20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kutlandı

Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, AFAD ve Kızılay işbirliği ile İl Özel İdare İş Merkezi önünde stant açtı.

Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat stantta yaptığı açıklamada “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle şunu belirteyim. Biz çocuk hakları konusunda övünülecek gurur duyulacak bir ülkeyiz. Bu gururu da burada vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Yaklaşık yüzbini şehrimizde olmak üzere 3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz. Bu misafirlerin %52 si çocuk. İşte görüyorsunuz biz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak broşür el ilanı gibi materyallerle halkımızda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günün Geçmişi

20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi imzalamıştır.

Çocukların yetişkinlerden daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gereğinden yola çıkan BM, bu sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflemiş ve taraf devletleri 54 maddeden oluşan sözleşme maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır.

Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermektedir. Onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak için BM tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi de oluşturulmuştur.