Afşin'de şekerpancarı yetiştiriciliği paneli
Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Afşin Belediyesi işbirliğinde "Şekerpancarı Yetiştiriciliği ve Hastalıkları" paneli düzenlendi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı
ve Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Kadir SALTALI başkanlığında yürütülen panele; Afşin Belediye Başkanı Mehmet
Fatih GÜVEN, İl Müdürü Mustafa BOZKURT, Afşin Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.
Dr. Tamer RIZAOĞLU, Afşin İlçe Müftüsü Hayrullah BALTA, Afşin İlçe Milli Eğitim
Müdürü Mustafa Mahir TURAN, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla
Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih KILLI, Bitki Koruma Bölümü Öğretim
Üyesi Prof. Dr. Nihal BUZKAN ve Dr. Öğretim Üyesi Yaşar ALPTEKİN, Toprak Bilimi
ve Bitki Besleme Bölümü Araştırma Görevlisi Bedriye BİLİR, İlçe ve Şube
Müdürlerimiz, Afşin’deki Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Mahalle
Muhtarlarımız ile Şeker Pancarı üreticileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, Afşin Belediyesi Kültür Evinde düzenlenen panelde, şeker pancarının Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu belirtti. Türkiye'de şeker pancarı üretiminin 1950'li yıllardan itibaren gelişim gösterdiğini belirten BOZKURT "Dünya genelinde yılık şeker üretimi 180 milyon ton olarak kayıtlara geçmekte. Bunun yüzde 72 ila 78'i şekerkamışından, yüzde 22 ila 28'ide şeker pancarından elde edilmekte. Şeker kamışı ülkemizde yetişmediği için şekerimizi şeker pancarından temin ediyoruz. Dünya genelinde şeker üretiminde birinci sırada Rusya, ikinci sırada ABD, yıllık 2,5 milyon ton ile ülkemiz beşinci sırada yer alıyor. İhtiyacımız kadar şeker üretiyoruz." Dedi.
Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise Afşin-Elbistan Ovası'nın Türkiye'nin dördüncü büyük ovası olduğunu belirtti. İklim koşulları nedeniyle ürün çeşitliliğinin az olduğuna dikkat çekerek, "İlçemizde daha önceki yıllarda alternatif ürün olarak hububat ve baklagiller yetiştirilirken, şekerpancarı üretiminin yaygınlaşması bölge çiftçimizi ekonomik olarak rahatlattığını söyledi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Fatih KILLI “Şekerpancarı Yetiştiriciliği”, Prof. Dr. Nihal BUZKAN “Şekerpancarı Bitkisinde Virüs Hastalıkları ve Mücadelesi”, Dr. Öğretim Üyesi Yaşar ALPTEKİN “Şekerpancarı Bitkisinde Görülen Önemli Bakteriyel Hastalıklar ve Mücadelesi”, Araştırma Görevlisi Bedriye BİLİR ise “Şekerpancarı Bitkisinde Bitki Besleme ve Gübreleme” konularında çiftçilerimize bilgi verirken panel çiftçilerimizin soru ve hocalarımızın cevaplarıyla devam etti.