Aydın: Geliştirilmeli! Yenipınar: Tartışılır!

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından TEOG'un yerine getirilen yeni ortaöğretime geçiş sistemi açıklandı. Eğitim camiasının bir anda gündemine oturan Mahalli Yerleştirme Sistemi (M.Y.S.) için Memur Sen cephesinden Eğitim Bir Sen ve Memur Sen İl Başkanı Abdülaziz Aydın, 'Olumlu yanları var. Biraz daha geliştirilmeli' derken; Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, 'Sınavsız geçiş sistemi ya da en iyi okul; evine en yakın okuldur. Tartışılacak bir sistem' dedi.

Yeni sistemin tartışmalı olduğunu kaydeden Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yenipınar:  “Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz” sözünün büyük bir iddia olduğunu dile getirdi. Anadolu liselerinin sınıf mevcudunun kaç kişi olacağının belirsiz olduğunu aktaran Yenipınar, yeni sistemin şu anda ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaşanılan sahte adres beyanı sıkıntısının lise kayıtlarına da yansıyacağını söyledi.

Yeni sistemde özel ders, kurs v.b. ihtiyaçların son gaz devam edeceğine de dikkat çeken Başkan Yenipınar,  yarışılacak nitelikli okul sayısının azalacağı için yarışın hızlanacağını bildirdi.

Yenipınar, “Sayın Bakan TEOG alternatifi sistemi açıkladı, kısaca sınavsız geçiş sistemi, ya da en iyi okul evine en yakın okuldur sistemi tartışılacak bir sistem. Bu sisteme göre her öğrenciye elektronik ortamda 5 okul açılacak, öğrenci tercihini yapacak ve bunlardan birisine yerleştirilecek. Açılacak bu 5 okul hangi tür okullar olacak? Bakanın dediği gibi öğrenci istemediği okula nasıl gitmeyecek, 5'ten başka tercih hakkı yok ki.Şu sorular da henüz açıklanmadı: Anadolu liselerinin sınıf mevcudu kaç olacak? Yeni sistem kalabalık sınıflara dönüş kaygısı oluşturmuyor mu? İsteyen her öğrenci tabi ki 5 tercihinden birine zorunlu kayıt yaptırmayacak mı? Bu durumda, istemediği okula yerleşmeyecek sözü sıkıntılı. Nitelikli okullar olarak tanımlanan, sınavlı okullar olduğu sürece sınavı kaldırmak iddiasının tam bir hayal olduğu da artık anlaşılmıştır. Yeni dönemde en karlı çıkacak olanlar yine özel okullar olacaktır. Çünkü Anadolu liseleri nitelikli okul kavramı dışına çıkarılmıştır. Kayıtlarda yaşayacağımız sıkıntıların boyutlarını şimdiden görmek mümkün. Allah çocuklarımızın yar ve yardımcısı olsun. Görmeyenlere feraset! Bir önemli problem de adrese dayalı sistem açık bir kast sistemidir. Bu milleti sınıflara göre tanzim etmektir. Amaç bu olmasa da sonuç budur” dedi.

NİTELİKLİ-NİTELİKSİZ AYRIMI ABESLE İŞTİGALDİR

Okulları nitelikli ve niteliksiz olarak ayırmanın abesle iştigal olduğunu ifade eden Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Ziya Yenipınar, yeni sistemi şöyle yorumladı: “Fen Liseleri ve Proje okulları nitelikli okul, geri kalanı niteliksiz okul olarak planlanıyor. Başarılı Anadolu Liseleri bile niteliksiz okul statüsüne alınıyor. Bu özel okulların önünü iyice açmaktır. Ayrıca soru sayısının 60’a düşürülmesi de çok büyük handikap teşkil etmektedir. Sadece 8. Sınıf müfredatından sorumlu olan öğrenciler şimdi 6,7 ve 8. Sınıf müfredatının tamamından sorumlu olacaklar. Hangi derslerden kaç tane soru çıkacağı bile henüz belli olmamıştır. Başarılı olan “niteliksiz “ okulların civarındaki evlere güç yetmez hale gelecektir. Türk Yani soru sayısının azalması ama konuların artırılması sınavların kapsam geçerliliğini düşürecektir. Yerleştirme sırasında yığılmaların önüne geçilemeyecektir.”

AYDIN: OLUMLU YÖNLERİ VAR, BİRAZ DAHA GELİŞTİRİLMELİ

Eğitim Bir Sen ve Memur Sen İl Başkanı Abdülaziz Aydın, 5 Kasım 2017 tarihinde, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ortaöğretime geçiş sisteminin olumlu yönlerinin olduğunu; ancak biraz daha geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu belirterek yeni Mahalli Yerleştirme Sistemi (MYS), hakkında şu bilgileri verdi: “Yapılan açıklamalara göre; öğrencilerin yaklaşık yüzde 8-10’unun merkezi sınavla öğrenci kabul edilen liselere, geriye kalanların ise sınava tabi tutulmadan adreslerine dayalı olacak şekilde belirlenecek liselere yerleştirilecektir. Sınavsız yerleştirme sürecinde, ikametgâha göre eğitim bölgeleri belirlenecek, öğrenciler bu eğitim bölgeleri içinde beş (5) okul tercih edecekler ve bu tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilecekler. Her bir okulun belirli bir kapasitesi tanımlanacak ve okulların kapasitesi aşıldığı takdirde ortaokul başarısı dikkate alınarak bu eğitim bölgeleri içerisinde yerleştirme işlemi gerçekleştirilecektir. Merkezi sınavla öğrenci alacak okullar Mayıs ayı içerisinde ilan edilecek; sınav sözel ve sayısal olarak iki alana ayrışacak ve toplam 60 sorudan oluşacaktır. Haziran ayının ilk haftasında yapılacak sınavın süresi 90 dakika olacak. Sınavın içeriği 6, 7 ve 8. sınıf ders müfredatıyla uyumlu olacaktır.”

