4. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri Başladı
4. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri'nin açılışı gerçekleştirildi. NFK Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış programında konuşan Başkan Güngör, 'Çünkü Sözümüz Var diyerek başladığımız ve Söz İyileştirir diye devam ettiğimiz Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri'nin bu yıl 4'üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri'nin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.
Şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’ta ‘Edebiyat İyileştirir’ mottosuyla bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri’nin açılışı gerçekleştirildi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda; AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Bursa Milletvekili Mustafa Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, kurum müdürleri, yazar ve şairler ile yüzlerce edebiyatsever yer aldı.
İnsanın Yolu Tesadüfen Maraş’tan Geçmez
4. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri’nin açılış programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, konuşmasına: “Rasim Özdenören, ‘İnsanın yolu tesadüfen Maraş’tan geçmez, mutlaka bir sebebi var’ diyor. Fikir dünyamızın önemli isimlerinden olan Sezai Karakoç ise Kahramanmaraş’tan ‘Çocuk yüreğimin alev aldığı şehir’ diye bahsediyor. Üstad Necip Fazıl, ‘Hiçbir şey beni bu kadar mutlu etmedi, Maraşlı olduğum kadar’ diyor” cümleleriyle başladı.
Söz Ustalarının Şehri Kahramanmaraş
Kahramanmaraş’ın şiir ve edebiyatın başkenti olduğunu vurgulayan Başkan Hayrettin Güngör, “Çünkü Sözümüz Var diyerek başladığımız ve Söz İyileştirir diye devam ettiğimiz Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri’nin bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Şehirlerin bir ruhu ve bu ruhu destekleyen hikayeleri vardır. İnsan şehri kurar ve şekillendirir, şehirler de insanı şekillendirir. Bu yönüyle sanatı, kültürü, ticareti, sanayisi, mücadele ruhu ve değerleriyle öne çıkmış şehirler vardır. Kahramanmaraş’ımız da söze verdiği zarafet ve mücadele ruhuyla öne çıkan bir şehir. Bu şehir aynı zamanda sanatın, ticaretin, sanayinin, kültür ve doğal mirasın zengin olduğu çok kadim bir coğrafya. Haklı bir gururla diyoruz ki; şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’tır. Çünkü söz konusu Kahramanmaraş olduğunda insan ve şehir ilişkisinin en önemli özelliği olarak karşımıza söz çıkıyor. Söze biçim, anlam ve şuur veren söz ustalarının şehridir Kahramanmaraş. Bizim söyleyecek sözümüz var. Geçmişe sözümüz var, ecdadımıza sözümüz var, geleceğimize sözümüz var, bizim insanlığa sözümüz var” ifadelerini kullandı.
UNESCO Yolculuğumuz Sürüyor
Kahramanmaraş’ın şiir ve edebiyat alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bu değeri uluslararası arenada daha tanınır hale getirmek için UNESCO yolculuğunun devam ettiğini belirten Başkan Güngör, “Şiir ve edebiyatın başkenti olan Kahramanmaraş’ımız, çok büyük şair, yazar ve fikir insanına ev sahipliği yapmıştır. Biz bu değerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için gayret ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak 4 tane sürekli yayın çıkarıyoruz; Yitiksöz, Evelahir, Berdücesi ve Müşterek. Çok büyük ve kesintisiz bir edebiyat geleneğine sahibiz. Karacaoğlan’dan Ahmet Kuddusi’ye, Necip Fazıl’dan Nuri Pakdil’e, Âşık Mahzuni Şerif’ten Abdurrahim Karakoç’a kadar kesintisiz bir geleneğimiz var. Biz bu geleneğimizi şiir ve edebiyat günleriyle taçlandırmak istedik. Kahramanmaraş’ın sözünü sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu değerimizi uluslararası arenada da tanıtmak için UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmak için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün konuşmalarının ardından program; Şair – Yazar Ramazan Avcı’nın ‘Dünden Bugüne Kahramanmaraşlı Halk Şairlerimiz’ konferansı ve halk şairlerinin deyiş ve şiir dinletileriyle devam etti.