12 Mart 2017 Pazar günü saat: 10.00’da yapılacak
Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nedeniyle
Milli Eğitim Müdürü Akkurt, öğrencilere çok önemli hatırlatmalarda bulundu.Akkurt,
bu sene yapılacak YGS sınavında, Sınav binasına saat 09.45’ten sonra hiç bir
aday alınmayacağına da dikkat çekerek öğrencilerin mutlaka bu saatten önce
binaya giriş yapmaları gerektiğini belirtti. YGS sınavının eğitim hayatında
öğrenciler için önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan, Milli
Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt,“Öğrenciler,sınavla ilgili kaygıya düşürecek
ve telaşlandıracak ortamlardan uzak durmalı! Bu sınav strese ve gerilime neden
olmamalıdır”dedi.
YGS’ye girecek öğrencilere başarı dileyen Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Akkurt, sınava girecek öğrencilerin başarılı sonuçlar alacağına inandığını kaydetti.
Akkurt, “Geleceğimizi emanet edeceğimiz değerli öğrencilerimizin, büyük bir azim ve çabayla hazırlandıkları YGS sınavında başarılı olacaklarına inanıyorum. Öğrencilerimizin uzun çalışmaları sonunda yaşamlarını şekillendirmek için üniversiteyi kazanması, eğitimlerine mutlu olacakları bir yükseköğretim kurumunda devam etmesi en büyük dileğimizdir” ifadelerine yer verdi.
Öğrenci velilerine de seslenen Akkurt, aileler için şunu söyledi: “YGS sınavı çocuklarımızın kişiliğini değil başarılarını ölçen bir sınavdır. Sınav sonucunda alacakları puan her ne olursa olsun her zaman destek olalım ve onların ne kadar değerli olduklarını hissettirelim.”
Akkurt öğrencilerin kendine güven duyarak girdikleri sınavdan başarılı sonuçlar elde edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Biliyorum ki sizler elinizden gelenin en iyisini yapabilmek için hazırlandınız. Geriye kalan, başarının sizin elinizde olduğuna inanarak kendinize güvenmeniz ve sınava bu düşünce ile girmenizdir.Sınav esnasında ne kadar rahat olursanız, bilgi birikiminizi ve yorum gücünüzü daha rahat kullanırsınız. Başaracağınıza dair inancınızın, sınav sonuçlarıyla gerçekliğe dönüştüğünü göreceksiniz. Başarı, hak ettiğinizi düşündüğünüz değerdir. Başkalarının ölçüsü sizin başarınız olamaz. Bu sebeple sizi mutlu edecek sonuca, siz karar vereceksiniz. Bizler, size inanıyor ve güveniyoruz.”
YGS’DE BAZI
BÖLÜMLERİN PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ
Üniversiteye giriş maratonu 12 Mart’ta yapılacak YGS ile başlıyor. Çoğu sınavda olduğu gibi bu yıl da birtakım önemli değişiklikler yapıldı. YGS puanıyla öğrenci alan birçok bölümün puan türü değişti. Sınava girecek adayların bu alanlara dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bir sınava gireceğini düşünen adayın artık üç sınava katılması gerekebilir.
Eğitim Uzmanları öğrencileri özellikle puan türü değişen bölümlere karşı uyardı. Çünkü hedeflediğiniz alanın puan türü değişmiş olabilir, farklı sınavlara girmeniz ya da farklı alanlardaki sorulara ağırlık vermeniz gerekebilir. YGS puanıyla öğrenci alan 14 bölümün puan türü değişti. Bu bölümler de artık Lisans Yerleştirme Sınavları’yla (LYS) yani TS, TM, MF puan türüyle öğrenci alacak. Bunlar arasında dikkat çekenler öğretmenlik alanları oldu. Bu bölüme getirilen 240 bin başarı sırası barajı kararıyla birlikte bazı öğretmenlik alanlarının puan türünde de değişiklik yapıldı. Bunlar bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği. Örneğin, YGS-2’yle öğrenci alan kimya öğretmenliği artık MF-3 ile kabul edecek. Eskiden sadece YGS’ye girmek yeterliyken yapılan değişiklikle adaylar üç sınava katılmak zorunda. Yani bu bölümü seçmek isteyenler YGS’de 180 barajını geçerek LYS-1 (Matematik) ve LYS-2’ye de (Fen Bilimleri) girmeleri gerekecek.
