Asılsız çağrılar görevi aksatıyor
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil;'112'ye günlük ortalama 5 bin çağrı yapıldığını,ancak bunun 190-200'ü gerçek çağrı,4 bin 800'ünün ise asılsız çağrı olduğu meydana çıktı' dedi.
Kahramanmaraş il sağlık Müdürü İlker Çitil, 112’ye gelen çağrıların sadece acil vaka olarak değerlendirilerek ambulans hizmeti verildiğinin Acil ve afetlerde sağlık hizmetleri şubesi İl ambulans servisi başhekimliği hizmet verdiğini, Acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyulduğu zamanlarda ise hizmete koşan 112 ambulanslarının, daha kısa sürede çok daha fazla hastaya ulaşması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Çitil, konuyla ilgili gazetemize şöyle konuştu:
“ Trafik kazaları, Kalp Krizleri ve çeşitli yaralanmalar gibi acil vakalarda ekiplerimiz hazır bulunmakta olup ve hayat kurtarmaktadırlar. Kesintisiz olarak 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktadırlar. Ama maalesef 112 ekiplerimizi bazıları acil durumların dışında boş yere meşgul etmektedirler. 112’de hizmet veren arkadaşların çok çalıştıklarını kar, kış, yağmur, çamur demeden tüm zorluklara göğüs gererek canla başla hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.”
ÇAĞRI MERKEZİ VE ÇALIŞMALAR
Çitil, nasıl çalışıyoruz mesela: “Sabit, ankesör veya cep telefonunuzdan 112 numaralarını tuşladığınızda çağrınızı 112 Komuta Kontrol Merkezi'mizde görevli, iki doktor ve dokuz sağlık personelinden oluşan personelimiz karşılar.Dijital ses kayıt sistemine de otomatik olarak kaydedilen çağrınız, nöbetçi hekim tarafından titizlikle değerlendirilerek, gerekli görüldüğünde size en yakın istasyondan adresinize bir acil yardım ambulansı ve ekip yollanır.Acil yardım ambulansıyla verilen hizmetler ücretsiz olarak verilir.ÇağrılarKahramanmaraş sınırları içerisinden yapılan tüm 112 çağrıları il merkezindeki 112 Komuta Merkezi tarafından karşılanmaktadırGünlük 112 Komuta Merkezine 5 bin çağrı gelmekte, ancak bunların 190-200 tanesi gerçek çağrı olup Ambulans göndermekteyiz.2013 yılında 112 Komuta Kontrol Merkezine 1 milyon 778 bin 946 çağrı gelmiş olup, bunlardan 62 bin 353 adeti gerçek vaka olup, ekseriyeti asılsız ihbardır. (yüzde 96.5 dolaylarında)2014 yılında 112 Komuta Kontrol Merkezine 1 milyon 740 bin 896 çağrı gelmiş olup, bunlardan 71 bin 283adeti gerçek vaka olup, ekseriyeti asılsız ihbardır. (yüzde 96dolaylarında)Kahramanmaraş 112 Acil Sağlık Hizmetleri il genelinde Toplam 499 (20 Doktor, 64Paramedik, 273ATT , 40 Ebe-Hemşire-Sağlık Memuru, 102 Şoför-Hizmetli-Diğer) personel ile hizmet sunmaktadır.112 İstasyonlarımızKahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Bünyesinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri 30 Aralık 1998 yılında2 (İki)İstasyon ile hizmet vermeye başlamıştır.İstasyonlarda 24 saat süresince deneyimli bir ekip, 112 Komuta Merkezden gelecek çıkış talimatı için hazır bekler” dedi.
2014YILI HELİPORT NAKİL
Çitil, 112’i ambulans ekiplerinin 2013 Yılındanbu yana 62 bin 353 adet vakaya müdahale edilmiştir diyerek şöyle devam etti: “2014 yılında ise 71 bin 283 adet Vakaya ulaşılmıştır. İlimizde 2009 yılı Nisan ayı itibariyle Hava Ambulans (Heliport) hizmetini kullanmaya başladık 2010 yılında Uçak Ambulansı ile hizmet vermeye başladık. Vermiş Olduğumuz HavaAmbulans hizmetlerinde Helikopter Ambulans Adana ve Kayseri, Uçak Ambulans ise Ankara ve İstanbul’dan gelmektedir.Helikopter Ambulansı ile Taşıma 4Uçak, Ambulansıyla taşımada 28toplam 32 Hasta Hava Ambulans ile nakli Yapılmıştır.112 Acil Yardım AmbulansıAmbulanslarımız, içerisinde her tür vakaya seri biçimde müdahale edilebilecek donanımdadır.”
112 ACİL NASIL ARANMALI?
Çitil, 112’yi arayan kişi yada kişilerin panik yapmadan bulundukları yerin tam ardesini vermeleri hakkında da sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle sâkin olmaya çalışın ve ne olduğunu açıklayın.Kim yardım istiyor ve neden yardım istiyor?Trafik kazası, Kalp Krizi, Yüksekten düşme, Ciddi Yaralanmalar, Bilinç Kaybı, Yanık, Elektrik Çarpması, Suda Boğulma, Şeker Koması, Felçler, Yüksek Tansiyon, Kanamalar, Zehirlenmeler ve Çocukların Yüksek Ateşe Bağlı Havaleleri gibi zamanında tıbbi müdahaleler yapılmazsa hayati tehlike ve sakatlanmalara yol açacak acil sağlık sorunlarında vakit geçirilmeden 112'Yİ ARAYIN.Durup dururken yere yığılmalarda, BayılmalardaŞiddetli göğüs ağrısı olması durumunda, Şiddetli nefes darlığı varsa ve zorlukla nefes alıyorsaAfetlerde,çığ düşmelerinde vs. gibi durumlarda 112’yi aramaları gereklidir.Fiziksel saldırı nedeniyle herhangi bir tehlike mi var?Kaza olması halinde: herhangi biri yaralandı mı?Kaç kişi ve nasıl şekilde?Adresinizi bildirirken bulunduğunuz il-ilçe merkezi, mahalle veya köyün ismini, etrafınızda bulunan cami, okul adı yada bir marketin ismini vererek 112 görevlisine yardımcı olunuz.Yardım yolda iken dahi daha fazla bilgiye gerek duyabiliriz. Sizi tekrar aramamız gerekebileceğinden kullandığınız telefon numarasını 112 görevlisine doğru bir şekilde söyleyiniz ve telefonunuzu meşgul etmemeye çalışınız.Çağrınızı karşılayan 112 görevlisi size aksini söylemedikçe telefonunuzu kapatmayınız.Büyük bir kanaması varsa, 112’yi arayın.Tehlike söz konusu olmadıkça; yaralı bir kimseyi kımıldatmayın,112’yi arayın. Ambulans gelmeden bulunduğunuz yerden ayrılmayınız.Emin değilseniz, tahmin yürütmeyin, hemen 112'yi arayın. 112’yi meşgul eden ve asılsız ihbar edenler için buradan şunu belirtmekte fayda vardır. Bir gün size de ambulans gerekebilir. Bu nedenle 112 telefonlarını meşgul etmeyin. Ayrıca 112’yi gereksiz yere meşgul edenler hakkında yasal takip süreci yapılmaktadır” diye konuştu. (YADİGAR JİRA)