Başkan Gürbüz; "Dünyanın en nadide çiçeği Elbistan'da yetişiyor"

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Elbistan da dünyadaki en nadide çiçeklerden biri olan ve 'ağlayan gelin' olarak bilinen ters lalelerin Elbistan'da çiçek açtığını belirterek, bu özel çiçeğin Elbistan'da yetişmesinin ilçemizin tanınırlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin nadir bölgelerinde yetişen ve çok kıymetli olduğu için devlet koruması altında bulunan ters lalenin, Elbistan’a bağlı Gümüşdöven Mahallesi’nde Salavan Dağı’nın yaklaşık bin 700 metre yüksekliğindeki bir bölgede yetişiyor.

Başkan Gürbüz ters lalelerin; renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası olduğunu söyledi.

TERS LALELER DÜNYANIN EN NADİDE ÇİÇEKLERİ ARASINDA YER ALIYOR

Ters lalelerin doğal ortamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde yetiştiğini hatırlatan Gürbüz, “Ters laleler, Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişiyor. Dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alıyorlar ve nesli tehlikede olan bir çiçek türü. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters laleler aynı zamanda da süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor. Bu özel çiçeğe Elbistan’da da rastlamak çok güzel. Gümüşdöven Mahallemizde ki Salavan Dağı’nda yaklaşık bin 700 metre yüksekliğinde yetişmektedir. Elbistan’da bulunan bu bitki koruma altına alınmış ve koparılması halinde cezai işlemi bulunmaktadır.

ELBİSTAN’IN TANINIRLIĞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Bu bitkinin ortalama 20-30 gün ömrünün olduğu biliniyor. Ters lalelerin alandaki sayıları oldukça fazla. Bu özel bitkinin doğal ortamda yetiştiği yöreler arasına Elbistan’ın da olması ilçemizin tanınırlığı açısından çok önemli. Bizlerde dünyada ender görülen bu ters lalelerin Elbistan’da yetiştiğini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası, herkesin bu görsel şöleni izlemesi gerekir” şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Cengiz  “Ters laleler bu alana çok güzel bir görüntü katıyor. Bunları görmek için birçok insan buraya geliyor. Ters laleler bu bölgede ağlayan gelin olarak biliniyor. Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz’e çok teşekkür ederim. Ters lalelerin tanınırlığı için büyük gayretler gösteriyor”   

NEDEN ‘AĞLAYAN GELİN’ DENİLİYOR?

Ağlayan Gelin adıyla bilinen ve dünyanın en nadide çiçeklerinden birisi olan ters lalenin dünyada 170’e yakın türü bulunuyor. Türkiye ise bu türlerin en çoklarının bulunduğu nadir ülkelerden birisi. Ters lale, çoğunlukla turuncu ve kırmızı renkte çiçek açıyor. Çoğunluğu turuncu renkli olan lalelerin her birisinin tepesinde sekiz başa kadar çiçek açabiliyor. Mızrak biçiminde parlak yeşil yaprakları görenlerin dikkatini çekiyor. Ters lalelerin her birinin iç kısmında bir insanın gözyaşını andıran damlacıklar yer alıyor. Bu damlacıklar hüznünden dolayı boynunu eğmiş ağlayan duvaklı bir gelini andırdığı için bölge halkı tarafından 'ağlayan gelin' olarak da adlandırılıyor.Boyu 60 ile 150 cm arasında değişen laleler soğuk ve gölge yerleri seviyor. Ters lale, doğal ortamda bin 700 ve 3 bin metre yüksekliklerde, kayalık yamaçlarda ve çalılıklarda yetişiyor.