Artık ovalarımız betonlaşmayacak!

Türkiye'nin en büyük ovaları, Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit alanı ilan edildi. Bu uygulama ile artık tarımsal alanlar imara açılamayacak.

Tarım arazilerinin korunması amacıyla Bakanlar Kurulu Kararı ile Kahramanmaraş’ın da içinde bulunduğu 49 ildeki 141 ova koruma alanı ilan edildi.

MARAŞ’TAN 4 BÜYÜK OVA VAR

Bakanlar Kurulu’nun Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Kararı gereğince Kahramanmaraş’tan; Elbistan Ovası, Kahramanmaraş Ovası, Narlı Ovası ve Türkoğlu Ovası artık tarımsal sit alanı gibi korunacak. Amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu tarım topraklarının zamanla yok olmasının önüne geçmek için alınan kararı gazetemize değerlendiren Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, karar neticesinde Kahramanmaraş’ta, 3 milyon 595 bin dönüm arazinin koruma altına alındığını söyledi. Kararı son derece sevindirici bulduklarını kaydeden Çetinkaya, tarım arazilerinin bütünlüğünün bozulmaması için alınan kararı tarımsal reform olarak nitelendirdi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNACAK

Büyük ova kararının Kahramanmaraş’ın tarımsal toprak bütünlüğünü de koruyacağını vurgulayan Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, “Kahramanmaraş, biliyorsunuz toprak bakımından geniş bir araziye sahip. Büyük ova ilan edilmesi şehrimizin toprak bütünlüğü bakımından oldukça yerinde bir karar oldu. Her geçen gün tarım arazilerimizin yok olduğunu hemen hemen her ortamda söylüyorduk. Bu karardan sonra tarım arazilerimiz üzerine artık hiçbir şekilde tarımsal faaliyette bulunmak dahi olsa bina yapımına ya da herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemesi anlamına geliyor. Bu da toprağımızın kaybolmaması demek. Tarımla uğraşan çiftçilerimizin biraz toprakla uğraşması betonlaşmayı önleyecek aslında” dedi.

Kahramanmaraş’ta çok büyük tarım arazilerinin olduğunu belirten Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ilan edilen 141 ova içinde Kahramanmaraş’tan 4 ovanın bulunduğunu söyledi.

Elbistan, Narlı, Kahramanmaraş merkez ve Türkoğlu ovalarının tarımsal sit alanı gibi korunacağını aktaran Çetinkaya, şöyle konuştu: “Toprağa ve gıdaya ihtiyacın arttığı bu günlerde toprağın önemini bilmemiz adına önemli bir karar oldu. Ben tarım alanında büyük bir reform oldu diye yorumluyorum. Geçmiş yıllarda tarım arazilerinde toprak koruma kanunu gereği tarım dışı faaliyetlerde bulunulamıyordu. Ama imar uygulamalarıyla yeni bir yasayla bunlar değişiyordu. Aslında bu bunların önüne geçmiş oldu.” Kahramanmaraş çiftçisi adına olumlu bir gelişme olduğunu bildiren Çetinkaya, “Tarım arazilerimize sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bakanlar Kurulunun almış olduğu böyle bir kararı yerinde ve doğru olduğunu kendi şahsım adına da söyleyebilirim. Tarım arazilerimizi korumamız ve kollamamız lazım. Gelecek nesillerimize tarım arazisi bırakmazsak; her geçen gün gıdaya ihtiyaç duyduğumuz bu ortamda gelecek nesiller ne yiyip ne içecek? Tarım alanında yaşanan çok büyük bir sıkıntının önüne geçilmiş oldu. Umarım bir başka ciddi sorunumuz olan parçalı araziler için de bir çalışma yapılır” ifadelerine yer verdi. (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)