500 milyar euro'luk kriz paketi geliyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) nicel genişleme kapsamında 500 milyar euro'luk devlet tahvili alımı planı hazırladığı öne sürüldü.Amerikan Bloomberg News'in ECB'nin Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılan bir kişiye dayandırdığı haberine göre, banka 500 milyar euro'ya kadar yatırım yapılabilir dereceli devlet tahvili alımına ilişkin bir taslak hazırladı.

Söz konusu haberde, ECB’nin 7 Ocak’taki Yönetim Kurulu toplantısında  devlet tahvilinin satın alımı odaklı çeşitli nicel genişleme seçeneklerini masaya yatırdığı ve bu kapsamda yatırım yapılabilir ülkelerin tahvillerinin satın alabileceği belirtildi.
Ayrıca ismi açıklanmayan bir banka yetkilisine göre, yönetim kurulu üyelerinin sunum sonrasında hangi paketin uygulanacağı ve tasarımı konusunda  karar almadığı aktarılırken, bankanın Yunanistan tahvilleri içinse ayrı bir plan üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Gözler 22 Ocak’ta...
Bu arada Reuters, ECB’nin devlet tahvili alımlarında yöntem olarak tahvilleri kendisinin alarak riskin euro bölgesi içinde paylaşıldığı ve ayrıca tahvillerin ulusal merkez bankalarınca alındığı Almanya’nın endişelerini hafifletecek ikili bir yaklaşımı değerlendirdiğini yazdı.
Habere göre konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar devlet tahvili alımlarında söz konusu ikili yaklaşımın ECB’nin 22 Ocak’taki toplantısı öncesinde ele alınan araçlardan biri olduğunu ifade ediyorlar.
ECB, euro bölgesi tüketici fiyatlarındaki düşüş ve artan deflasyon riski karşısında 22 Ocak’taki toplantıda harekete
geçmeye karar verebilir. Piyasalar ve birçok ekonomist sınırsız tahvil alımı sözü verilmediği sürece ECB’nin devlet tahvil alımlarının zor durumdaki euro bölgesi ekonomisini ayağa kaldırmaya yetmeyeceğine inanıyorlar.

www.milliyet.com.tr