10 Ocak Tarımsal Öğretimin 175. Yılı Kutlu Olsun
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 175. Yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar,
yayımladığı açıklamasında; “Halkalı Ziraat Mektebinde başlayan tarımsal öğretim
serüveni, bugün birçok ilde açılan Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir. 1846’dan bu yana devam eden 175 yıllık
köklü, tarihsel geçmişe sahip bir mesleğe mensup olmanın haklı gururunu
yaşıyoruz” dedi.
Başkan Dumlupınar, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
DÜNYADA GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ
“Dünyada gıda güvenliği ve güvencesinin dengeli, sağlıklı, kendine yeter kaliteli gıda üretimi ve üretim alanına sahip çıkma temeline dayandırılmaktadır. Tarım alanlarımıza eskisinden çok daha katı bir şekilde korumalıyız, savunmalıyız.
DÜNYA’DA YAŞANAN SALGIN
Son bir yıldır içerisinde bulunduğumuz dünya çapındaki salgın da bir kez daha tarımsal üretimin ne kadar kıymetli olduğunu göstermiştir. Salgın döneminde tarımsal üretimin dolayısıyla gıda güvencesinin sağlanması için çiftçilerimiz, Ziraat Mühendisi meslektaşlarımız büyük bir özveri ile çalışmışlardır.
TARIMSAL ÜRETİMDE KENDİ KENDİNE YETMESİ GEREKEN BİR ÜLKEYİZ
Bugün dünyada ve ülkemizde, hızla artan nüfusun beslenmesi üretim alanlarını artıramadığımıza göre, öncelikle korumakla ve tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasıyla sağlanabilir. Yeterli tarımsal üretim ile birlikte kaliteli, sağlıklı ürünlerin üretimi de önemlidir. Tarımsal üretimde kendi kendine yeter bir ülke olabilmek ve Tarımsal üretim çalışmalarının bilimsel yöntemlere dayandırılması için bu konularda öğretim görmüş, nitelikli insan gücüne ihtiyaç vardır. Yani iyi yetişmiş meslek elemanlarının Ziraat Mühendislerinin olması ve bunların doğru bir şekilde istihdam edilmesi gerekmektedir.
Ziraat Mühendisleri ülkemizdeki tarımsal potansiyelin gelişmesi, tarımsal üretimde bilimsel tekniklerin egemen kılınması ve çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi yolunda çok önemli katkılar sağlamıştır. Ülkemizde tarım sektöründe meydana gelen teknolojik ve bilimsel yenilikler, çiftçimize ve üreticimize Ziraat mühendisleri tarafından ulaştırılmıştır. Tarımsal işletmeler, geleneksel yetiştiricilik yöntemlerinden, modern yetiştiricilik tekniklerine doğru hızla ilerlemiş, böylece birim alandan elde edilen ürün ve verim artmıştır.
KAHRAMANMARAŞ’TA TARIMSAL ÜRETİM
Ceyhan nehrinin oluşturduğu barajları ve suladığı bereketli toprakları ile Kahramanmaraş önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Özellikle Su ürünleri üretiminde Dünya sıralamasına giren, ihracatta Türkiye birincisi olan bir holdinge sahiptir. Elbistan ilçesinde bulunan Şeker fabrikası tarımsal, lojistik ve teknik personel istihdamı, şeker pancarı üretimi, şeker yan ürünleri küspe, melas ve buna bağlı olarak üretilen etanol ve diğer ürünler ile çok önemli bir tarım tesisidir. Yine Kahramanmaraş sarımsak, çerezlik ayçiçeği, şeker pancarı, cin mısırı, kırmızıbiber ve kayısı üretiminde Türkiye’de söz sahibi bir tarım şehridir. Bu zenginliklerimizi, korumalı sahip çıkmalı ve gelecek nesillere miras olarak bırakabilmeliyiz.
ZİRAAT FAKÜLTELERİ
Yeni açılan fakültelerle birlikte Ziraat Fakültelerinin sayısı maalesef 45’e ulaşmıştır. Bu sayede, Ziraat mühendislerinin istihdam sorunu uzun bir aradan sonra tekrar ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin ilgisini çekebilmek için fakültelerin ismini değiştirmek, yeni isimlerle aynı bölümleri tekrar açmak ta çözüm olmamıştır. Ziraat Fakültelerinin sayılarının artırılması yerine, mevcut fakültelerin altyapılarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Zira tarımsal öğretimin en önemli sorunlarından bir tanesi de uygulama dersleri ve olanaklarıdır. Birçok fakültenin uygulama alanları oldukça kısıtlı, altyapıları yetersizdir. Oysa öğrencilerimiz teorik olarak gördüğü dersleri mutlaka pratikte de görerek öğrenmelidir. Fakültelerimizin müfredatlarını günümüz şartlarına ve özellikle öğrencilerimizin özel sektörde istihdamını düşünerek güncellemesi, öğrencilerimizin daha donanımlı olarak mezun olmasını sağlayacaktır. Salgın döneminde de yüz yüze öğretime ara verildiği düşünüldüğünde, yüz yüze öğretim tekrar başladığında öğrencilerimizin uygulama eksikliklerinin giderilmesi için ek uygulama dersleri ve uzun stajlar gündeme getirilmelidir. Staj konusu da ayrıca tartışılması gereken bir husustur. Yaz aylarında yapılan 30 veya 40 günlük stajlar öğrencilere ciddi bir katkı yapmamaktadır. Bunun yerine, gerekirse öğretim süresi dört yıldan beş yıla çıkarılarak öğrencilerin fakültelerinde bir yıl süre ile staj görmesi ciddi bir seçenek olarak düşünülmelidir.
ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ
Ziraat Fakültelerinde öğretim gören öğrencilerimiz asla işsiz kalacağım diye bir endişeye kapılmamalıdır. Ülkemiz bir tarım ülkesidir ve tarım her geçen gün önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Gerek aile işletmeleri gerek kooperatifler, üretici birlikleri veya diğer tarımsal işletmelerde ve de tabi ki kamu da istihdam edileceksinizdir. Öğretim süreniz boyunca mesleki kazanımlarınızın yanında lütfen en az bir yabancı dil ve teknolojinin gerektirdiği diğer donanımları çok iyi bir şekilde edinin.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
Öğrenciliğinizde Genç ZMO’ya üye olarak odamızı tanıyın, meslekte deneyimli Ziraat Mühendisleri ile tanışın, ülkemizdeki diğer Ziraat Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelin ve kazanımlarınızı paylaşın. Mezun olur olmaz mesleki dayanışma yerimiz Ziraat Mühendisleri Odasına üye olunuz. Bugün Türkiye’de Ziraat Mühendisleri Odasına yaklaşık 56 bin Ziraat Mühendisi üyedir. Kahramanmaraş şubemizde ise bu sayı 825’tir.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN İSTİHDAMI
Ülkemizde 12-13 bin tarım danışmanı bulunmaktadır. Bakanlığımız Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti versin diye bir sınav yaptı. Sınavı geçen arkadaşlarımıza belge verildi. Bu arkadaşlarımız 3-5 yıldır sahadalar, arazideler birebir çiftçiyle birebir üretimin içerisindeler. Ziraat Odalarında, Üretici Birliklerinde istihdam ediliyor veya serbest olarak çalışanları bulunmaktadır. Ekiminden ürün hasadına kadar takip eden, ürün desenine hakim, ekim nöbetini bilen çok tecrübeli bir Ziraat Mühendisi kadrosu bulunmaktadır. Tarım danışmanları
Ziraat Odalarında, Üretici Birliklerinde Tarım ve Orman Bakanlığı Personeli olarak istihdam dilmelidir. Çalışma yerleri aynı olsun ama özlükleri, maaşları, kadroları olsun. Hiyerarşik sistemde bir üniversite mezunu olan Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın amirleri de yine en az kendileri gibi bir diplomaya sahip insanlar olsun. Bugün maalesef İlçe Tarım Müdürlükleri çiftçinin Ziraat Bankası gibi gidip geldiği yerler oldu, işler bürokrasiye boğuldu.
Bugün çiftçilerimiz bir evrak için köylerinden ilçe merkezlerine gelmek zorunda kalmaktadırlar. Eğer bu bürokratik işleri merkezde değil de yerelde çözmek istiyorsak, Ziraat Mühendisi tarım danışmanlarının şu anki çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmesi çok önemli iş ve zaman tasarrufu sağlayacaktır. Bakanlığın personeli gibi bu işleri de orada çözerek İlçe Tarım Müdürlüklerinin iş yükünü azaltması, sadece evrak işini yapan bir personel değil de İlçe Tarım müdürlüklerindeki meslektaşlarımızla birlikte tarımsal yayım, hastalık ve zararlı kontrolleri, sörveyler, biçerdöver kontrolleri yapan bir teknik personel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Birbirlerinden bağımsız ama birbirlerini kontrol eden bir mekanizma kurmamız gerekmektedir.
Bununla birlikte, Kamu Personeli Seçme sınavında çok iyi puan alan meslektaşlarımızın da belli bir sayıda Tarım ve Orman Bakanlığında istihdam edilmeleri gerekmektedir. Önceki Tarım Bakanının 10.551 Ziraat Mühendisi istihdamı sözünün de şimdiki bakanımız tarafından yerine getirilmesi meslektaşlarımız adına en büyük arzumuzdur.
Tarımsal öğretimimizin 175 yıllık serüveninde, ülkemiz tarımına hizmet etmiş başta hocalarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızı hayatta olanları saygıyla, aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyor şükranlarımı sunuyorum.”