Başkan Gök'ten kurban fiyatlarına tavsiye!

Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal Gök, herkesin kurban kesebilmesi için kurbanlık fiyatlarıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal Gök, Kurban Bayramı öncesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Damızlık Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Kasaplar Odası Başkanlarıyla bir araya gelerek, kurbanlık fiyatlarıyla ilgili fikir alış verişinde bulunduklarını açıkladı. 

Toplantı sonrası alınan kararlarla ilgili bilgi veren Gök, bütün vatandaşların kurban kesebilmesi için canlı olarak kilo başına tosunların 21, toklunun 23, tekenin 22, dişi sığırın 20 TL olmasını tavsiye ettiklerini söyledi. 

Et ve yem fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde Kurban Bayramının yaklaştığını belirten Gök, Kurban kesmek isteyen vatandaşların yükselen fiyatların kurbanlık fiyatlarına ne oranda yansıyacağını merak ettiklerini kaydetti.

Et fiyatlarının yüksek olması nedeni ile sadece Kurban bayramında evine et giren aile sayısının arttığına dikkat çeken Gök, hayvancılığın ithalden kurtarılmaması, üreticilerin desteklememesi halinde şuan çok cazip gelen ithal hayvan veya etin yetiştiricilerin bu işi bırakmasına veya tamamen dışa bağımlı hale gelmesine neden olacağını savundu.

Bundan dolayı kurban kesenlerin sayısının her geçen yıl azalacağını öne süren Gök, hayvansal gıdalarla beslenemeyen toplumun sağlıklı beslenmiş sayılamayacağını söyledi. Gök, ulaşılabilir fiyata sağlıklı et üretebilmek için ithalatı bırakıp yetiştiricileri destekleyecek modellerin bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal Gök şunları dile getirdi: “Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Sayın Yunus Ceren, Kasaplar Odası Başkanı Sayın Mehmet Uyduran, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Vakkas Kuzu ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Yunus Güzel ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı makamında bir toplantı yaptık. Toplantıda, ilimizde kurbanlık piyasasının hemşerilerimiz tarafından merak edildiği, konuyla ilgili çok sorular alındığı dile getirilmiş ve bu merakın giderilmesi gerektiği konuşulmuştur. Konu ile ilgili olarak bazı illerden fiyat alındı, yukarıda bahsettiğim ekonomik nedenleri de göz önüne alarak aşağıda yazılı olan fiyatların tavsiye edilmesine karar verildi: Tosun canlı ağırlık 21 tl/kg, Toklu canlı ağırlık 23 tl/kg, Kastre edilmiş teke (iğdiş) canlı ağırlık 22 tl/kg, Damızlık değerini kaybetmiş dişi sığır 20 tl /kg.”

“EN UYGUN YER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ CANLI HAYVAN BORSASI”

Kurbanlık Satışı için en uygun yerin Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsası olduğunu belirten Gök şu şekilde konuştu: “İl merkezinde kurbanlık satış yerinin bir yerde olması hayvan satışının kontrol altında olması açısından daha iyi olacağı kanısına varıldı. Eğer bir kaç yerde kurbanlık satış yeri olur ise hem piyasanın nabzı tutulamaz hem de bazı yerlerde satışın çok bazı yerlerde de az olması gibi sorunları ortaya çıkacaktır. Kurbanlık satanın ve alanın memnun olacağı bir Pazar yerimiz muhakkak olmalıdır. Belirlenecek Pazar yeri vatandaşın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olmalıdır. Pazar yerinde araç park yeri, tuvalet, dinlenme yeri ve kurbanlık satan kişilerin barınma, güvenlik gibi günlük ihtiyaçlarının karşılamasını sağlayacak imkânları olan tek pazar yeri belirlenmelidir. Bu şartları sağlayacak en uygun yer ise Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsası ve etrafıdır. Büyükşehir Belediyemizin bu ihtiyaçlara cevap vereceğini düşünüyoruz. Kurbanlık Hayvan alırken vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken bir kaç konu belirtmek istiyorum:

Hayvanların gözlerine dikkat edilmelidir. Çünkü sağlıklı bir hayvanın gözünün içi parlar, canlı bakar.

Kıllar taranmış gibi düzgün ve parlak olmalıdır.

Ağız ve burun akıntısı olmamalıdır.

Büyükbaş hayvanların yaş, ırk ve hayvan sahibinin adresinin belirtildiği pasaportları muhakkak satıcılardan gösterilmesi istenilmelidir.

Küçükbaş hayvanlarda ise küpe numaralarının ve hayvanların geldiği yeri belirten nakil belgesinin gösterilmesi istenilmelidir.

Menşei belli olmayan hayvanlardan uzak duralım.

Eğer kurbanlığınızı beğendiniz ancak şüpheleriniz var ise Veteriner Hekimine danışmanızı öneririm.

“KESİM YERLERİNDE VETERİNER HEKİMLERİ BULUNMALIDIR”

Kurbanlık kesilirken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Gök şunları ifade etti: "En önemli sorunlarımızdan birisi de hayvan kesimi. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda hayvan kesimi ve kesim yerleri ile ilgili çok büyük sıkıntılarımızın olduğu görülmüştür. Bazı zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar)  hastalıklar kesim sonrası tespit edilebilmektedir. Vatandaşlarımız bu belirtilerin ne olduğunu bilmediğinden, etlerin tüketilip tüketilemeyeceği noktasında kararsız kalmaktadırlar. Bu kararsızlığın giderilebilmesi için bir veteriner hekimi kesim yerlerinde muhakkak bulunmalıdır.

Ayrıca, öncelikle dini açıdan bir hayvanın kesildiğini diğer hayvan görmemeli. Kesim usta kişiler tarafından yapılmalıdır. Hayvana eziyet edilmeden kesim yapılmalıdır. Kesim ya kesimhanelerde ya da belediyeler tarafından kesim yeri olarak belirlenen yerlerde yapılmalıdır. Belediyelerimize önerimiz, belirlemiş oldukları kesim yerlerinde Veteriner Hekim bulundurmaları. Bu konu ile ilgili olarak belediyelerimizden talep geldiği takdirde Veteriner Hekimleri Odası olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Kesim yerleri temiz ve hijyenik olmalıdır. Kesim sonrasında etin durumu ile ilgili şüpheye düşüldüğünde hemen Veteriner Hekime müracaat edilmelidir.”