7 kişiden 300 fabrikaya
1950 yılında yaklaşık 7 kişinin ortak olup fabrika kurması ile tekstil serüvenini başlayan Kahramanmaraş, bugün modanın başkentlerine ürünler üretiyor. tekstil sektöründe, yılda 359 bin ton iplik, 138 milyon metre dokuma kumaş, 49 milyon metre denim, 122 bin ton örme kumaş, 22,7 milyon adet konfeksiyon üretimi yapılırken 191 bin ton boya ve kasar işi gerçekleştiriliyor.
Kurtuluş savaşından sonra kendi kaderine mahkum olmamak
için sürekli çalışan Kahramanmaraş,
ekonominin de kahramanı olmaya devam ediyor. 1950 yılında 7 iş adamının
ortak olması ile tekstil işine başlayan Kahramanmaraş, şu anda irili ufaklı 300
işletme ile iç pazara ve yurt dışına ürünler üretiyor. 2004 yılından sonra
teknolojik yatırıma önem veren kent bu
kapsamda 6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi.
“Sürekli üretim” parolası ile Türkiye’ye döviz pompalayan kent, istihdamında şampiyonu olmak için çalışıyor. Tekstil sektörü, Kahramanmaraş ekonomisinde öne çıkan en önemli sektörlerden biri olmaya devam ediyor. Özellikle teknoloji ve kalitede yakalanan ivme ile Türkiye standartlarının üstüne çıkan sektör, dünya tekstil pazarları ile rahatça rekabet edebilecek seviyeye ulaşmış durumda.
RAKAMLAR ARTIŞI KANITLIYOR
Bu bakımdan, uluslararası bir hammadde merkezi haline gelen kent, bölgesinde ve ülke çapında yüksek döviz girdisi sağlıyor. Akdeniz Bölgesinin doğusunda verimli topraklar üzerinde yer alan Kahramanmaraş, Türkiye iplik üretiminin %27’si, dokuma kumaş üretiminin ise %8’ini gerçekleştiriyor.
DOKUMA DA SÖZ SAHİBİ
Kahramanmaraş’ta bulunan 26 dokuma fabrikası kumaş olarak yılda 138 milyon metre, denim olarak da 49 milyon metre üretim kapasitesine sahip durumda. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün bir diğer alt başlığı örgü ve kumaş alanında bulunan 43 firmanın yılda 122 bin ton üretim kapasitesi bulunuyor. Çırçır alanında ise 47 firmanın yılda 26 bin ton üretim kapasitesine sahip olması dikkat çekiyor. Bölgedeki diğer tekstil faaliyet alanlarını ise boya-kasar fabrikaları oluşturuyor.
İHRACATIN YÜZDE 86’SI TEKSTİL
Son yıllarda ihracatını yaklaşık 800 milyon dolara çıkaran Kahramanmaraş’ın ihracatının yaklaşık yüzde 86’sını tekstil sektörü oluşturuyor. Kentte yaklaşık 270 firma tekstil ve konfeksiyon alanında hizmet veriyor. Yapılan araştırmalar, ilde faaliyet gösteren firmaların yüzde 55’inin küçük ve orta ölçekli, yüzde 45’inin de büyük ölçekli firma olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu firmaların yüzde 72 gibi büyük bir kısmı üretim teknoloji düzeyleri yüksek firmalar olarak yer alıyor. Kent gelişmekte olan tekstil sektörü ile ihracatta büyük söz sahibi. Kahramanmaraş’ta üretimlerinin büyük bölümünü ihraç eden işletmeler, ihracatla kazandıkları dövizle yatırımlarına devam ediyor. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinde, bölge ekonomisine katkı sağlamak amaçlı çalışmalar devam ediyor. Bölgede 560 milyon dolarlık tamamlanan yatırımın yanı sıra 200 milyon dolar büyüklüğünde devam eden yatırım bulunuyor. Boş arsanın kalmadığı organize sanayi bölgesine ek olarak Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde 532 hektarlık bir alana İkinci Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları devam ediyor. Son dönemde sürdürülebilirlik konusuna büyük önem veren ve bu alanda inovatif çalışmalara imza atan Kahramanmaraş, tekstilde yakaladığı başarıyı hammadde üretiminde de sürdürmek istiyor. Her zaman yeniliklere ve ilklere öncülük eden Kahramanmaraşlı tekstilciler Türkiye’de bir ilke imza atarak, Better Cotton üretimine başladılar. Organik tekstil üretiminin önem kazandığı Kahramanmaraş’ta, belirlenen pilot bölgelerde pamuk yetiştirmeye başlandı.
Sektör, Better Cotton uygulamasında hem son dönemde uluslararası piyasadan gelen talepleri karşılayıp, hem de Hindistan, Brezilya ve Pakistan’a bağımlı olmadan doğaya dost üretim yaparak iplik hammadde ihtiyacını karşılıyor. Better Cotton sayesinde Kahramanmaraş’ta üretilen pamuğun hem kalitesnin artacağını, hem de dünyada yeni pazarlar kazanacaklarını belirten Kahramanmaraşlı tekstilciler, bu çalışmaların ışığında, BCI’nin Kahramanmaraş’ta bir operasyon birimi kurmasını da hedefliyorlar. Bu sayede Kahramanmaraş’ın tekstilin kalbi olduğu tescillenmiş olacak. (ZEKİ DEMİR)