AFAD ile Müftülük’te Etik Yönetim semineri

AFAD ile Müftülük’te Etik Yönetim semineri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı ve Etik Eğiticisi Ahmet Sandal, 30 Ocak 2018 tarihinde Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeline ve 31 Ocak 2018 tarihinde de Kahramanmaraş İl Müftülüğü ile İlçe Müftülükleri personeline “İşyerinde Ahlak ve Adalete Bağlılık ile Etkili Yönetim” konularında seminer sundu.

10 Şubat 2018 - 06:02

Seminerde, öncelikle konunun felsefi ve fikri alt yapısı anlatıldı. En sonunda da mevzuat üzerinde bilgi verildi. Etik Değerlere yüzde yüz uygun bir Yönetim oluşturmanın tarihsel bir perspektif içerisinde oldukça zor bir mesele olduğu, konunun teorik anlatımının oldukça kolay olmasına karşın uygulamada etik değerlere, ahlaka ve adalete uygun davranış sergilemenin (gereken sistem kurulmamışsa) her Ülke için büyük bir mesele oluşturduğunun altı çizildi. Ancak, ahlaka ve adalete dayanan bir sistem kurulmuş ise, bu problemin ortadan kalkacağı belirtildi.

“İşyerinde Ahlak ve Adalete Bağlılık ile Etkili Yönetim” konulu seminerde, “Etik, Ahlak, Hukuk, Adalet, Emanet Bilinci, Kamu Yararı, Şeffaflık, Hesap Verebilirlik, Etkililik, Ekonomiklik ve Verimlilik” gibi kavramlar ayrıntılı bir şekilde anlatılarak aralarındaki ilgi ve farklara da yer verildi. Sandal seminerde, “mutlak başarıya” odaklanmak”, “elde et de nasıl elde edersen et,” “bir yere yüksel de nasıl yükselirsen yüksel” ve benzeri sığ düşüncelerin yanlışlığı” üzerinde durarak, bizlere atasözü diye yutturulan “Üzümü ye bağını sorma,” “Bal tutan parmağını yalar,” “Gemisini kurtaran kaptan,” “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar,” “Her koyun kendi bacağından asılır,” ve “Bana değmeyen yılan bin yaşasın” şeklindeki sözlerin bir toplumu çöküşe götürdüğünü net bir şekilde anlattı.

Ahmet Sandal seminer boyunca, “Sistem mi? İnsan mı? 

Yönetici mi? Yönetilen mi?” diye sorularla dinleyicileri düşünmeye çağırdı ve en sonunda da ahlaki bir sistemin en mühim unsur olduğu ve yöneticilerin de örnek olmalarının gerektiğini belirtti.

Sistem olarak da şu dört nokta öne çıkarıldı:

1-Aile (İlk terbiye, ilk eğitim yeri. En mühim yer.)

2-Okul (İkinci mühim kurum. Çocuklarımıza öncelikle değerler eğitimi verilmelidir.)

3-Toplum (Çok önemli bir müessese. Ahlaki hassasiyetler toplumsal düzeyde yaygın olmalıdır.)

4-Devlet (Sistemin sorumlusu. Sistemi kurmalı ve uygulanmasını takip etmelidir.)

Bu dört odak nokta etik değerler ve adalet bakımından olumlu bir çaba ve ortak çalışma içerisinde oldukları takdirde sistemin kurulmuş olacağı ve sağlam bir şekilde işleyeceği belirtildi.

Yukarıda belirtilen konu ve kavramların anlatıldığı seminer sonunda katılımcılara teşekkür edilerek “Katılım Belgeleri” takdim edilmiştir.

Etik Eğiticisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Sandal’ın “etik değerler ve adaletli yönetim” konusunda 10 yıldan fazla süredir gerçekleştirdiği seminerler gelecek günlerde başka kurum ve kuruluş personeline yönelik olarak devam edeceği bildirilmiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x