Bağlama yapımında seri üretime geçtik
Kahramanmaraş'ta müzik aletleri satan bağlama ustası Bülent Çiloğlu, 3 yıl önce gönül verdiği bağlamanın üretimini yapmaya karar verdi. Bunun için bir CNC makinesi alan Çiloğlu, bağlama ustalarının 4-5 günde yaptığı bağlama teknesini 2,5 saat gibi bir sürede yapmaya başladı.
Bağlama gibi müzik aletlerinin yapımının en zor bölümün
teknelerin oluşturduğunu ifade eden Bağlama Ustası Bülent Çiloğlu, CNC makine
ile bağlama teknesi yapımını Türkiye’de sadece kendilerinin gerçekleştirdiğini
kaydederek Kahramanmaraş’ın tekne yapımında seri üretime geçtiğini belirtti.
Kahramanmaraş’tan diğer şehirlere tekne ihracatı gerçekleştiren Çiloğlu, ciddi
oranda talep olduğunu aktardı.
Yaklaşık 20 seneden beri bağlama çaldığını dile getiren Bülent Çiloğlu, bağlamanın kendisi için bir hobiden öteye geçtiğini bu nedenle üretimini severek yaptığını vurguladı.
Çiloğlu, “1999 yılından beri müzik aletleri satıyorum ayrıca kurs veriyorum. Bende bu teknolojiyi kullanma isteği 3 seneden beri var. Devletimizin sağladığı imkânlar ölçüsünde KOSGEB’den katkı alarak bu işe gönül verdik. 3 yıl içerisin de işletmemizi bu hale getirdik” dedi.
Tekne yapımında seri üretime geçmek için bazı üniversitelerden akademisyenlerin de kendisini desteklediğini bildiren Çiloğlu, şöyle konuştu: “Ege üniversitesinden bir hocama konuyu açtım. O da artık bu işin teknolojiye geçmesi gerektiğini belirtti. Türkiye de bu makinadan başka yok. Sadece Kahramanmaraş’ta bizde var. Ayrıca farklı oyma yöntemleri de var. Yine elle kopya makinası dediğimiz makinayla oyan ustalarımız var. Ama otomatik oymayı sadece Kahramanmaraş’ta ben yapıyorum.”
Geleneksel diye tabir edilen elle oyma yöntemi ile bir bağlama teknesinin 4-5 günde oyulabildiğini ancak CNC makine ile bu süreyi 2,5 saate düşürdüklerini aktaran Çiloğlu, “Bir saz yapmak 3 gün de alır 5 günde! Ama kaliteli bir bağlama istiyorsanız 4-5 ay beklemelisiniz. Çünkü bağlamanın kolunun takılması, kapağının takılması, iyice oturması gerekir. Bu teknolojiyi kullanarak hazırda olan bir kütüğümüzü, ölçüleri 30-55 olan bir kütüğümüzü makinaya takıp sıfırdan başlattığımızda önce içini 1 saat 10 dakika da çevirdiğimiz zaman kalan yerleri de 1 saat 20 dakika da yapıyor. Toplamda 2 buçuk saati buluyor teknenin yapılması. Ustalar incelik verdiği için biraz daha uzun sürüyor. Ama normal el ile oyulması 3-4 günü buluyor.”
Tekne yapımı için dışarıdan ciddi anlamda talep geldiğini ifade eden Çiloğlu, şunları kaydetti: “Diğer illerle çalıştığım için oralarda toptancı konuştuk. Şu an 6-7 yerden sipariş aldık. Mersin, Kütahya, İstanbul, İzmir buralardan siparişlerimiz var. Diğer şehirlerle kıyaslarsak; maalesef Kahramanmaraş’ta müziğe yönelme yok. Maraş, o konuda biraz zayıfız. Çünkü ben burada çok çalıştım. Halkımıza baktığımızda müzik, saz ve gitar konusunda pek rağbet olmadığını görüyoruz.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)