“SINAV STRESİNİ AZALTMASI YÖNÜYLE OLUMLU”

Tüm öğrencileri merkezi olarak sınava sokan ve yerleştiren bir geçiş sistemi yerine MYS’de öğrencilerin sadece bir kısmının sınavla yerleştirilecek olması ve sınavın isteğe bağlı olmasının, sınav stresini azaltması yönüyle olumlu olduğunu kaydetti.

Aydın, “İkinci olarak, puan üstünlüğüne göre tüm okulların sıralanması, okullar arasındaki eşitsizliği ve hiyerarşiyi artırmakta ve özellikle düşük puanlı okullara ve öğrencilere yönelik olumsuz tutumlara ve etiketlemelere neden olmaktaydı. Yeni sistemde, sınavla öğrenci alacak okullar hariç, okulların çoğunluğunun bir taban puanı olmayacağından, bu okullar arasındaki başarı sıralaması ortadan kalkacaktır. Okullar, öğrenci başarısına göre daha heterojen bir şekilde oluşacaktır. Bu ise, okullar arasındaki katı hiyerarşiyi ve başarı farkını azaltacaktır. Ayrıca, bazı okullar ve öğrenciler doğrudan başarısız olarak etkilenmekten kurtulacaktır” ifadelerine yer verdi.

NESNEL KRİTERLERE DİKKAT!

Açıklanan yeni sistemde geliştirilmesi gereken bazı hususlar olduğunu dile getiren Eğitim Bir Sen ve Memur Sen İl Başkanı Abdülaziz Aydın, merkezi sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesinde özellikle nüfus ve kentin büyüklüğü gibi nesnel kriterlerin dikkate alınması gerektiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine ek olarak bazı Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liseleri de merkezi sınavla öğrenci almalıdır. Merkezi sınav için öngörülen 60 sorunun kapsam geçerliliği düşük olacaktır. Bundan dolayı soru sayısı artırılmalıdır. Sınavın 6 ve 7. sınıfların konularını da kapsaması, halen 8. sınıfta bulunan öğrencileri okul dışı kaynaklara yönlendirme riski taşımaktadır. Dolayısıyla merkezi sınavın kapsamı 8. sınıf konularıyla sınırlandırılmalıdır.”

SINAVSIZ YERLEŞTİRMEDE ESNEK OLUNMALI!

Sınavsız yerleşecek öğrencileri yerleştirmede katı bir merkezi yerleştirme anlayışı yerine daha esnek bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini bildiren Başkan Aydın, yeni sistem için şu önerilerde bulundu: “Ortaöğretime yerleşme ile ilgili iş ve işlemler merkezi olarak Bakanlık tarafından değil, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yürütülmelidir. Böylece, öğrenci ve ailelerin tercih ettiği okul türüne göre ikametlerine en yakın okula yerleştirilmeleri için yerel imkânların maksimize edilmesi amaçlanmalıdır. Zira hangi muhitte hangi okul türüne ne kadar talep olduğu önceden bilinmediği için, yaz başında netleştirilecek talepler doğrultusunda ve demokratik eğitim anlayışı çerçevesinde, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri söz konusu taleplere uygun bir arz oluşturmalıdır. Aksi hâlde, mevcut arz ile talep arasında büyük bir makas söz konusu olabilir. Sınavsız yerleştirme işlemi yapılacak okullara katı bir kontenjan/kapasite sınırlaması konulmamalıdır. Aksi hâlde, öğrencinin evinin en yakınındaki okula yerleşmeme ihtimali söz konusudur. Bundan dolayı, öğrencinin evinin en yakınındaki tercih ettiği okul türüne adrese dayalı olarak yerleşmesi esas olmalıdır. Adrese dayalı yeni sistemin bir boyutu da, il ve ilçelerdeki okul kapasitelerinin ne kadar yeterli olduğunu ortaya koyacak olmasıdır. Bugüne kadar yapılan yatırımların ne kadar isabetli ya da ne kadar çarpık olduğu ortaya çıkacak, öğrenci yoğunluğunun çok, okullaşmanın az olduğu yerlerde ikili eğitime geçme zorunluluğu veya okullaşmanın çok öğrenci yoğunluğunun az olduğu yerlerde de bazı okulların atıl kaldığı durumlar söz konusu olacaktır. İl ve ilçelerdeki okul yatırımlarının bundan sonra öğrenci yoğunluğuna göre planlanması, sistemin uzun vadede işleyişi açısından önemlidir. Merkezi sınavla öğrenci alacak okullar için nitelikli okul yerine seçici okul tanımlaması yapılmalıdır.”