Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Abdullah Şarlak, okul alış verişi yapacak ailelere önerilerde bulundu.
Çantalar ağır olmamalı, tek omuza asılmamalı!
“Çantaların ergonomik olması gerekiyor. Ergonomik sözcüğü dokuya, vücuda uygun anlamına geliyor” diyen Uzm. Dr. Abdullah Şarlak,“Çocukların, çok yüklenmemesi gerekiyor. Yani okulda mutlaka çocukların dolabının olması gerekiyor. Her gün tüm kitap, defter vb. gereçleri evine getirip, okula geri dönmemesi yani yük taşımaması gerekiyor. İkincisi bu çantaların mutlaka sırta, her iki omza eşit yük binecek şekilde asılması gerekiyor. Çocukların belki yaşının verdiği asilikle tek bir omza takma, eğri takma ya da çok fazla kitap getirip götürme gibi gerekçelerle sırt ağrıları oluşabilir” şeklinde konuştu.
Ayak ağrılarının en büyük nedeni, yanlış ayakkabı!
Çocuklarda en sık karşılaşılan ayak ağrılarının en büyük nedeninin uygun olmayan ayakkabıların kullanılması olduğunu vurgulayan Şarlak, “Uygun ayakkabı, ayağına uygun numarada yumuşak deriden, tabanı destekli ve çocuğun rahat edebildiği ayakkabı demek. Burada anahtar nokta; eğer imkânlar elverirse, çocuğun asgari iki ayakkabısının olması gerekiyor. Bir ayakkabıyı giydiği günün ertesi günü o ayakkabıyı giymeyip, o ayakkabının havalanması ve kendi kendine kuruyup temizlenmesini beklemek gerekiyor” dedi.
Ayakkabının desenine değil, işlevine bakın
Ayakkabı alırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii ayakkabılar artık çok çeşitli günümüzde. Bunların rengi, deseni değil de işlevine daha çok dikkat etmek gerekiyor. İşlevine dikkat ederken de aile ayakkabıyı eline alıp baktığında, ayakkabının çok ağır olmaması gerekiyor. Ayakkabının tabanının yumuşak olması gerekiyor. Aslında birçok insan ‘ortopedik ayakkabı’ denildiğinde ne demek istediğimizi biliyor, çünkü ayakkabıların büyük bir çoğunluğu özellikle spor ayakkabılar ortopedik tabanlı yapılmaya başlandı. Bu şu anlama geliyor; ayağımızın destek noktalarını dolduran ve destekleyen ayakkabılar. Ayağımızın en çok orta iç kısmının desteğe ihtiyacı oluyor. Bu ayakkabılarda da bu destek mevcut.”
Ayakkabı içine konulan aparatlar başarılı değil!
Ayakkabıların içine konulan aparatların çok başarılı olmadığını mesleki ve kişisel deneyimlerimle görmüş durumdayım diyen Şarlak; “O yüzden ayakkabıyı alırken doğru almak gerekiyor. Çocukların spor ayakkabı giymelerini ben destekliyorum. Spor ayakkabıdan da kastım şu; mutlaka yumuşak, hafif, tabanı çocuğun yürürken salınımını sağlayacak ve çocuğun rahat edecek biçimde olması yeterli. Markalı olması gerekmiyor; ama ortopedik tabanlı ayakkabıları aileler incelediğinde, gördükleri tabana benzer tabanı olan tüm ayakkabıları alabilirler.” İfadelerini kullandı.
YORUMLAR