47 bin 395 tüketicinin yüzü güldü

Kahramanmaraş Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, 2015 Faaliyet Raporunu açıkladı. Rapora göre 2015 yılı içinde verilen kararlardan 47 bin 395 tüketici lehine oldu.

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ahmet Uçar, Kahramanmaraş Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti 2015 Faaliyet Raporunu açıkladı.

Tüketici Hakem Heyeti Faaliyet Raporuna göre; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, 2015 yılı içerisinde, Kahramanmaraş’ta 24 bin 481 kişi satın alınan mal ve hizmete ilişkin uyuşmazlığın çözülmesi için, İl ve İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru yaptı. Uyuşmazlığın çözülebilmesi için yapılan başvurulardan önceki dönemde devreden dosyalarla beraber 47 bin 395 dosya tüketici lehine, bin 870 adedi ise tüketici aleyhine olmak üzere; toplam 49 bin 265 tüketicinin sorunu, çözüme kavuşturuldu. 318 adedi ise bilirkişi incelemesine sunuldu.

Kahramanmaraş genelinde, Tüketici Hakem Heyetlerine en yoğun başvurunun tüketici kredisi, kredi kartı, konut ve finansman sözleşmelerinden kaynaklı yapıldığını belirten Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, bu alanda 2015 yılı içerisinde 23 bin 50 başvuru yapıldığını kaydederek; “Bunu bin 137 başvuru ile ayıplı mal ve hizmetler; 288 başvuru ile iş yeri dışında yapılan taksitli, kampanyalı kapıdan satışlar ve mesafeli satışlar, 6 başvuruyla da turistik devre tatil, paket tur alanında yapılan başvurular takip etti” dedi. Kahramanmaraş genelinde en az şikâyet konusunun turistik devre tatil, paket turda yaşandığını aktaran Uçar, 2015 yılı içerisinde 5 dosyanın ilgisi nedeniyle başka bir kuruma sevk edildiğini ifade ederek; ayıplı mal ve hizmetlerden kaynaklı 318 dosya için bilirkişi incelemesine başvurulduğunu söyledi. Uçar, şöyle konuştu: “ Aralık ayı içerisinde Piyasa Gözetim ve Denetim Faaliyetleri kapsamında Ticaret İl Müdürlüğü personellerinden Valilik Olur’u ile görevlendirilen ikişer kişilik üç ekip tarafından il merkezinde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un, Garanti Belgesi, Fiyat Etiketi ve Kullanma Kılavuzu yönetmelikleri çerçevesinde; 76 adet firma ve 727 adet ürün denetimi yapıldı. İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetleri Faaliyetleri olarak Tüketici Kredileri ve Kredi Kartı, Konut Sözleşmeleri, İşyeri Dışında Yapılan Taksitli Kampanyalı Kapıdan Satışlar, Mesafeli Satışlar, Turistik Devre Tatil, Paket Tur, Ayıplı Mal ve Hizmetlere ilişkin; Aralık ayı içerisinde bin 359 adet başvuru alınmış olup bin 6 adedi tüketici lehine 105 adedi tüketici aleyhine, 248 adet başvuru ise savunma beklemek üzere sonuçlandırıldı. Alınan başvuruların Ayıplı Mal ve Hizmetler kısmına ait bölümünde, 39 adet bilirkişi incelemesi yapıldı. Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü’nde görev yapan Piyasa Gözetim Denetim Denetmenleri tarafından ilimizde, Aralık ayı itibariyle, Örgü-Kazak, Hava Aromatize ediciler, Oyuncaklar, Bisikletler, Bebek Giysileri, Terlik Sandalet-Deterjan, Binilebilir Oyuncaklar, Okul kıyafetleri ve Ayakkabılar, Stor Perde, Oyuncak Müzik Enstrümanları ve Hazır Giyim sektörlerine ait toplam yerli ve ithal 41 adet firma bin 336 adet ürün denetimi gerçekleştirildi. Yine Valilik Olur’u ile görevlendirilen ve İl Müdürümüz başkanlığında İlçe Kaymakamlıklarına ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine Bilgi alışverişinde bulunulmak, görüş, öneri ve şikayetlerin dinlenmesi ve İlçe Hakem Heyetlerindeki demirbaşların tespitlerinin yapılarak eksikliklerin giderilmesi amacıyla ziyaretler düzenlendi.”

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN