Beslenme Çantasının Olmazsa Olmazları

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken çocuklara yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak isteyen ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor. Beslenme çantasındaki yiyeceklerin çocukların sağlığı kadar okul başarısını da etkilediğini hatırlatan Sabri Ülker Vakfı, anne ve babalara önerilerde bulunuyor.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, okullar açılırken ebeveynlere çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesinde önemli bir yere sahip olan beslenme çantalarının içeriğine dikkat çekiyor. 

Beslenme saatinde aileler tarafından bin bir özenle hazırlanan beslenme çantalarında yer alan besinlerin seçiminin son derece önemli olduğunun altını çizen Sabri Ülker Vakfı, “Çocuğunuzun okula getirdiği besinlerin yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının bir parçası olması gerektiğini unutmayın” diyor.

Sabri Ülker Vakfı, her gün beslenme çantası hazırlayan ebeveynlere şunları öneriyor: 

·         Çocuğunuzun beslenme çantasına kapalı kaplarda salatalık, havuç, domates gibi çiğ olarak tüketilebilecek sebzeleri yoğurtlu soslarla koyarak beslenme saatini daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. 

·         Yumurtalı ve peynirli sandviçleri, içlerine marul, domates gibi sebzeler koyarak zenginleştirebilirsiniz. Böylece teneffüslerde koşup arkadaşlarıyla oynadıkça enerjisinin azalmasını engelleyerek, çabuk acıkmasının önüne geçmiş olursunuz. 

·         Muz, armut, elma, mandalina gibi taşıması kolay taze meyveler yanı sıra özellikle mineral içeriği yüksek olan kuru kayısı, kuru dut, kuru erik, kuru incir gibi kurutulmuş meyveleri de beslenme çantasının bir parçası haline getirebilirsiniz. Hatta bu kuru meyvelerden yapacağınız kek ve kurabiyeleri sütle birlikte iştahla tükettiklerini göreceksiniz.

·         Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri zor tüketen bir minik büyütmeye çalışıyorsanız, bu besinleri püre haline getirerek sandviçlerin içine sos olarak sürebilir veya çiğ sebzeler için dip soslar hazırlayabilirsiniz. Kuru baklagiller bitkisel protein, posa-lif, demir ve B vitaminlerinden zengindir. 

·         Haşlanmış nohutu çocuğunuzun sevdiği baharatlarla karıştırarak fırınlayıp küçük poşetlere koyabilir ve kuruyemiş şeklinde tüketmesini sağlayabilirsiniz. 

Çocuklarınıza su içme alışkanlığı kazandırabilmek için beslenme çantalarında mutlaka su, taze sıkılmış meyve suyu, süt veya ayran gibi içeceklerin olmasına özen gösterin.