"154 projeye 1 milyar 100 milyonluk yatırım"
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, "2017 yılında 154 projede 1 milyar 100 milyonluk bir teşvik belgesi projeyle irtibatlandırıldı. Bütün bunların sonucunda ihracatımız yüzde 11.5 artmış oldu. Bu destekler sonucunda ve aşağı yukarı 948 milyon dolara tekabül eden bir ihracatı yakalamış olduk."
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan kentte yapımı devam
eden, biten ve planlanan projelerle ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi.
Kervanhan’da kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Vali Özkan kent
ekonomisiyle ilgili de veri paylaşımında bulundu.
Vali Özkan 2017 yılını da değerlendirdi. 2017 yılında küresel düzeyde yaşanan sorunların olmasına rağmen Türkiye’de yatırımların hız kesmediğini dile getiren Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Türkiye’nin dünyanın en büyük 17’inci, Avrupa’nın ise 6’ıncı ekonomi olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ta bir sanayi kültürünün oluştuğuna vurgu yapan Özkan; “küresel ve yerel risklere karşı da güçlü bir sanayisinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Genel fotoğrafa baktığımız zaman bin civarında sanayi kuruluşumuz var ve 5 milyar dolarlıkta bir sanayi üretimimiz var. Dönem içinde de 2 milyar dolarlık bir dış ticaretimiz var. Kahramanmaraş’ta bin sanayi kuruluşu içerisinde 150 bine yakın bir istihdam söz konusu. Tabii bunun yanında diğer birçok kuruluşa hükümetimiz tarafından verilen destekler önümüze daha iyi bir tablonun çıkmasını sağladı. Bu her şeyin iyi olduğu anlamına gelmez ama beklentilerin çok üstünde bir performans gösterildi.” Dedi
2017’nin teşvik belgelerine baktığımız zaman 154 projede 1 milyar 100 milyonluk meblağa tekabül eden projedir bunlar, teşvik belgeleri ile irtibatlandırıldı. Yani ilimizde sadece 2017 yılında 154 projede 1 milyar 100 milyonluk bir teşvik belgesi projeyle irtibatlandırıldı. Bütün bunların sonucunda ihracatımız yüzde 11.5 artmış oldu. Bu destekler sonucunda ve aşağı yukarı 948 milyon dolara tekabül eden bir ihracatı yakalamış olduk.
Bazen bizim sanayicilerimizin, üreticilerimizin, iş veren ve işçiler arasındaki barışın sağlanması halinde ekonomi çok daha istikrarlı büyüme temayülüne geçebilir. Bu anlam Arabuluculuk Kurumu mesela iş ve işveren arasındaki sorunların çözümü noktasında rahatlama sağladı. Sadece 2017 yılında 170 bin dosya iş ve işveren uyuşmazlığından kaynaklı sorunlardır mahkemelerde. Daha önceden gelen dosyalarla beraber 400 bin dosya oluyor. Tabi bütün bunlar sistemi tıkıyor, iş verenin motivasyonunu düşürüyor, işçiyi mağdur ediyor ama bu Arabuluculuk Kurumu ile bu sorunlar bertaraf edilince yeni, özellikle de yeni yatırım kararları açısından müşvik bir hamle olduğunu değerlendiriyorum.