Ak partide değişim rüzgarı

Ak partide değişim rüzgarı

Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin ardından Partinin başına geçerek 2019 seçimine gidecek ekibi oluşturan Cumhurbaşkanı Erdoğan MKYK ve MYK değişikliğinden sonra üçüncü değişikliği kabinede yaptı. Bu değişikliklerin ardından şimdide gözler parti teşkilatlarına çevrildi.

25 Temmuz 2017 - 07:40

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı olduğu süreçten itibaren partideki metal yorgunluğa işaret ederek değişim sinyalleri vermişti. Bazı teşkilatlarda zayıf noktalar belirlendi. Bu kapsamda teşkilatlarda yüzde 40 ila 60 arasında değişim bekleniyor.

AK Parti yönetimi, yeni kadroları belirlerken teşkilatların belediyelerle olan diyaloglarını dikkate aldı. Genel Seçimlerde ve Referandumda alınan oy sonuçları ve çalışmalardaki performansta çıkartıldı. Bütün illerin ve ilçelerin karnesi çıkarıldı. Karneye göre bugüne kadar enerjisini tüketmemiş isimlerle yola devam etme kararı alındı. Alınan bu kararların ardından gözler Kahramanmaraş’a çevrildi.

 23 Aralık 2015 tarihinde İl Başkanlığı koltuğuna getirilen İl Başkanı Ahmet Özdemir genel seçimler, referandum ve belediye ile ilişkileri konusunda başarı göstererek devam edilecek isimler arasına girdiği öne sürüldü. Ayrıca Özdemir, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile milletvekillerinin neredeyse tamamının onayını alan bir isim olarak dikkat çekiyor. Beklenmeyen sürpriz bir durumda ise Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel’in İl Başkanlığına getirilebileceği konuşuluyor. Görgel’de Özdemir gibi milletvekillerinin tamamının onayını alacağı bir isim olarak dikkat çekiyor.

Şuana kadar Özdemir değişecek isimlerin menzilinin dışına çıkarken, Özdemir’le devam edilmesi durumunda yönetimde en az yüzde 50 oranında bir değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Büyük ihtimalle tek liste ile gidilecek seçimde kentin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından isimlerin yönetime girmesi bekleniyor.

İlçelerde ise durumlar karışık, Afşin, Göksun, Pazarcık, Ekinözü gibi ilçelerin ilçe başkanlarıyla belediye başkanlarının ilişkilerinin yeteri düzeyde olmadığı öne sürülürken, genel merkezin bu kriteri ne kadar dikkate alacağı merak konusu oldu. Ak Partili belediye olmayan Elbistan ve Nurhak ilçelerinde ise genel seçimler ve referandumun sonuçlarının yanı sıra milletvekillerinin de görüşüne başvurulacağı öğrenildi. 

 

TEŞKİLATLARDA DEĞİŞİM OLACAK MI?

Yeniden AK Parti Genel Başkanı seçilmesinin ardından "demir yorgunluğu" açıklamasını birkaç kez tekrar ederek AK Parti teşkilatlarında değişikliklerin işaretini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan düğmeye bastı. Mental yorgunluk nedeniyle tüm Türkiye’de il ve ilçe teşkilatlarında yüzde 40 ile 60 arasında bir değişim bekleniyor.

Kongrelerin startını veren AK Parti, Kahramanmaraş’taki kongrelerini 19 Ağustos 2017 tarihinde başlatıyor. Kasım ayına kadar süreci tamamlayacak olan Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığında ise en son İl Başkanlığı kongresi gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda teşkilatlarda yüzde 40 ila 60 arasında değişim yapılması bekleniyor. Metal yorgunluk tespit edilen kadrolar, bayrağı, genç ve dinamik yeni isimlere devredecek. Bölgesel dengeyi de gözetecek olan AK Parti illerde önde gelen STK temsilcilerine davet gönderecek.

AK Parti yönetimi, yeni kadroları belirlerken teşkilatların belediyelerle olan diyaloglarını dikkate aldı. Bütün illerin ve ilçelerin karnesi çıkarıldı. Karneye göre bugüne kadar enerjisini tüketmemiş isimlerle yola devam etme kararı alındı.

Yeniden Ak Parti Genel Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra MKYK ve MYK listesini düzenleyen Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019’a hazırlık çerçevesinde ise işi sıkı tutarak teşkilatlara büyük önem veriyor.

