Ahşap oymacılığı can çekişiyor

Ahşap oymacılığı can çekişiyor

Kahramanmaraş’ta ahşap oymacılığı eskisi gibi ilgi görmüyorken, esnaf bu sanatın gelecek nesillere ulaşmayacağından endişeliler.

01 Şubat 2017 - 19:20

Oyma sanatının günümüze kadar getiren ustalar şimdi sanata olan ilginin azalmasından şikayetçiler.  Ermeni ustalarından gelen bu sanat bitmeye yüz tutacağa benziyor. İnsanların gelişen teknoloji ile birlikte mobilya kültürü değiştiğinden, el sanatları yerine fabrikada üretilen modern yapımlar aldı. Eski bir sanat olan oymacılık ustalığı da kent yaşamının giderek artmasıyla unutulmaya yüz tuttu. Bir zamanlar evlerin vazgeçilmezi olan ahşap oymacılığı şimdilerde süs eşyası oldu.

 

‘ATATÜRK’E TAVLA YAPTI’

Oymacı esnaflarından en köklü esnaflarından biri olan Kemal Karpuzoğlu, bu mesleğin kendi sülalesinden geldiğini dile getirdi. Dedesinin amcası Atatürk’e tavla yaptığını dile getiren Karpuzoğlu, “Benim dedemin amcasının oğlu Ömer Ziya Karpuzoğlu Atatürk'ün tavlasını Selçuklu modeliyle yapmış. O da bu zanaatı Ermeni ustalardan öğrenmiş. Ermeni ustalar yaptıkları işlemeleri çıraklara öğretmezlermiş bu zanaatı, oda kapı deliğinden bakarak bu zanaatı öğrenmiş. Daha sonra oradan Kahramanmaraş'a yayılmış bu oymacılık zanaatı. Şu an da uğraşanların geneli dedem ve onun amcasının oğlu Ömer Ziya Karpuzoğlu'nun çıraklarıdır. Biz de burada bu zanaatı yapıp satıp ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.

 

‘UCUZUNA KAÇIYORLAR’

İnsanların daha ucuz ürünlere kaçtığını dile getiren Karpuzoğlu, “Gün geçtikçe Dünya globalleşiyor ve bununla birlikte el sanatlarına olan ilgide azalıyor. Artı olarak insanlar artık ucuzuna kaçıyorlar. Biz de bunlara ayak uydurmak için kaliteyi düşürüyoruz. Çam ağacından, kavak ağacından ve ardıç ağacından ürünler yapıyoruz. Bu ağaçlardan yapılan ürünler daha ucuz maliyetli oluyor. Onlar fiyat itibariyle daha rağbet görüyor. Ceviz ağacından daha çok müşteriler alıyor. Burada tabi olması gereken en iyi ve kaliteli ürün işlemesi ceviz ağacından yapılan ürünlerdir. Bu ürünler hem dayanıklı hemde görsel olarak daha hoş duruyor. Bunlarda rağbet görüyor, fiyatları biraz pahalı olsada özellikle ceviz isteyenler ceviz alıyorlar. Zaten bu işlemelerin ve oymacılığın asıl yapılışı ceviz ağacındandır” diye konuştu.

 

‘ALTI AYDA SÜREBİLİR’

Ahşap oymacılığının ileri nesillere ulaşamama ihtimalinin olduğunu dile getiren Karpuzoğlu, “Tabi bunların yanında insanlar artık modern mobilyalara yöneldiğinden, oymacılık ve işlemecilik sanatı geri planda kaldı. Yine sanata ilgi var fakat insanlar artık sadece dekor amaçlı alıyorlar. Mesela önceden insanlar evlenirlerken sandık geleneği vardı artık o da kalktı. Geleneği sürdüren çok az insan var. Bunlar yerini yine modern eşyalar almış durumdadır. Bu sektör de zaten bu şekilde devam ederse, gelecek nesillere bu sanat erişemeyecek. Bir alış verişin olmaması, sanata ilginin azalması ve bu işi devam ettirecek kişilerin kalmamasıda bir etkendir. Bu oymalarda öyle kolay olmuyor yapması. Mesela, düşük işçilikli bir sandık bir haftada, iyi bir işçilikle tek bir usta yaparsa altı ayda sürebilir. Biz istiyoruz ki Devlet büyüklerimizden buranın biraz daha tanıtımın yapılmasını ve biraz daha insanlara duyurulmasını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x