ABD'nin Libya planı: Üç bölgeye ayrılacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcılarından Gorka'nın Libya'yı üç parçaya ayıran bir plan sunduğu iddia edildi. Gorka, Avrupalı diplomatlarla düzenlediği bir toplantıda peçete üzerine çizdiği sınırlarla Libya'nın bölüneceğini işaret etti.

Beyaz Saray dış politika kıdemli danışmanı, Avrupalı bir kıdemli diplomatla gerçekleştirdiği bir toplantıda peçetenin üzerine çizdiği harita ile Libya’yı üç ayrı bölgeye bölmeyi önerdi.

Guardian gazetesinin haberine göre Donald Trump’ın Macar asıllı yardımcısı Sebastian Gorka, Libya’da bölünme fikrini önerdi. Gorka’nın Libya için henüz herhangi bir karara varmamış olan Beyaz Saray’da Trump’ın Libya özel temsilcisi olmak için çaba gösterdiği de belirtiliyor.

NATO’nun 2011’deki müdahalesi ile devrilen Muammer Kaddafi’den sonra Libya’da ortaya çıkan iki hükümet arasında çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

 

Müslüman Kardeşler karşıtı

Gorka’nın bölgede sert politikaların izlenmesi gerektiğini savunduğu ve Müslüman Kardeşleri, “ABD’ye sızmaya çalışan bir terörist grup’ olarak gördüğü belirtiliyor. Gorka’nın Trump’ın en önemli baş stratejilerinden biri olan ve terörizm ile mücadeleyi ABD’nin dış politikasının önceliği olarak gören Bannon’a yakın olduğu belirtiliyor. Ancak Bannon’ın son dönemde Beyaz Saray’daki etkisini kaybettiği ve Trump’ın damadı ve danışmanı olan Junhker ile ters düştüğü iddia ediliyor. Nitekim Bannon, Trump’ın ulusal güvenlik toplantılarından çıkarılmıştı.

 

Osmanlı sınırları üzerinden çizdi

Gorka’nın Avrupalı bir diplomatla gerçekleştirdiği toplantıda peçete üzerine çizdiği haritada Libya’yı üçe ayırdı. Gorka’nın Libya’yı Osmanlı dönemindeki sınırları üzerinden üç ayrı bölgeye ayırdığı belirtildi. Plana göre Trablus ve Tobruk denize kıyısı olan Trablusgarp ve Sirenayka adlı iki ayrı ülke olurken Çad sınırına yakın Fizan bölgesinde de ayrı bir devlet kurulması öngörülüyor.

 

Libya'nın Osmanlı dönemindeki hali (Guardian)

Guardian’a konuşan uzmanlar söz konusu önerinin Libya’daki krizi daha da derinleştireceğini söyledi. Avrupa Konseyi Dış İlişkiler bölümünde uzman olarak görev yapan Mattia Toaldo, Libya’nın üçe bölünmesi halinde var olan krizin içinden çıkılmaz hale geleceğini belirtti.

 

Kaddafi sonrası Libya

Mart 2011'de Kaddafi yönetimine karşı Libya'da başlayan halk gösterileri, zamanla bir iç savaşa dönüştü. Kaddafi ile karşıtları arasında yaşanan çatışmaların ardından NATO'nun müdahalesi ile Kaddafi, Ekim 2011'de devrildi. NATO'nun müdahalesinden sonra ülkedeki istikrarsızlık daha da derinleşirken, ülkede iki farklı hükümet ortaya çıktı. Trablus merkezli resmi hükümetin yanı sıra, Hafter yönetiminde Libya Ulusal Ordusu kuruldu. Hafter ülkedeki radikal unsurların yanı sıra Sisi'nin desteği ile ülkede bulunan Müslüman Kardeşleri de hedef alıyor. Çad'a yakın çöl bölgesinde ise Libaya'daki Arap aşiretler etkili konumda. Taraflar arasındaki güç mücadelesi, Libya'daki bölünmeyi daha da derinleştiriyor. (Yenişafak)