Başkan Küçük ne yapacak?

Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük'ün kesin ihraç talebiyle Ak Parti Genel Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilmesinin ardından Ak Parti Elbistan Belediye Meclis Üyelerinin nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu.

Önceki gün Ak Parti Genel Merkezinde yapılan toplantının ardından parti sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamasıyla kesin ihraç istemiyle Genel Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilen Durmuş Küçük sessizliğini koruyor. Parti tüzüğüne göre 7 gün içerisinde kararını açıklayacak olan Merkez Disiplin Kurulunda ihraç yönünde karar çıktığı takdirde Küçük’ün karara itiraz için 7 gün süresi bulunuyor.

Şuana kadar ihraçla ilgili görüşlerini almak için Elbistan Belediye Başkanına ulaşılamazken, Başkan Küçük’ün Belediyenin internet sitesinden veya sosyal medya hesaplarından da hiçbir mesaj vermediği görüldü. Bu arada Küçük’ün disiplin kuruluna sevkiyle ilgili bilgi sahibi olduğu, Elbistan’dan bazı işadamlarını da yanına alarak disiplin kuruluna sevkini durdurmak için araya aracılar soktuğu da önü sürüldü.

Kararın açıklandığı gün Ankara’da olan ve şuana kadar da Ankara’da ihraç işlemini durdurmaya çalıştığı iddia edilen Küçük’ün ihraç edilmesinin ardından 19 Ak Partili Meclis üyesinin de nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu. İlk edinilen bilgilere göre, Küçük’ün ihracının ardından 19 Ak Partili Meclis üyesinin yerini koruyacağı ve partilerinde kalacağı öne sürüldü. Bu arada partilerinde kalması beklenen Ak Partili meclis üyeleri isterlerse mecliste alınan kararlara muhalefet yapıp başkanı çalıştırmayabilir.

BAŞKAN KÜÇÜK BUNDAN SONRA NE YAPACAK

29 Mart 2014 yerel seçimlerde Ak Parti’den ikinci kez belediye başkanı olan ve seçimi yüzde 49,6 oy oranıyla kazanan Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük’ün kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevkinin ardından gözler Küçük ve Meclis üyelerinin izleyeceği yola çevrildi.

Uzun süredir Ak Parti teşkilatı ve bazı milletvekilleri ile arasında sorun olan Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük’ün, kesin ihraç talebiyle Genel Merkez Disiplin Kuruluna sevki Kahramanmaraş siyasetine bomba gibi düşmüştü.

Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamasının ardından Ak Parti İl ve Elbistan İlçe teşkilatı genel merkez tarafından gerçekleştirilen bu konuyla ilgili bir açıklamada bulunmazken, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük’ün ise yaklaşık 4 gündür Ankara’da olduğu öğrenildi.

 

İHRAÇ GEÇEN YIL YAPILACAKTI

Başkan Küçük’ün ihraç işlemini durdurmak için Elbistan’dan yanına bazı işadamlarını da alarak Ak Partinin ağır toplarını devreye sokmaya çalıştığı öne sürüldü. Yıllardır partiyle arasında sorun olan Küçük’ün ihraç talebiyle ilgili dosya geçen yıl genel seçimler öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun masasına gelmiş, Başbakan Davutoğlu da genel seçimler dolayısıyla taleplerin ertelenmesi talimatı verdiği öğrenilmişti.

 

KÜÇÜK AÇIKLAMA YAPACAK MI?

Şuana kadar Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük Ankara’da bulunup girişimlerini sürdürürken ihraç konusuyla ilgili hala sessizliğini korumaya devam ediyor. Küçük hiçbir basın kuruluşlarını hiçbir açıklama yapmazken, sosyal medya hesaplarından da ihraçla ilgili bir açıklamada bulunmadığı görüldü. Yerel Yönetimler Başkanlığının müfettişleri tarafından genel seçimlerde parti propagandalarına katılmadığı ve parti aleyhine çalıştığı iddiasıyla disiplin kuruluna sevk edilen Küçük’ün taraftarları ise Küçük’ün genel seçimlerdeki bazı parti toplantılarındaki fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.

 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen raporla kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilen Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük’le ilgili kararın parti tüzüğüne göre 7 gün içerisinde verilmek zorunda. Kararın ihraç yönünde olması durumunda Başkan Küçük karara itiraz için 7 günlük süresi olacak. İtirazından sonuç alamaması durumunda ise bu kez yargı yolu açılacak ve yargı 30 gün içerisinde Küçük’ün partiye geri dönüp dönmeyeceğine karar verecek.

 

PARTİYLE TÜM BAĞI KESİLECEK

AK Parti tüzüğünün 117. Maddesi’ne göre bir parti üyesinin tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi ve ardından bu doğrultuda alınacak kararla alacağı gruptan kesin ihraç cezası, partilinin parti kaydının ve parti ile olan tüm ilişkilerinin sona erdirilmesi sonucunu doğuran en ağır disiplin cezası olarak tanımlanıyor.

 

KÜÇÜK NASIL AFFEDİLİR

Disiplin cezalarını affı noktasında ise Genel Başkan tarafından önerilmiş olması şartı aranıyor. Genel Başkan tarafından önerilmiş olması şartıyla, disiplin kurullarınca verilmiş disiplin cezalarını af yetkisi, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na aittir. Disiplin kuruluna sevke yetkili olan kurullar ile disiplin cezası almış olan kişinin af istemleri, Genel Başkan’ın oluruna göre MKYK gündemine alındıktan sonra karara bağlanıyor.

 

MECLİS ÜYELERİ NE YAPACAK

29 Mart 2014 genel seçimlerinin ardından yüzde 49,6 oy alarak Elbistan’a yeniden belediye başkanı seçilen Durmuş Küçük’ün kontenjanında bulunan 3 meclis üyesiyle birlikte Ak Partili 19 Belediye Meclis Üyesi Elbistan Belediye Meclisine girmişti. Toplam 31 meclis üyesinden 12’sini ise MHP’liler oluşturuyor.

Küçük’ün ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmesinin ardından belediye meclis üyeleri de sessizliğini koruyor. Parti kulislerinden edinilen bilgiye göre parti yetkililerin meclis üyelerinin birçoğuyla görüştüğü meclis üyelerinin partileriyle devam edeceği yönünde karar alındığı belirtiliyor.

 

MECLİS ÜYELERİ BAŞKANI DÜŞÜREBİLİR Mİ?

Yasaya göre bir belediye başkanının görevden düşürülmesinin iki yolu var.

Bunlardan birincisi, söz konusu başkan hakkında adli yönden hakkında kesinleşmiş bir hapis cezasının var olması. Yani bir kişi belediye başkanı seçildiğinde, hakkında herhangi bir suçtan hapis cezası hükmü verilirse ve hüküm onanırsa o belediye başkanının görevi düşer, görevinden alınır.

İkinci yolu ise yukarıda da belediye faaliyet raporunun meclisçe kabul edilmemesidir. Bunun için de meclis üye sayısının 4/3 çoğunluğu tarafından faaliyet raporunun onanmaması gerekiyor. Onanmadığı takdirde meclisin birinci başkanvekili olan kişi faaliyet raporunu neden meclis çoğunluğu tarafından onanmadığını somut ve geçerli nedenleri ile birlikte kentin en büyük mülki amirine iletir. Buradan da İçişleri Bakanlığı’na rapor iletilir. İçişleri Bakanlığı ve Danıştay tarafından da raporun geçerli olmaması ve belediye başkanının başkanlık görevinin fesih edilmesinin onanması gerekecektir.

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