19 Ağustos 2017 tarihinde kongrelerin başlamasıyla gözler Kahramanmaraş’a çevrildi. Metin Doğan’ın MYKY üyesi olmasıyla 23 Aralık 2015 tarihinde Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı olarak atanan Ahmet Özdemir’in şuanki görüntüsü mental yorgunluk kavramının dışında duruyor. Yapılan iki genel ve bir referandum seçimlerinde üst düzey başarı elde eden Özdemir belediyelerle de arayı sıkı tutuyor. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve tüm milletvekillerinin de üzerinde birleştiği bir isim olan Özdemir, bu özellikleriyle bir adım öne çıkıyor. Özdemir’i öne çıkartan bir diğer durum ise Ak Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş’ın memnuniyeti.

Kahramanmaraş’ta ekip çalışmasına büyük önem veren ve yönetim kuruluyla partiyi kurumsallık anlamında üst seviyeye taşıyan Özdemir’in ismi değişecek isimlerin dışında tutuluyor. Büyük bir sürpriz olmaması durumunda Özdemir’le yola devam edileceği düşünülürken, beklenmedik sürpriz karşısında ise en şanslı isim olarak Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel öne çıkıyor. Görgel’de Özdemir gibi tüm milletvekillerinden onay olacak bir isim.

Özdemir’le devam edilmesi durumunda ise yönetiminde en az yüzde 50 oranında değişiklik yapılacağı konuşuluyor. Kentin önde gelen sivil toplum örgütleri yönetime girmesi için davet edilecek.

 

EN ŞANSLI İSİM FIRAT GÖRGEL

Ak Partide yeri garanti olan en şanslı ilçe başkanı Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Av. Fırat Görgel. İki genel seçim ve referandumda alınan oy oranıyla dikkat çeken Görgel hem Büyükşehir Belediye Başkanı ile hem de Onikişubat Belediye Başkanı ile tam bir uyum içerisinde çalışıyor. Özellikle Ünal ve Kaynak’ın teveccühünü alan Görgel tüm milletvekillerinin üzerinde konsensüs sağladığı bir isim. Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanlığına tek liste ile gidilmesi bekleniyor.

 

DEBGİCİ’NİN YERİ GARANTİ

Kentin ikinci büyük metropol ilçesi Dulkadiroğlu’nda da saflar sıklaşmış durumda. Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasıyla kurulan Dulkadiroğlu İlçesine İlçe Başkanı olarak atanan Ömer Oruç Bilal Debgici geçen yıl Ahmet Davutoğlu döneminde il başkanlığını kıl payı kaçırdı. Tüm camianın il başkanı olacağı beklenirken, bir hamle ile ilçe başkanlığına devam eden Debgici de yeri garanti en şanslı ilçe başkanlarından biri. Hem Büyükşehir hem de Dulkadiroğlu Belediyesi ile tam bir uyum içerisinde çalışan Debgici İki genel ve bir referandum seçiminde Türkiye’de ilk 3’e girerek büyük başarı elde etmişti. Ak Parti Dulkadiroğlu kongresinde de tek liste ile seçime gidilmesi bekleniyor.

 

 ELBİSTAN’DA KISACA ADAY OLMAYABİLİR

2012 yılında Elbistan İlçe Başkanlığına seçilen Yunus Kaan Kısaca Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın en güvendiği isimlerin başında geliyor. Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük’ün Ak Partiden ihracının ardından Elbistan’da ilçe başkanlığı büyük önem taşıyor. Yaklaşık 5 yıldır Ak Parti Elbistan İlçe Başkanlığını yürüten Yunus Kaan Kısaca’nın Elbistan Belediye Başkanlığını düşündüğü için yeni yapılacak ilçe kongresinde aday olmayacağı öne sürüldü. Ünal’la da istişare yaptığı iddia edilen Kısaca’nın yerine ise yönetiminde bulunan kendisi gibi avukat Hasan Sungur’u hazırladığı belirtildi.

 

AFŞİN’DE ÇİTİL VE ÜNAL’IN KARARI ÖNEMLİ

Şeref Kırbıyık’ın istifa etmesinin ardından 11 Şubat 2017 tarihinde Afşin’e ilçe başkanı olarak atanan Sabri Türkkahraman ile Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in arası düzelmedi.  Yaklaşık 5 ay önce Belediye Başkanının karşı çıkmasına rağmen Milletvekili İlker Çitil’in de desteğini alan Türkkahraman ilçe başkanı olarak atanmıştı. Ak Partinin kriterine uymayan uyum sorunu ile son sözü Ak Parti MYK’sı söyleyecek. Burada da Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın kararının önemli olması düşünüyor. Türkkahraman’ın aday edilmemesi durumunda ise yerine Ak Parti Afşin Belediye Meclis Üyesi eski Belediye Başkanı Şeref Pezöz’ün oğlu Mali Müşavur Ünal Peköz’ün ismi öne çıkıyor.

