Adatepe ile 127 bin dekar zirai arazi sulanacak

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Yapımı devam eden Adatepe Sulaması 1 ve 2. Kısım işi kapsamında 127 bin dekar zirai arazinin sulanmasının sağlanacağını söyledi.

Adatepe Barajı’nda devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, “Adatepe Barajı’ndan alacağımız suyu sulama projeleriyle zirai arazilere ileterek Afşin ve Elbistan’daki münbit topraklarını suya kavuşturacağız. Proje Tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 55.50 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.” dedi.

Göksun Nehri üzerinde bulunan ve 95 metre yüksekliğe sahip olan Adatepe Barajı’nın sulama kanalı çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Acu, “Kahramanmaraş Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Çevresindeki göllerin iklimi üzerinde önemli etkisi vardır. Yağışların büyük bir bölümü kış ve ilkbahar aylarında düşmektedir. Bitki örtüsünün daha zenginleşmesinin kaynağı su yapılarıdır.  Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Kahramanmaraş ilinin de nasibini aldı” dedi.

 

“816 BİN KİŞİYE İÇME SUYU TEMİN EDİLECEK”

Acu, açıklamasına şöyle devam etti: “Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Kahramanmaraş’ta tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 2003-2019 yılları arasında 816 bin kişiye içme suyu temin edilmesi, 583 bin 371 dekar zirai alanın sulamaya açılması ve sulamaya açılan alanlardan 295.728.000 TL yıllık zirai gelir elde edilmesi 136 adet yerleşim yerinin ve 143.230 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 886,35 MW’a çıkarılması ve 2,459 milyar kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir.”

 

“PROJE ÜLKE EKONOMİSİNE YILLIK 30.5 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAK”

Adatepe 1. kısım sulamasında yıllık 30.50 milyon TL gelir sağlanmasının hedeflendiğini ve Afşin’deki zirai alanların sulanacağını ifade eden Acu, “Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Adatepe Sulaması 1. Kısım işi kapsamında 67 bin 880 dekar zirai arazinin, Adatepe Sulaması 2. Kısım işi kapsamında da 59 bin 460 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlanacak.  Adatepe Sulaması 1. Kısım inşaatında 39.841,17 metre ana boru ve 203.932,76 metre yedek boru hattı imalatı yapılacaktır. Proje Tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 30.50 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.  1. Kısım Sulama Projesi ile Afşin’de Alimpınar, Altaş, Anzorey, Çağılhan, Deveboynu, Erçene, Esence, Gerger, Hüyüklü, Kabaağaç, Kargabükü, Kötüre, Ortaklı, Ördekköy ve Yazıdere köylerinin tarım arazileri sulanacaktır’ dedi.

 

“SULAMA PROJELERİNİN TAMAMLANMASIYLA ÇİFTÇİ GELİRLERİ DE ARTACAK”

2. Kısım inşaatının tamamlanmasının ardından ülke ekonomisine yıllık 25 milyon TL katkı sağlanması hedeflendiğine değinen Acu, şunları söyledi: “Adatepe Sulaması 2. Kısım inşaatında da 1.794,03 metre ana boru hattı ve 169.987,21 metre yedek boru hattı imalatı yapılacaktır. Proje tamamlandığında, 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 25 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmekte.  Yine Afşin İlçesinde Hüyüklü, Nadirköy, Soğucak, Elbistan İlçesinde; Karaelbistan, Karahöyük, Yapraklı, Izgın, Kamışcık. Göksun İlçesinde; Kemalpaşa, Balıkçıl, Güvercinlik, Hasankendi ve Tombak köylerinin tarım arazileri sulanacaktır. ‘’dedi. Acu, Projeler ile birlikte bölgede halen tarımı yapılan bitkilerin veriminin artacağı, yeterli suyun zamanında bulunabilmesi yani temin garantisinin olması koşulları sağlanacaktır. Sulama Projeleri tamamlandığında çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımından da bölge daha çok gelişecektir. Son olarak, Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.