Akne özellikle ergenlik çağında birçok gencin muzdarip olduğu bir hastalık. Kişinin sosyal yaşamını ve psikolojisini olumsuz etkileyen bu hastalığı küçümsememek, tedavisine bir an önce başlamak gerekiyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Bilen aknenin; stres, yanlış beslenme, güneş ışığı, ilaçlar, kozmetikler, genetik faktörler ve hormonlar nedeniyle oluşan, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması ve sivilcelerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanan kronik bir hastalık olduğunu söyledi.
Özellikle 15-25 yaş aralığında yoğun olarak görülen aknenin halk arasında yeterince önemsenmediğini ve hafife alındığını kaydeden Dr. Figen Bilen, “Ergenlikte doğru tedaviler çok önemli. Çünkü biz bu süreci iyi yönetememişsek, hasta doğru tedavileri almamışsa iz ve leke kalıyor. Akne iz ve leke tedavileri uzun süreli, daha yorucu ve zahmetli tedaviler. O yüzden en ideali; iz ve leke kalmadan akne ataklarını baskılayabilmek, temizleyebilmek ve tedavi edebilmek” diye konuştu.
Dr. Figen Bilen şu bilgileri verdi:
Sivilce Deyip geçmeyin
“Gözenekler dolmaya başladığında, ufak tefek sivilceler çıkmaya başladığında o dönem ihmal ediliyor. ‘Sivilcedir, ergenliktir geçer’ gözüyle bakılıyor. Fakat o gözenekler uzun süre dolu kaldığında izler gelişebiliyor. İz bizim en çok çekindiğimiz konu. Çünkü o zaman hastanın uzun dönemli ve zor tedaviler alması gerekir. Siyan noktaları, beyazımsı noktaları görüyorsak, cilt yağlanıyorsa zaman kaybetmeden bir hekimle görüşülmesini öneriyorum.
Biz gelen hastaya, aknenin yoğunluğuna, cildinin durumuna göre tedaviler uyguluyoruz. Çok hafif aknesi olan, gözenekleri yeni dolmaya başlamış yaşı küçük hastalarda daha hafif ilaçlar ve lazer tedavileri uyguluyoruz. Ama hasta 18 yaş üzerindeyse, çok ağır izleri ve sivilceleri varsa süreç uzuyor. Bu hastalara daha ağır ilaçlar, kremler veriyoruz. Lazerden, led tedavisine, peelingden radyo frekansa, kolajen enjeksiyonlarına kadar çeşitli tedavilerinden yararlanabiliyoruz. 20 yıl önce başaramadığımızı artık başarabiliyoruz. Kombinasyon tedavileri oldukça güzel sonuçlar veriyor.
Lazer Teknolojisi İle Akne Tedavisi
Lazer tedavileri akneyi hızlı küçülten ve iyileştiren ısı teknolojileri. Kısa süreli ağrısız, acısız tedaviler. Tedavi 2-3 seansta bitebildiği gibi, 10 seansa varan tedaviler de olabiliyor. Her bir seans 10-15 dakika sürüyor. Tek bir lazerle herkese aynı uygulamayı yapmıyoruz. Tedavi süreci; aknenin durumuna, hastanın beraberinde ilaç tedavisi alıp almamasına göre şekilleniyor. Genellikle soymayan (Non-Ablative) tipi lazerler ya da cildi sıkılaştırıp temizleyen lazerler kullanıyoruz. Akne izleri ve lekeleri oluşmuşsa süreç uzuyor ve zorlaşıyor. 15 günde ayda bir soyma tedavileri ya da daha derin uyarma tedavileri, beraberinde supsizyon denilen yapışıklıkları kaldırıcı tedaviler yapıyoruz. Kolajen enjeksiyonları ile birlikte komplike tedaviler uyguluyoruz.
Led Tedavisi
Led tedavisi belli dalga boyu ışıkları içeren bir uygulama. 5 ayrı dalga boyu ışığımız var. Işık tedavileri tıpta pek çok alanda kullanılıyor. Aknede de yağ dokusuna ve bakteriye uygun ışıklar belli sürelerle cilde uygulanıyor, bir süre sonra uygulanan ışıkla birlikte fotobiyomodilasyon dediğimiz bir takım değişmeler başlıyor. Bu değişmeler akne tedavisinde elimizi çok rahatlatıyor ve tedavilerimizi hızlandırıyor. Aknenin yoğunluğuna göre seanslar halinde toplam 8-10 saat uyguluyoruz. Ağrısız, acısız, hiçbir yan etkisi olmayan konforlu bir uygulama.”
Akne ve Sivilce Oluşmaması İçin Gençlere Öneriler
Dermatoloji uzmanı Dr. Figen Bilen, ergenlik döneminde yoğun akne ve sivilce sorunu yaşamamaları için de gençlere şu önerilerde bulundu:
“Cildinizle oynamayın. Cilt temizliğine özen gösterin. Çok sert ürünler ya da etkisiz temizlemeyen ürünler kullanmayın. Sağdan soldan duyarak marketten, internet sitesinden malzeme almayın. Daha bilinçli olun. Cildinize çok fazla kapatıcılar, makyaj malzemeleri, yanlış güneş koruyucular sürmeyin. Cilt tipinize uygun olmayan ürünlerle cilt gözeneklerini doldurmayın. Beslenmenize de dikkat edin Mümkün olduğunca fast fooddan, hamur işlerinden kaçının. Sulu anne yemekleri yiyin. Akdeniz mutfağı tipi beslenin.”
YORUMLAR