 

GÖKSUN’DA DEĞİŞİM OLABİLİR

İlçe Başkanıyla Belediye Başkanı arasında sorun olan bir diğer ilçe ise Göksun. Talat Koska’nın 2014 yerel seçimlerde Göksun Belediye Başkan Aday Adaylığı için ilçe başkanlığından istifa etmesinin ardından Göksun ilçe Başkanı olarak Mehmet Akif Bolat atanmıştı. Kongrede güven tazeleyen Bolat’ın Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ile arasında sorun yaşadığı öne sürülüyor. Değişmesine kesin gözüyle bakılan Bolat’ın yerine ise kimin geleceği ve hangi ismin öne çıktığı sır gibi saklanıyor.

 

ANDIRIN’DA TAM BİR UYUM VAR

İlçe Başkanı Şaban Avcı’nın 3 dönem kuralına takılmasının ardından Ak Parti Andırın İlçe Başkanı olarak atanan Yunus Dalkıran, Avcı’nın aksine Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan’la tam bir uyum içerisinde çalışıyor. 6 Ocak 2017 tarihinde atanan Dalkıran’la yola devam edilmesi bekleniyor.

 

EKİNÖZÜ’NDE BELİRSİZLİK VAR

2014 yerel seçimlerde Ekinözü Belediye Başkan Aday Adayı olan Bünyamin Şakalar 13 Kasım 2014 tarihinde Ak Parti Ekinözü İlçe Başkanı olarak atanmıştı. Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen’le uyum sorunu yaşayan Şakalar’ın durumuna ise Milletvekilleri karar verecek. Başkan Çeleğen ilçe başkanının değişmesi için kulis hareketine başlarken, yerine ise şuana kadar bir isim belirlenemedi.

 

ÇETİNKAYA’NIN DURUMU MKY’YA BAĞLI

Çağlayancerit’te üç dönem kuralına takılan Veli Çetinkaya’nın durumu ise belirsiz. Ak Partinin Kahramanmaraş’ta göreve devam eden en uzun İlçe Başkanı olarak dikkat çeken Çetinkaya Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki ile tam bir uyum içerisinde çalışıyor. Üç dönem kuralına takılan Çetinkaya’nın devam edip etmeyeği MYK’daki görüşmelere bağlı. Şuna kadar Çetinkaya’nın yerine getirilecek bir isim bulunamadı.

 

TÜRKOĞLU’NDA DA TAM BİR UYUM VAR

Türkoğlu Belediye Başkan Aday Adaylığının ardından 8 Şubat 2014 yılında Ak Parti Türkoğlu İlçe Başkanı olarak atanan Mehmet Ali Şen’de Belediye Başkanı Osman Okumuş ile uyum içerisinde çalışan bir isim olarak dikkat çekiyor. 19 Ağustos’tan sonra yapılacak kongrede Şen’in yerinin garanti olduğu öne sürülüyor.

 

PAZARCIK’TA İSE GÜÇLER SAVAŞACAK

4 Mart 2011 tarihinde dönemin Ak Parti Milletvekili Sıtkı Güvenç’in desteğiyle Pazarcık’a İlçe Başkanı olarak atanan Mesut Ganidağlı 2012 yılındaki çift liste ile gidilen kongreden güven tazeleyerek çıkmıştı. CHP’nin kalesini yıkan Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ ile arasında uyum sorunu olan Ganidağlı’nun durumu MYK’da ele alınacak. Özellikle Güvenç’lerin desteğini arkasında hisseden Ganidağlı’nın kalıp kalmayacağı tam belli olmazken, olası bir durumda yerine gelecek isim ise şuana kadar netleşmedi.

Ak Partinin bir türlü alamadığı Nurhak ilçesinde ise belirsizlik hakim. Pazarcık’ın yıkılmasının ardından CHP’nin son kalesi konumundaki Nurhak’ta ise yaklaşık 4 yıldır ilçe başkanlığı görevini yürüten Baki Kurt’un değişebileceği öne sürüldü. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • hasa kara
    7 yıl önce
    yarım yamalak bilgi ile haber yapıyorsunuz. duyumlarınız genelde yanlış ve yönlendirme.. ELBİSTANDA 1-YUNUS KAAN KISACA AVUKAT DEĞİL 2 HASAN SUNGUR İLÇE BAŞKANI FALAN OLMAYACAK ÇÜNKÜ OLMAYACAĞINI AÇIKLADI TEK İLÇE BAŞKANI ADAYI VAR ODA HAS PARTİDEN M VEKİLİ ADAYI OLUP DAHA SONRA AK PARTİYE GEÇEN FATİH POLAT
  • Göksunlu
    7 yıl önce
    Göksunu Göksunlulara bırakın 3-5 kuruş para haberi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Akkent A.Ş.’de Torpil ve Mobbing Kul Hakkına Girmiyor Mu?
Akkent A.Ş.’de Torpil ve Mobbing Kul Hakkına Girmiyor Mu?