1010 dönümlük kıraç alan yeşerecek

Kahramanmaraş'tan Hatay'ın Amik Ovasına kadar toplamda 1010 dönümlük kıraç arazi yeşertilecek. Kentimizden başlayacak olan sulama işlemiyle Gaziantep ve Hatay'da da kıraç araziler sulanacak.

Kılavuzlu Sulama Birliği’nin gerçekleştirdiği sulama projesiyle Kahramanmaraş’taki 210 bin dönümlük kıraç arazi sulanacak. Kahramanmaraş’la birlikte Gaziantep ve Hatay gibi çevre illerdeki arazilere de ulaşacak olan projeyle Gaziantep’te 450 bin, Hatay’da ise 350 bin kıraç arazi sulanacak. Kentimizde ise şu an 210 bin dönümlük arazilerin 46 bin dönümüne su verilmeye başlandı.

 

KILAVUZLU SULAMA BİRLİĞİ’NİN AMACI

Öncelikli olarak projeyi yürüten Kılavuzlu Sulama Birliği’nin kuruluş amaçlarından bahseden Birlik Başkanı Arif Müdüroğlu,  “Kılavuzlu Sulama Birliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Kılavuzlu Barajı inşaatını tamamladı. Daha sonra da bu barajdan faydalanabilecek bütün köylerin Kılavuzlu’dan Hatay’a kadar Amik Ovası’na kadar DSİ bütün köylerin sulama şebekesini bitirecek. Bitirdiği yerlerin işletmesini de Kılavuzlu Sulama Birliği’ne devredecek. Şu anda devralınan yerler Kahramanmaraş-Merkez” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA ŞU AN 46 BİN DÖNÜM KIRAÇ ALAN SULANIYOR

Kahramanmaraş’ta 210 bin dönüm kıraç arazinin sulanacağını belirten Müdüroğlu, bunun 46 bin dönümünün tamamlandığını kaydetti. “Türkoğlu İlçesine bağlı Kuyumcular Mahallesine kadar gitti kanal. Oraya kadar olan 46 bin dönümlük arazilerimiz bu sulardan faydalanabiliyor” diyen Müdüroğlu, “Nurdağı, İslahiye ve Amik Ovası’nın arazilerinin de kanal ilerledikçe sulama şebekeleri ihaleleri yapılacak. Şu anda yapılan ana kanal ihalesi Kuyumcu’lardan itibaren başladı. Nurdağı’na doğru ilerliyor” diye konuştu. Projenin ana hat şebekesinin Türkoğlu İlçesinin Kuyumcular Mahallesine kadar tamamlandığını ancak sulama şebekesinin tamamlanmadığını ifade eden Müdüroğlu, “Sebebi ihale yapılamaması” ifadesine yer verdi.   

 

KIRAÇ ARAZİLER YÜZDE 20 ORANINDA

Arazilerin aslında yüzde 80’inin sulandığını, kıraç arazilerin ise yüzde 20’lik bir orana denk geldiğini sözlerine ekleyen Müdüroğlu, “Ama bunların büyük çoğunluğu elektrik enerjisiyle sulanmakta. Bu da çiftçiye büyük yük getirmekte” diyerek projenin çiftçiye katacağı artılardan bahsetti. Birlik Başkanı şöyle devam etti; “Bizim sistemimiz çiftçiye elektrik fiyatının üçte birine denk geliyor. Çiftçimiz sulama için ayırdığı bütçeyi üçte bire düşürecek. Bu da büyük bir şey. Diğer yandan hiç sulanmamış kıraç yerlerin de 250 kilo civarında susuz olarak buğday yetiştiren çiftçimiz bu yıl sulamadan dolayı 550 kilo buğday verimi aldı. Bu da çiftçinin gelirini ikiye katlamış oldu. Önceleri su olmadığı için susuz ya da az suyla yetişen mahsüller yetiştiriliyordu. Şimdi su çok olduğu için katma değeri yüksek çeşitliliğe gidecek çiftçi.”

 

“TOPRAK ZAYİ OLMAYACAK”

Sulama projesinin damlama ve yağmurlama olarak sulama yaptığını, bunun da çiftçiye faydasının olacağını söyleyen Müdüroğlu, “Sulama sistemi basınçlı olduğundan çiftçimiz, damlama ve yağmurlama sisteminden faydalanarak daha az suyla daha kontrollü, yüksek verim alam şansı var. Salma sulamaya göre daha faydalı. Çünkü toprak kaybı ve erozyon olmayacak. Her yıl arazilerdeki kıymetli topraklar denize gidiyordu. Kılavuzlu sulama sistemiyle bunun önüne geçilmiş olacak. Toprak zayi olmayacak” dedi.  

Devletin damlama ve yağmurlama sulamaya yüzde 50 hibe desteği verdiğinin altını çizen Müdüroğlu, “Şu an başvuran çiftçimiz fazla değil. Ama ileriki yıllarda bu sulama şebekesi tamamlandığında çiftçilerimiz eğitildiğinde daha verimli tarım elde edilecektir” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİLERE KISITLAMA GETİRMEDİK”

Çiftçilere sulama noktasında herhangi bir kısıtlama getirmediklerini sözlerine ekleyen Müdüroğlu, sulama bedelinin arazi dönüm oranına göre alınacağını ancak sulama miktarına karışılmayacağını altını çizdi. Birlik Müdürü; “Sulama bedeli çiftçilerin arazilerinin dönüm oranına göre alınacak. Dönüme göre fiyat sabit ama sulama miktarına müdahale etmiyoruz. Çünkü bası araziler suya biraz daha fazla ihtiyaç duyar. Çiftçimize şu ana kadar sulama konusunda kısıtlama getirmedik” dedi. NARİN DEMİRCİ