Amerikalı Jeololoji Profesörü Eric Ferre, KSÜ’de Konferans...

Amerikalı Jeololoji Profesörü Eric Ferre, KSÜ’de Konferans verdi

Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca yürütülen "2221 Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı" kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu’nun davetiyle Amerikalı Jeololoji Profesörü Eric Ferre, Konferans verdi

08 Kasım 2017 - 02:20

Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca yürütülen "2221 Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı" kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu’nun davetiyle Kahramanmaraş, Hatay ve Elazığ bölgelerinde eski okyanusal kabuğun kalıntılarını temsil eden ofiyolitler üzerinde arazi çalışmaları yapmak üzere ülkemize gelen Amerika Birleşik Devletleri Southern Illinois University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Ferre, üniversitemizde ‘Crustal accretion processes recorded at the thermal boundary layer of fast spreading oceanic lithosphere: IODP Hole U1256D and ophiolites’ adlı konferans sunumu gerçekleştirdi.

 

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda düzenlenen konferans kapsamında Integrated Ocean Drilling Program (IODP) çalışmaları hakkında genel bilgiler aktaran Prof. Dr. Eric Ferre, okyanusal kabuk sınır seviyesinin gabro-dayk geçiş bölgesi yakınında gözlenen dinamik-hidrotermal ve magmatik süreçlerin kaydedildiği bölge olduğunu ifade ederek bu tabakanın sıvı akısı ve büyük ölçekte ısı transferini anlamakta kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

 

Hidrotermal soğuma sisteminin yatay ve düşey yayılımının hâlâ tam olarak bilinmediğini vurgulayan Ferre, TÜBİTAK 2221 programı  kapsamında geçtiğimiz günlerde Güneydoğu Anadolu Ofiyolit Kuşağında yer alan ofiyolitik kütlelerden Kızıldağ (Hatay), Göksun (Kahramanmaraş) ve Kömürhan (Elazığ) ofiyolitleri üzerinde Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu ve Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Parlak ile birlikte yaptıkları gabro-dayk geçiş zonunun varlığını araştırmaya yönelik arazi çalışmalarında elde ettikleri ilk bulguları değerlendirerek konuşmasını tamamladı.

 

Konuşma sonunda dinleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Ferre, Türkiye’de ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Southern Illinois University ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi arasında başlatılan bilimsel işbirliği çalışmalarının olumlu sonuçlanması durumunda Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Kuruluşu (National Science Foundation-NSF)’na yapılacak ortak proje başvurusu ile önemli bilimsel çalışmaların yapılacağını ifade etti.

 

Konferans sonunda KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz tarafından Prof. Dr. Eric Ferre’ye etkinliğin anısına teşekkür plaketi takdim edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x