9 Adımda Güvenli İnternet Rehberi

9 Adımda Güvenli İnternet Rehberi

Okulların kapanmasının ardından öğrencilerin internet başında geçirdiği zaman da bir hayli arttı. Peki, çocuğunuz zararlı yazılımlar ve uygunsuz içerikler karşısında internet başında ne kadar güvende? Aileler bu konuda ne gibi önemler almalı? Zyxel’in 9 adımda güvenli internet ipuçları ile tehlikelerin önüne set çekmek mümkün!

05 Temmuz 2018 - 01:57

Ağ teknolojileri alanında dünya liderlerinden biri olan Zyxel, güvenli internet erişimi için ailelere Zyxel’in, en iddialı modemlerinden VMG3925-B10B’yi öneriyor. Ürünün ebeveyn kontrol özeliği sayesinde evde internet kullanımı kolayca planlanıyor ve zararlı içeriğe karşı koruma sağlanıyor. VMG3925-B10B ile anne babaların korkulu rüyası olan; sakıncalı içeriklere duvar örülebiliyor.

Zyxel Marka ve Pazarlama Müdürü Özden Aliyagiç Uyar’ın verdiği bilgiye göre ürünün ebeveyn kontrol özeliği sayesinde evde internet kullanımı kolayca planlanıyor ve zararlı içeriğe karşı koruma sağlanıyor. VMG3925-B10B ile ev kullanıcılarının çocuklarının internet kullanımını planlayan, zararlı içeriğe karşı korumayı sağlayacak ebeveyn kontrolü özelliği sayesinde çocuğunuzun tableti hafta içi ebeveynin belirlediği zaman aralığında internete çıkacak şekilde ayarlanabiliyor. Ebeveynlerin kendi cihazları ise internet bağlantısına devam edebiliyor. Bu teknoloji aynı zamanda kelime filtresi ile ailenin belirlediği kelime içeriğini tarayarak hiçbir şekilde o kelimeye sahip içeriğe girişe izin vermiyor.

Okulların kapanmasının ardında evlerde ve yazlıklarda internet kullanımının artığını gözlemlediklerini belirten Uyar “Ebeveynlerin ortak sorunu; sakıncalı içeriklere erişim. Son dönemde çağrı merkezimize konuyla ilgili sıkça soru geliyor. Biz de ürünlerimizdeki bu özelik hakkında anne babaları bilgilendiriyor ve onları yönlendirme çalışıyoruz” dedi.

Sanal alemdeki tehlikeler hakkında bilgi veren Uyar şöyle konuştu: “Bilgisayar oyunları ve internet kullanmak milenyum çocuklarının en büyük eğlencesi. arasında. Yaz döneminde birçok çocuk soluğu bilgisayar başında alıyor. 12 - 16 yaş arası çocukların yüzde 97'ünün online olduğu günümüzde, kişisel verilerinin ne kadar güvende olduğu bir diğer tartışma konusu. İnternette dolaşan birçok zararlı video bağlantısı çocukların çizgi film, oyun ve internet dizisi merakının istismar edilmesine neden olabiliyor.”


Misafirlere özel Multi SSID

Zyxel VMG3925-B10B, kablosuz bant genişliğini yapılandırmayı ve ev ya da ofislere gelecek misafirler için izinleri önceden belirlenmiş protokoller sunmayı sağlayacak yazılımlar da ön plana çıkıyor. Bunun dışında kablosuz ağı zamanlayarak istenilen saatte açıp kapatmayı sağlayan yazılımla, kullanıcıların gece yatarken ekstra sinyale son vermek için modemi kapatmalarına gerek kalmıyor.


Zyxel’den 9 adımda güvenli internet ipuçları

Adım 1: Çocuğunuzun internette geçireceği süreyi belirleyin. Bu konuda aile meclisi üyeleriyle seçenekleri değerlendirin ve bir karar alın. Sonrasında planı hayata geçirin. Örneğin günde 1 saat için oyuna, 1 saat için de yaz ödevlerine, 1 saat eğlenceye vakit ayırmalarını sağlayın.

Adım 2: Çocuklarınızın mümkün olduğunca ebeveynleriyle aynı odada bilgisayar, tablet, telefon kullanmasına özen gösterin. Müdahaleci olmaktan kaçının.Daha çok paylaşımcı olmaya özen gösterin. Size ne yaptıklarını kendilerinin göstermesine olanak tanıyın.Aksi halde izlendiğini düşünmesine fırsat yaratırsınız.

Adım 3: Anneler eşiniz ile futbol maçı izleyebiliyorsanız çocuğunuz ile de sanal oyun (box, pc, mobil oyun) oynayabilirsiniz. Aynı durum babalar için de geçerli. Böylelikle kontrolü elden bırakmamış olursunuz.

Adım 4:Sosyal medyada mümkün olduğunca geç yaşta hesap açmasını sağlayın.Eğer uygun gördüğünüz yaştan küçük ve bir hesabı var ise; sizin tanımadığınız kişilerle sohbet etmemesini, gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmemesini, kişisel bilgilerini tanımadığı kişilerin görebileceği şekilde yayınlamamasını sebeplerini yaşına uygun anlatarak açıklayarak çocuklarınıza öğretin.

Adım 5:Internet ortamında bulduğunuz bir bilginin kaynağının güvenilir olup olmadığını sorgulayın. Bilgiyi arama motorlarına yazarak başka kaynaklardan da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Adım 6:Sosyal medyada duygularınızı hedef alan paylaşımları yapmadan önce muhakkak doğru olduğundan emin olun. Doğruluğundan emin olmadığınız bilgileri paylaşmayın.

Adım 7:İnternet ortamında zararlı, uygunsuz içerikler ile karşılaştığınızda nasıl şikâyet edebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenin. Bu konu hakkında çocuklarınıza da bilgi verin.Eğer yaşı küçük ise bu konuda size bilgi vermesi yönünde onu teşvik edin.

Adım 8:Bilgisayarınızdaki işletim sistemi, programlar ve güvenlik yazılımlarının güncellenmiş olduğundan emin olun. Bu sayede zararlı yazılım bulaşması ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.

Adım 9:Siber zorbalık tabir edilen taciz, istismar, küfür, argo konuşmalar, uygunsuz fotoğraflar vb. daha pek çok konuyu yetlili mercilere şikâyet edebileceğinizi unutmayın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x