler ayrıca kaydedilecek olup, bu formun doldurulması yaklaşık 5 dakikanızı alacaktır. Dedektör kaplarının aile fertlerine zararı bulunmamaktadır. Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kaza ile açılsa bile zararı bulunmamaktadır. Dedektör kabı en çok vakit geçirdiğiniz yer olan oturma odası veya yatak odasına yerleştirilecektir. Dedektör kaplarının elektrikli aletlerden etkilenmemesi için televizyon üstüne, dolap içine, pencere önüne cam iç tarafına, radyatör üstüne ve ısı verecek yerlere yerleştirilmemesi gerekmektedir. Çocukların kırma, düşürme ihtimali göz önünde bulundurularak çocukların erişemeyeceği bir yere yerleştirilecektir. Yerleştirilen dedektör kaplarının yerleştirildiği yerde 2 ay boyunca muhafaza edilmesi sağlıklı bir ölçüm yapılması açısından önemlidir. 2’nci ayını dolduran dedektör kapları hanenizden alınacaktır.     Çalışma 5 yıllık bir süreyi kapsayacak ve bu süre zarfında elde edilecek bilgiler ara değerlendirmelerle incelenecektir. Sizden alınan bilgiler gizli kalacaktır. Çalışmaya katılımınız için sizden herhangi bir ücret talep edilmeyecek, katıldığınız için de size herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.     Çalışma sonuçlarının eğitim, bilimsel amaçlar ve veri bankalarında kullanımı sırasında adres ve kişisel bilgileriniz hassasiyetle korunacaktır. Çalışma sırasında herhangi bir konu hakkında danışma ve yardım almak için sizi ziyaret eden personelden bilgi alabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x