2 bin 885 kişi tütünle mücadeleye girdi

Kahramanmaraş'ta 2016 yılı içerisinde 2 bin 885 kişi Sigara Bırakma Polikliniğine başvurdu, bin 976 kişi sigara illetinden kurtuldu.

Kahramanmaraş’ta sigarayı bıraktırma amacıyla açılan Sigara Bırakma Polikliniğine 2016 yılı içerisinde, il genelinde toplam 2 bin 885 Kişi başvuru yaparak sigara ve ağızotu gibi tütün ürünlerinden kurtulmak istedi. Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün Kontrol Birim Sorumlusu Cem Dulkan, Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniklerine ayrı önem verdiklerini belirterek Kahramanmaraş’ın dumansız hava sahasında yer alan şehirlerden olması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Kahramanmaraş genelinde Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuruların yoğun olduğunu kaydeden Dulkan, kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan personeller üzerinde ciddi mesai harcadıklarını kaydetti.

Dulkan, “İl merkezinde orta dereceli okullara yönelik binlerce öğrenciye sigara ve ağızotunun zararları konulu eğitimler verildi. Bu eğitimlerde; yüzlerce öğrenci eğitimlerin hemen ardından bize sigara ve ağızotunu bırakmak için başvurdu. Biz öğrenciler söz konusu olduğunda daha hassas davranıyoruz. Öğrenci yurtlarında eğitimler veriyoruz. Okul idareleri ile görüşülerek tütün ürünleri kullanma alışkanlığı olan öğrencilerin Sigara Bırakma Polikliniklerine yönlendirilmelerini sağlıyoruz. Polikliniklerimizde de bu öğrencileri daha yakından takip ediyoruz” dedi.

ARTIK SİGARAYI BIRAKMAK ÇOK KOLAY!

Artık sigara bırakmanın çok kolay olduğunu vurgulayan Dulkan, tütün ve tütün mamullerinin zararları hakkında verdikleri eğitimlerin sadece okullarla sınırlı kalmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Cuma namazlarında sigara ve ağızotunun zararlarını anlatıp bu kötü alışkanlıklardan kurtulmaya yardımcı olan polikliniklerimiz olduğunu bildiriyoruz. Sigara Bırakma Polikliniklerinin varlığına dair bilgilendirme çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. Bu eğitimleri sadece bir cami ile sınırlandırmıyoruz. İnsan kalabalığının olduğu her yerde biz de bulunmaya gayret gösteriyoruz. Fabrika çalışanlarına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımız sürüyor. Önce tütün ürünlerinin zararlarını anlatıyoruz. Sonra bırakmak isteyen kullanıcıları polikliniklerimize yönlendiriyoruz. Buradaki arkadaşlarımız, vatandaşın durumuna göre devletimizin gönderdiği ücretsiz ilaçlardan veriyor. Bu ilaçlar, sadece sigara için değil; Kahramanmaraş’ta yaygın olarak kullanılan ağızotu için de tavsiye ediliyor. 18 yaş altı öğrencilerde ise ilaçsız tedavi yöntemleri uygulanıyor.”

“DUMANSIZ HAVA SAHASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ!”

Kahramanmaraş’ın genelinde bir dumansız hava sahası oluşturmak için daha kapsamlı çalışmalar yapacaklarını bildiren Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün Kontrol Birim Sorumlusu Cem Dulkan, tütün ve tütün ürünlerinin insanları zehirlemesine müsaade etmeyeceklerini ifade etti. Yeni yıl ile beraber, yeni projelerin geleceğini belirten Dulkan, mevcut çalışmalarının yeni yılda da genişleyerek devam edeceğinin altını çizerek şu açıklamalarda bulundu: “2017 yılı içerisinde daha geniş halk kitlesine ulaşmak için çalışmalarımız daha da yoğunlaşacaktır. Bir taraftan kamu kurum ve kuruşlarında çalışmalarımız devam ederken; diğer taraftan Dumansız Hava Sahası denetim ekiplerimiz halkımıza denetim esnasında bilinçlendirme faaliyeti yapmaktadır. Bu faaliyetlerimiz, 2017 yılında da devam edecek.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)