Bölgenin İlk Hibrit Ameliyathanesi KSÜ Tıp'ta hizmete girdi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (KSÜ TIP) bölgenin sağlık üssü olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bölgenin ilk hibrit ameliyathanesi KSÜ Tıp'ta hizmete girdi.

Bölgenin ilk hibrit ameliyathanesinin açılışını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. KSÜ Tıp’ı bölgenin sağlık merkezi yapma yolunda son 2 yılda önemli bir mesafe kaydettiklerini ifade eden Rektör Deveci, KSÜ Tıp’ta yeniliklerin süreceğinin altını çizdi. Organ nakli konusunda da başarılı birçok ameliyatın KSÜ Tıp’ta yapılabildiğini hatırlatan Rektör Deveci, önümüzdeki dönemde karaciğer nakillerinin de yapılmaya başlanacağını söyledi.

 Anjiyografi ünitesi ve kalp cerrahisi ameliyathanesinin aynı ortamda bulunması ile oluşturulan hibrit ameliyathaneler, aynı anda iki operasyonun da yapılabilmesine imkân tanıyor. Son 10 yılda dünyada yaygınlaşmaya başlayan hibrit ameliyathaneler, büyük kalp ve damar cerrahisi merkezleri için vazgeçilmez. Kalbe ve büyük damarlara yapılan bazı büyük girişimler anjiyografi laboratuvarlarında yapılırken bazılarının ise tam teşekküllü kalp ameliyathanelerine ihtiyacı var. Bazen de bir hastaya aynı anda hem anjiyografik girişim, hem de ameliyat gerekiyor. Bu iki işlemin aynı hastaya yapılmasına hibrit yaklaşım adı veriliyor. Günümüzde hibrit yaklaşım gerektiren hasta sayısı giderek artmaktadır.

 KSÜ Tıp’ta hizmete giren Siemens marka Cios Alpha modeli C kollu skopi cihazı, bu hasta grubu için büyük bir fırsat sunuyor. Cios Alpha model cihaz, C kollu skopi cihazlarının son modeli olup Türkiye’de ilk defa KSÜ Tıp’ta hizmete girdi. Bu ameliyathane sayesinde aort anevrizmaları, transkateter aort kapak uygulamaları, cerrahi olarak kalp pili yerleştirilmesi ve diğer kalp kapak uygulamaları çok kolay bir şekilde yapılabilecek.