AFAD’dan Maraşlılara Afet eğitimi
Reklam

AFAD'dan Maraşlılara Afet eğitimi

Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıldönümünde, İl Özel İdare binası önünde Kahramanmaraşlılara afet bilinci eğitimi verdi. AFAD’ın doğal afetlerde kullandığı teknik ekipman ve cihazların tanıtımı yapıldı.

13 Kasım 2017 - 16:40 - Güncelleme: 13 Kasım 2017 - 16:57

12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen programda; AFAD’ın sahip olduğu ekipmanlar Kahramanmaraşlılara gösterildi. Programa ilişkin açıklama yapan Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Gültekin, şöyle konuştu: “Malumunuz üzerine 1999 Düzce Depremi’nden sonra 12 Kasım, Afet Eğitim Hazırlık günü olarak anılmaya başlandı. Bu kapsamda bizler, kamuoyunda afet bilinci oluşturma amacıyla çeşitli faaliyetler düzenliyoruz. 12 Kasım’ı da bunlardan bir sebep olarak gördüğümüz için arkadaşlarımız böyle bir etkinlik düzenlediler. Hem imkanlarımızı tanıtalım hem insanlar bir afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğini öğrensinler diye böyle bir program yaptık. Kahramanmaraş AFAD olarak da eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz. En çok önemsediğimiz konulardan birisi de budur. 2017 yılı içinde 50 bine yakın insana afet bilinci eğitimi verildi.” 12 Kasım’ı afet bilinci eğitimi açısından vatandaşlara ulaşmada bir fırsat olarak kullanmaya çalıştıklarını belirten Gültekin,” Kahramanmaraş halkı hiç olmazsa afeti hatırlasın ve bilinçlensin diye gayret sarf ediyoruz” dedi.

Programın sonunda AFAD’ın engebeli arazilerde işini kolaylaştıran Amfibik araç ile küçük bir de şov gösterisi yapıldı.

12 KASIM AFET EĞİTİMİ HAZIRLIK GÜNÜ

Türkiye, afetler konusunda oldukça tehlikeli bir konumda bulunan bir ülke! Özellikle deprem tehlikesinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan ülkemizde bugüne kadar onlarca yıkıcı ve tahrip edici deprem yaşandı. Bu sebeple ülkemizde her 12 Kasım tarihinde Afet Eğitimi Hazırlık Günü olarak programlar yapılıyor. Bu programlarda ise insanların deprem gerçeği karşısında bilinçlenmesi sağlanıyor. Deprem, sel baskınları, heyelan, çığ, yangın ve tsunami gibi olaylar en çok karşılaşılan doğal afetlerdir. Doğal afetler, insanların gücünü aşan engellenemeyecek derecede büyük doğa olaylarıdır. Doğal afetler can ve mal kaybına yol açan, insan gücünü aşan ve ne zaman meydana geleceği tam olarak kestirilmeyen olaylardır. Ancak bu afetlere karşı bilinçlenerek sakınabilir, zararı azaltarak hayatta kalma şansımızı arttırabiliriz. Bu amaçla Afet Eğitimi Hazırlık Günü bu hazırlıkların yapılması ve afetlere karşı bilinçlenilmesi açısından oldukça günlerdir. Okullarda yapılan etkinliklerle öğrenciler, afete karşı neler yapılacağını öğrenirken; radyo ve televizyonlarda yapılan yayınlarla ise nasıl hazırlanacağımız anlatılarak halk bilinçlenir.

DOĞAL AFETLER

Ülkemizde en çok meydana gelen doğal afet, kuşkusuz depremdir. Depremler yerin kilometrelerce uzaklığındaki fay hatlarının harekete geçmesi ve yer kabuklarının hareket etmesi sonucu kaymaya ve kırılmaya uğraması ile meydana gelmektedir. Depremlerin şiddeti sismograf adı verileri ölçüm aleti ile ölçülmektedir. Buna ek olarak depremin ana üssü tespit edilerek kayıt altına alınmaktadır. Depremler daha önceden tahmin edilemeyen bir afet olduğu için yıkıcılığı oldukça büyük çaplarda olmaktadır. Fakat son yıllarda ge işen teknoloji ve çeşitli yöntemler ile depreme hazırlanabilir, deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklarla zararı en aza indirgeyebiliriz. Deprem gelmeden binalarımızın depreme dayanıklı olması kontrol edilmeli evde yer alan eşyaların devrilmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ayrıca depreme hazırlık için evlerinizde birer deprem çantası olması gerekmektedir. Bu çantanın içerisinde bir fener, ilk yardım malzemesi, uzun süre bozulmayacak yiyecekler, düdük ve en önemlisi su gibi temel malzemeler olmalıdır. Deprem çantaları oldukça kolay ulaşılabilecek noktalara mümkünse sığında noktalarına konulmalıdır. Deprem sırasında masa ve sehpa altlarına saklanarak deprem anında çanta aramakla uğraşmaz direk saklarıma noktasına sığınarak depremden korunabilirsiniz. Sarsıntı durana kadar ellerinizi başını koruyacak şekilde olduğunuz yerde beklemeli sarsıntı sırasında balkon, merdiven ve asansör gibi depremde ilk olarak yıkılacak noktalara gitmemeye özen gösterin. Eğer depreme dışarıda yakalanırsanız binalardan ve direklerden uzaklaşarak açık alanlara ilerlemelisiniz. Depremin yanı sıra sel ve yangınlar için dayanıklı binalar ve altyapı düzenlenmeli yangın söndürme cihazları yönetmeliklere uygun yerlere yerleştirilmeli ve düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Sel baskınlarına karşı şehirleşmede altyapılar geliştirilmeli gider noktaları sürekli temizlenerek tıkanıklıkları giderilmelidir. Çığ ve heyelan bölgeleri tehlike arz etmeyecek şekilde ağaçlandırılmalı aşırı kar yağışı olan bölgelerden uzak durulması gerekmektedir. Kaya düşmesi tehlikesine karşı ise çelik tellerle şevler kaplanmalı kayaların düşmesi engellenmelidir. "Afete Hazır Türkiye" projesi kapsamında 2017 Yılı içerisinde ilimiz merkez ve ilçelerinde yaklaşık 50 bin kişiye afet bilinci eğitimi verilmiş olup, eğitim sonrası acil eylem tatbikatları gerçekleştirilmiştir. 

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Traktörle Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Yaralı
Kahramanmaraş'ta Traktörle Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 3...
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...