5 yıldızlı yurt!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) evlerine ve yurtlarına öğrenci çekmek için en çok hedef aldığı ve kara propaganda yaptığı KYK yurtları şimdi öğrencinin göz zevkine hitap edilecek şekilde yapılıyor.
Yaklaşık 4 yıl
öncesine kadar öğrencilerin burun kıvırdığı Kredi Yurtları artık tarihe
karıştı. Yeni nesil KYK yurtları artık 5 yıldızlı otel konforunda!
Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Kahramanmaraş İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, Avşar Öğrenci Yurdunun kapılarını gazetemize açtı. 3 kişilik baza sistemli odaları, öğrenciye özel dolap ve ders çalışma masaları, ücretsiz internet hizmeti, tenis salonları; ahşap boyama, tezhip, ebru ve resim kursları hatta plates odalarına kadar her ayrıntı öğrencilerin istifadesine sunuluyor. Üstelik 3-5 çeşit yemek dayatması değil de 20 yakın yemek çeşidi açık büfe sunuluyor.
Kahramanmaraş’ın ilçeleriyle beraber 5 bin 283 öğrenci kapasiteli 9 tane KYK yurdu bulunduğunu ifade eden KYK İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, özellikle ilçelerde ciddi bir sorun haline gelen karma yurt sorununu ortadan kaldırdıklarını söyledi.
İlçelerdeki karma yurtlarda kız ve erkeklerin ayrı bloklarda yaşamalarına rağmen sosyal tesisler, bahçe gibi ortak alanların problem oluşturduğunu dile getiren Öztürk, “Bu nedenle oradaki gençlerimiz problem yaşıyorlardı. Dolayısıyla bunların ayrılması için adımlar attık. Göksun ve Elbistan ilçemizde kiraladığımız binalara kız ve erkek öğrencilerimize ayrı ayrı yerleştirerek bu sorun yakın zamanda hallolmuş oldu. Bunun dışında yine kapasitenin artması için çok büyük adımlar atıldı. Örneğin Afşin ilçemizde 500 kişilik bir öğrenci yurdu yatırımı alındı. Pazarcık ilçemizde yine 400 kişilik bir yurt binası yatırıma alındı. Merkezde de ihtiyacın büyük olduğunu Genel Müdürlüğümüze, Bakanlığımıza bildirdik” dedi.
Kahramanmaraş Kredi Yurtları Kurumu’nda kalan öğrencilerin Sütçü İmam Üniversitesi öğrenci nüfusunun 7’de 1’ini karşıladığını belirten KYK İl Müdürü Öztürk, “Yaklaşık bir buçuk iki yıl öncesinde üniversitemizde 33 bin civarında öğrencimiz vardı. Şu anda 35 bini aşmış durumda! Dolayısıyla bunu 35 bin olarak düşünürsek; öğrencilerin 7’de 1’i bizim yurtlarımızda kalıyor. Tabi bunun yüzde 30'lara yani 7’de 2’ye çıkarılması ideal olanı! Onun olması için de yine çalışmalar yapılıyor. Arsalar üzerinde çalışmaları yapılıyor. İnşallah nasip olursa özellikle merkezde bu sıkıntı giderilmiş olacak” şeklinde konuştu.
AVŞAR YURDU GENİŞLEYECEK!
Avşar yurdu için ek bina talep ettiklerini kaydeden Öztürk, “Şu anda yurdumuzun bahçesi çok geniş. Bu bahçemizde 84 dönümin 50 dönümüne yurt yapılmış. Geri kalan 34 dönümlük arazi yurt yapmaya müsait. Bununla ilgili çalışmaların yapılması için Genel Müdürlüğümüze girişimde bulunduk. Hem sesli hem yazılı olarak talebimizi ilettik. İnşallah yakın zamanda Genel Müdürlüğümüzün talimatı doğrultusunda burada bir çalışma yapılacak. Sayın Valimizden de bu konuda desteklerini istedik. Onlar da destek vereceklerini beyan ettiler. İnşallah üniversitenin hemen yanındaki Avşar Yerleşkesinin hemen yanındaki Avşar Yurdunda böyle bir çalışmamız olacak” ifadelerine yer verdi.
Devlet yurtlarının daha önceden de çok güzel hizmetler verdiğini aktaran İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, şöyle konuştu: “O günkü şartlarda ranzalı sistem vardı. Yemekler karavan usulüydü. İçinde bulunduğumuz zamanda özellikle yeni yapılan ve yeni kiralanan yurtlarda tamamen baza usulü ve odalarda banyo tuvalet olmak suretiyle ve son derece modern binalarda öğrencilere hizmet sunulmaya başlandı. Bu fiziki manada, donanım anlamında öğrencilerin hemen hemen isteyip de bulamayacağı bir şey kalmadı. İnternetinden, sıcak suyundan, spor tesislerine, bahçesine varıncaya kadar dört dörtlük bir hizmet… Bunların hepsi fiziki şartlar. Manevi manada da gençlerimizin burayı sadece otel gibi yatakhane gibi kullanmasının dışında maneviyata ağırlık veriyoruz. Bunları tabii ki yine kullanacaklar. Son derece lüks bir otelde kalır gibi kalacaklar. Ama bunun dışında da çocuklarımıza burada eğitim faaliyetleri adı altında bizim Genel Müdürlüğümüzün sunmuş olduğu imkânlar neticesinde çok güzel sosyal faaliyetler, eğitim faaliyetleri başlatılmış oldu. Özellikle son yıllarda bu faaliyetler içerisinde el sanatlarından tutun da mesela bakıyorsunuz gitar kursu. Bakıyorsunuz Osmanlıca kursu, bakıyorsunuz tezhip kursu, bakıyorsunuz ilahiyat atölyesi dediğimiz bir hocamız gelmiş; gençlerle beyin jimnastiği yapıyor. Müftülüğümüzle protokolümüz var. Vakıflarla protokollerimiz var. Oradan gelen hocalarımız, gençlerimizle buluşarak sohbet yapıyorlar.”