İLAHİYAT YGS’DEN
ÇIKTI
Sınav sisteminde yapılan bir başka değişiklik ise yeniliklerden biri de ilahiyat fakültelerinin artık YGS ile değil, LYS’yle öğrenci alacak olması! Eskiden YGS-5 puan türüyle alan ilahiyat artık TS-1 ile öğrenci kabul edecek. Bu durumda imam hatip mezunları ilahiyat tercih ettiğinde ek puan alamayacak. Çünkü daha önce yapılan düzenlemeye göre ek puan ön lisans programlarıyla sınırlandırıldı. Bu yüzden imam hatip mezunları, ilahiyat lisans programlarını tercih ederse avantajlı olamayacak.
SINAVSIZ GEÇİŞ
KALKTI
Mesleki ve teknik lise mezunları artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Bu değişiklik geçen yıl gündeme geldi ancak bu kurumlardan 2016’da mezun olan 70 bin aday, mağduriyet yaşamaması için uygulamadan muaf tutulmuştu. 2017’den itibaren meslek lisesi öğrencileri sınavsız geçiş yapamayacak. Onun yerine ek puan geldi. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmelerinde, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek ‘ek puan’ katsayısını 0.06 olarak belirledi.
AÇIKÖĞRETİM LİSANS
ARTIK LYS’DE
Açıköğretim fakültelerindeki lisans programları artık YGS’yle değil, LYS ile öğrenci alacak. ÖSYM’nin “Açıköğretim ön lisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup, puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır” açıklamasının ardından, dört yıllık açıköğretim bölümlerini tercih edecek adayların işi biraz daha zorlaştı. Daha önce bu bölümlere sadece YGS ile öğrenci alınıyordu. Artık LYS’deki Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ya da Türkçe-Sosyal (TS) puanlarıyla girilebilecek. Bu bölümleri seçebilmek için önce YGS’de 180 puan barajının geçilmesi, LYS’de de barajın üstüne çıkılması gerekiyor.
İPTAL SORULARI
DEĞERLENDİRME DIŞI BIRAKILDI
Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda iptal edilen sorular artık değerlendirme dışı bırakılacak ve eskisi gibitüm adaylar tarafından doğru cevaplanmış olarak kabul edilmeyecek. Eski haliyle, bir sınavda iptal edilen soru varsa herkesçe doğru yapılmış sayılıyordu. Artık iptaline karar verilen soru değerlendirmeye girmeyecek. Örneğin YGS Türkçe testinde 40 sorudan 1’inin iptali halinde sınav 39 soru üzerinden değerlendirilecek. Uzmanlara göre uygulama diğer soruların her birinin katsayı değerinde az da olsa artışa yol açacak.
Matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji derslerini çoğu öğrenci zor buluyor. Ama aslında bunların sorularını çözebilmenin yolu konuları sırasıyla öğrenmek ve ona göre çalışmaktan geçiyor. Çünkü sayısal derslerde konular birbirini takip ediyor. Bir konuyu öğrenmeden diğerine geçmek sıkıntı yaratabiliyor. Soruları hızlı, anlamadan ve üstün körü okuyup çözmeye çalışmak hata yaptırabiliyor. Türkçe, tarih, coğrafya ve felsefe grubu derslerinde en çok hata anlam sorularında yapılıyor. Bir soruda grafik veya tablo varsa bilgileri okumadan çözmeye çalışmayın. Soruların yöneltme cümlelerinin başını dikkatle okurken sonunu kendiniz tamamlamayın, ne istediğine odaklanın.
İÇMİMARLIK İÇİN
LYS’YE
Özel yetenek ile öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri 2017 itibariyle LYS ile öğrenci alacak. İki bölüme de girmek isteyen adaylar MF-4 puan türünden tercih yapacak. Bunun için de adayların YGS’den sonra LYS-1 (Matematik) ve LYS-2’ye (Fen Bilimleri) girmeleri gerekecek.
SINAV SABAHI TOK
TUTACAK BESİNLER TÜKETİN
Uzmanlar, sınava girecek öğrencilere mutlaka iyi bir kahvaltı yapmalarını öneriyor. İşte uzmanların sınav sabahı beslenme tüyoları: “Öncelikle, hiçbir besinin sınav başarısında mucize yaratmayacağını bilmemiz gerekiyor. Mucize besin yok. Ancak sınav öncesinde veya sırasında aç olmak performansı olumsuz etkiliyor. Sınav, stres ve heyecanla birlikte yaşanıyor. Bu nedenle adrenalin salınımı ve enerji tüketimi artıyor. Ancak diğer taraftan sınav süresince enerji gerekiyor. Bunu sağlamanın en sağlıklı yolu sınav sabahı mutlaka yeteri kadar enerji içeren, kuvvetli ve tok tutacak besinlerin tüketildiği kahvaltı yapmak. En az iki dilim tam buğday ekmeği, süt, taze meyve suyu, yumurta, peynir, az tuzlu zeytin, domates ve salatalık tüketilebilir. Bal, pekmez-tahin de. Reçel çeşitlerini tercih etmeyin. Özellikle sınav sırasında basit şekerden uzak durun, bunun yerine enerji kaynağı olarak üzüm, incir gibi kuru meyve yiyin. Basit şeker tüketimiyle kan şekerinin kısa zamanda çok yükselmesi insülin salgılanmasını tetikliyor ve gerçekleşen insülin salınımıyla kan şekeri çok düşüyor. Buna ait bulgu ve belirtiler ortaya çıkıyor ki, bunlar sınavda dikkat ve performansı çok olumsuz etkiliyor.Sınav öncesi zamanlarda özellikle son üç gün, açıkta satılan gıdalardan uzak durun. Bunlar temiz olmayabilir. Bugünlerde gıda güvenliği her zamankinden daha çok önemli. Bu nedenle daima evde pişirilmiş, hazırlanmış anne yemeği tercih edin. Hiç kimse sınav öncesinde veya esnasında ishal olmak istemez. Bu riski göze alamaz. Gıda hijyeni iyi olmayan besinler tüketmeyin. Sınav öncesindeki günlerde yağlı, lifli besinlerden ve baklagillerden de uzak durun. Böylece sınav sırasında gaz ve bağırsak hareketlerinin yaratacağı sorunlardan kaçınılır. Su hayati bir besin öğesi. Sınavda su içmek çok önemli. Mutlaka yanınızda su bulundurun ve önceki günlerde özellikle de YGS sabahı susamaya neden olacak çok tuzlu besinler yemeyin.”
KENDİNE GÜVEN
YOKSA BAŞARISIZLIK KAÇINILMAZ!
Yapılan bütün işlerde kendine güven çok önemli! Bu sınavda da iş öğrencide bitiyor. “Her zaman olduğu gibi sınav öncesindeki günlerde de dengeli ve yeterli beslenme önemli. Protein kaynağı olarak kırmızı ve beyaz et gibi yumurta da tüketilebilir. Basit şeker yerine kompleks karbonhidratlar tercih edin. Örneğin mısır, makarna, patates, tam tahıllı ekmek tüketin. Tatlı olarak da sütlü tatlılar yenilebilir. Ama en önemli konu öğrencinin kendisine güvenmesi. Başarı mucize olarak değil emeğin, inancın ve çabanın doğal sonucu olarak yaşanıyor.”
AİLELER DOĞAL
DAVRANSIN
Uzmanlar, öğrencileri strese sevk edecek davranışlardan kaçınmaları için aileleri de uyarıyor. Ailelere düşen en büyük görev ise sınavdan önce olağanüstü bir durum varmış gibi davranmamaları! İşte uzmanların ailelere önerileri: “YGS öncesi onları kaygılandıracak şeyler söylemeyin. Kaygılarını sizinle paylaşmalarına izin verin.Çocuğunuzu, kardeşleriyle ya da başkalarıyla kıyaslamayın. Çabalarını takdir edin.Onlarla konuşurken ses tonunuza ve kelimelerinize özen gösterin.Ona sağladıklarınızı psikolojik baskı unsuru yapmayın. “O kadar özel ders aldın” gibi sözler söylemeyin.Motivasyonunu düşürecek ve kaygısını artıracak kişilerle iletişimi konusunda dikkatli olun.Üniversite sınavları ve tercihleri hakkında siz de teknik bilgiler edinin.Evdeki olumsuz hava kaygılarının artmasına neden olabilir, kendilerinden kaynaklandığı hissine kapılabilirler. O yüzden YGS öncesi gerginlik oluşturacak davranışlardan uzak durun.İstekleriyle ilgili baskı oluşturmayın. Örneğin, arkadaşlarıyla görüşmek istiyorsa, engel olmayın. ‘Sınav var, çok fazla yeme’, ‘Yarın YGS var, erken uyu’ gibi aslında sizin yardımcı olmak için söylediğiniz sözler kaygılarını arttırabilir. Bunlardan kaçının.”(ZEKİ DEMİR)
YORUMLAR