Bir günde 4 liralık bir artış gösteren altın fiyatları hem kuyumcuları hem de müşterileri korkuttu. Doların 3 lirayı bulması ile birlikte 106 lira olan gram altın fiyatı 110 lira oldu. Bu fiyatla son zamanların en yüksek rakamını yakalayan altın kuyumcuların da müşterilerin de gözünü korkuttu. Kuyumcular fiyatların yükselmesinden ve sattıkları altının yerini dolduramayacaklarından korktukları için altın satmazken, müşteriler cep yaktığı için altın almıyor.
Diyarbakır Kuyumcular Çarşısı’ndaki esnaflar altın fiyatlarıyla ilgili düşüncelerini İHA muhabiriyle paylaştı. Altın fiyatları karşısında şaşırdıklarını ifade eden kuyumcuların hemen hemen hepsi müşteri olmadığını söyledi. Öyle ki kimi kuyumcular müşteri olmamasını kendi lehlerine çevirerek altın yıkama işlerini halletmeye başladı.
Kuyumcu Kadir Yakşi, altın fiyatlarını değerlendirirken müşterilerinin olmadığına ve yükselen altın fiyatlarının kendilerine yansımasına değindi. Yakşi, müşterilerin altın fiyatlarından memnun olmadığını, düğün planı yapan çiftlerin altın fiyatları karşısında “düğünü ertelesek mi” diye düşündüklerini belirterek, alyans bakan çoğu çiftin boş çıktığını aktardı. Yakşi, "Siyasi belirsizlik, siyasi belirsizliğin vermiş olduğu güvensiz bir hava, güvensiz havadan dolayı artan altın fiyatları. Fiyatların aslında çok yükseldiğini söyleyemeyiz, dolardan dolayı yükseliyor. Doların yükselmesinden kaynaklanan bir şey. Bu ortam bu şekilde de devam edecek galiba, erken seçim olana ve bitene kadar yükselmeye devam edecek kesinlikle. Müşteri potansiyeli şuan sıfır, şuan bitik, günlük masraflarımı karşılayabilir durumdayken şuan tamamen cepten yemeye başladık. Gelen geri gidiyor. Has altın şuan 110 lirayı gördü. 110 lirayı gördüğü zaman bir bileziğe bundan çok uzağa gitmeyelim 5-6 ay öncesinde 2 bin liraya alırken şuan 2 bin 400, 2 bin 500 liraya alıyor. Aşağı yukarı yüzde 25 bir fark oldu" dedi.
"DURUMU LEHİMİZE ÇEVİRDİK, TOZLANAN ALTINLARIN TOZUNU ALIYORUZ"
Kuyumcular Çarşısı esnafı Fırat Altan, altın fiyatlarının kendilerine yansımasını anlattı. Altan, müşteri olmadığından bu durumu lehlerine nasıl çevirdiklerinden söz etti. Altan, altınların raflarda tozlandığını ve müşterilerin olmadığı zamanları temizlik yaparak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Müşteriler yatırım için gelip altın almıyor. Az önce gördüğünüz gibi gelip altın alan müşteriler borç ödemek için alıyor ve yatırım için almadıklarını belirtiyorlar. Bizlerin de sattığımız ürünlerde ‘acaba yerini doldurabilir miyiz, dolduramaz mıyız?’ korkumuz var. Acaba iyi mi yaptım kötü mü yaptım, satsa mıydım satmasa mıydım? Her geçen gün daha da fiyatlar yükseliyor. Dün keşke altın alsaydım diye düşünüyordum, acaba yarın bu kez de dün alsaydım diye mi düşüneceğim. Satış yok zaten şuan, biz de bunu fırsata çevirdik temizlik yapıyoruz şuan. Altınlarımız tozlanmış, tozlarını alıyoruz, yerlerini değiştiriyoruz, farklı estetik vermeye çalışıyoruz. Görmüş olduğunuz gibi temizliğimizi yapıyoruz şuan" diye konuştu.
"KRİZ TEĞET GEÇMEDİ, TAM MERKEZDEN VURDU"
Bir diğer kuyumcu Mehmet Sıdık Arslan da, nişanlanacağını, kuyumcu olmasına rağmen altın fiyatlarından çekindiğini dile getirdi. Arslan, altın fiyatlarının şuan kuyumcular için bir kriz ortamı oluşturduğunu ve bu krizin kendilerine nasıl yansıdığını aktardı. Arslan, kendisi gibi düğün planı yapan herkesin altın fiyatlarından korktuğunu kaydederek, "Seçimden bu yana işlerde bir düşüş vardı. Hükümetin kurulmaması, koalisyon çalışmalarının boşa çıkmasından kaynaklı bir kriz ortamındayız. Maalesef şuanda da kriz bizi teğet geçmiyor tam merkezden vurmuş durumda" şeklinde konuştu.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde altın toptancılığı yapan Ali Engin de, altın satamadıklarını, altın satmanın aksine altın aldıklarını, yatırım yapanların altınlarını elden çıkardıklarını ifade ederek altın fiyatlarının yakında düşeceğini savundu. Engin konu ile ilgili şunları söyledi:
"Şuan hurda satışlarımız başladı. Herkes için altın fiyatları çok yüksek. Şuan bütün millet altın satıyor biz altınları topluyoruz. Fiyatlar biraz daha yükselir sonra düşmeye başlar. Merkezin müdahalesiyle düşer fiyatlar. Bizim beklentimiz öyle şuan. Artışın sebebi Türkiye’den, terörden, hükümetin kurulmamasından kaynaklı, ama fiyatlar biraz daha yükselip yine düşebilir. Müşteriler kuyumculara gelmiyor, televizyon izliyorlar bakıyorlar fiyatlar çok yüksek hiç kuyumcuya gelmiyorlar."
"15 GÜN ÖNCE 165 LİRA OLAN ÇEYREK ŞUAN 175 LİRA"
Kuyumcu Fırat Aydın ise, hükümetin olmayışının bir takım siyasi istikrarsızlığa neden olduğunu ve bunun da iş kollarına yansıdığını aktardı. Aydın insanların güven ortamı olmaması sebebi ile evlerinden pek çıkmadıklarını ve dolayısıyla altın almaya da kimsenin gelmediğini dile getirerek, "Müşteri potansiyelimiz hiç yok. Zaten adam köyünden evinden çıkıp gelip almak istese bile alamıyor. Çünkü durumların hoş olmaması, altında yükseliş olması, istikrarsızlıktan dolayı. Esnaf olarak oturuyoruz. Alıcıya bundan 15 gün önce 165 liraya verdiğimiz çeyrek şuanda 175 lira. Yani alıcı da gelip almıyor, satan adam daha fazla yükselir diye satmıyor. Çarşının halini görüyorsunuz zaten, müşteri yok esnaf olarak oturuyoruz" dedi.
MÜŞTERİLER ALTIN ALMAK İÇİN BEKLEYECEK
Kuyumcular Çarşısı’na altın almak için gelen fakat eli boş dönen Orhan Çakmak, altın fiyatlarından şikayetini dile getirdi. Düğün yapacak tanıdıkları için altın almaya geldiğini fakat fiyatların yüksek olması sebebi ile altın almak için bekleyeceğini belirten Çakmak, "Altın almaya geldim ama alamadım. Almaya niyetim vardı, çoluk çocuk düğün yapacak. Fiyatlar çok yükselmiş düşmesini bekleyeceğiz artık. Alamadım para yok, bu kadar yüksek fiyata alamıyoruz altını. Çok yükselmiş, önceden düşüktü bildiğim kadarı ile geldik şimdi altın almaya ama şu iki gündür yükselmiş alamıyoruz, beklemedeyiz" ifadelerini kullandı.
YORUMLAR