ÖĞRENCİLERİMİZİN KALBİ HALEP İÇİN ATIYOR
Kahramanmaraş’ta Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında kalan öğrencilerin Halep için gönüllü yardım topladığını ifade eden KYK İl Müdürü Öztürk, şunları söyledi: “Halep hadisesi yaşandı. Halep ile ilgili ‘Halep biziz, Halep Bizimledir Biz Halep’iz’ diye bir kampanya başlatıldı. Gençlerimiz bizzat piyasaya çıkarak sıfır malzeme topladılar. İnsanlık duygularını ön plana çıkararak kardeşlik duygusuyla çalışma yaptılar. Hem ilçelerimizde hem ilimizde bir yardım tırı doldurarak; Kızılay aracılığıyla Halep'e gönderdik.”
KYK ÖĞRENCİLERİ GENÇLİK MERKEZLERİNDEN FAYDALANABİLECEK!
Fiziki imkânları yetersiz olan yurtlarda kalan öğrencilerin Gençlik Merkezlerinin imkânlarından faydalanabileceği müjdesini veren Öztürk, şu açıklamalarda bulundu: “Daha yakın zamanda Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç'ın başkanlığında toplantımızda özellikle Gençlik Merkezlerinin, Spor İl Müdürlüklerinin bütün imkânlarından KYK öğrencileri halka açık olanların dışında faydalanacaklar. Bu müdürlüklerimizin zaten halka açık çalışmaları var. Bakanlığımızın burada zaten 2 tane Müdürlüğü var. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve bir de Kredi Yurtlar Müdürlüğü İl Müdürlüğü! Biz, iki kardeş kuruluş olarak imkânlarımızı inşallah birbirimize seferber edeceğiz. Oradaki havuzundan, bisikletinden, bütün turnuvalardan, bütün sportif faaliyetlerden- gençlerimiz, faydalanacak. Zaten az da olsa faydalanıyordu; ama artık bunun adını koyacağız. Daha düzenli bir şekilde çocuklarımız faydalanacaklar. Çünkü bahçesi olmayan yurtlarımız var veya sportif faaliyet için sahası, alanı olmayan yurtlarımız var. Onlar da oralardan faydalanmış olacaklar.”
YEMEKHANE AÇIK BÜFE TARZINDA
KYK yurtlarının yemekhanelerinde yemeklerin tabldot olarak değil de tabaklarla verildiğini bildiren KYK İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, öğrencilere en az 20 çeşit yemeğin açık büfe tarzında sunulduğunu kaydetti. Öztürk, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Gençlerimiz, yemeklerini seçerek alıyorlar ve bu yemeklerde denetime tabi tutuluyor. Her yemekten numune alınarak üç gün bekletiliyor. Yani yemeğin herhangi bir şekilde bayat bir gıdadan mı yapıldığına veya zehirli mi olduğuna bakılıyor. Bütün alternatifleri değerlendirilerek numuneler üç gün bekletiliyor. Dolayısıyla yemekler konusunda kurumumuz, o hassasiyete sahip! Bizim denetim mekanizmamız özellikle yemek konusunda hassas çalışıyor. Şimdiye kadar o konuda sıkıntı çekilmedi. Arada belki damak zevkinden dolayı gençlerimizin şikayeti oluyor. Onda da çeşitlerin bol olmasından dolayı yine ihtiyaç karşılanmış oluyor. Yani öğrencilere haftanın her günü 3-5 çeşit yemek dayatılmıyor. KYK yurtlarında o kadar çeşit var ki artık gençler sevdiği yemekle karnını doyurma imkânına sahip oluyor.”
ÖZTÜRK: BİNA KİRALAMAYA HAZIRIZ!
KYK yurtlarımızda sıraya girmiş ama yedekte bekleyen bir türlü sıra gelmeyen öğrencilerin olduğunu hatırlatan Öztürk, yurt konusunda yatırımı beklemediklerini, standartları karşılayan bina olması durumunda kiralamaya hazır olduklarını vurguladı. Yedekte bekleyen öğrencilerden KYK’yı takip etmelerini isteyen Öztürk, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “yedekte bekleyen öğrencilerimize sabırla bizi takip etmelerini öneriyoruz. İnşallah yakın bir zamanda bina kiraladıkça sıra gelecektir. Biz, özellikle yatırımı beklemiyoruz, yatırıma odaklanmış değiliz. 500 kişilik veya 750 kişilik bir bina bulursak; hemen kiralamaya hazırız. Onu da söylüyoruz zaten öyle hazır binası olan varsa hemen kiralayıp içine öğrencileri alabilecek durumdayız. O yüzden öğrencilerimizin bizi takip etmelerini istiyoruz. Hatta KYK’nın yaptığı programları duydukları zaman bu salon programı olabilir, yurtlarımızda yapılan programlar olabilir; arkadaşları aracılığıyla belirli izin dâhilinde dışarıdaki öğrencilerimiz de misafirimiz olabilirler. Bu imkânlardan onların da faydalanabileceğini kendilerine müjde olarak söyleyebiliriz.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)