Bu hafta sağanak yağış var

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Kahramanmaraş'ta bu hafta sağanak yağış gözlemleniyor. Vatandaşların ani su baskınlarına karşı dikkatli olması istenirken yağışların kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Akdeniz’in incisi Kahramanmaraş’ta bu hafta hava yağmurlu ve kapalı. Piknik yapmak isteyenler için müjdeli haber ise 15 Mayıs pazartesi yani hafta başında geliyor.  O güne kadar Kahramanmaraş’ın hava durumunun şöyle olması tahmin ediliyor: “08 Mayıs Pazartesi Mevzi Sağanak Yağışlı, 09 Mayıs Salı Gökgürültülü Sağanak Yağışlı, 10 Mayıs Çarşamba Gökgürültülü Sağanak Yağışlı, 11 Mayıs Perşembe Parçalı Bulutlu, 12 Mayıs Cuma Az Bulutlu”

 

HAVA TAHMİNLERİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 12.12.1989 yılında 98.2 kg yağış alan Kahramanmaraş, en şiddetli rüzgarı  22.12.1967 yılında 162.0 km olarak ölçüldü. En fazla kar miktarı ise 24.02.2003 yılında 37.0 cm olarak kayıtlara geçti.

 

BÖLGENİN SON DURUMU

Bölgenin son durumu ise şöyle : “Bölge yağış ortalaması 88,4 mm, normali 69,8 mm, 2016 Mart ayı yağışı ise 73,5 mm’dir. Yağışlarda normaline göre % 26,6; geçen yıl Mart ayı yağışına göre de % 20,3 artış gözlenmiştir. Kümülâtif yağışlarda bölge ortalaması 384,9 mm, normali 516,3 mm, geçen yıl aynı dönem ortalaması ise 334,5 mm’dir. Kümülâtif yağışlarda normale göre % 25,4 azalma; geçen Su/Tarım Yılı’na göre ise % 15,1 artış gözlenmiştir. Akdeniz Bölgesinde 2016-17 kış mevsiminde en fazla yağış alan il Antakya (405,7 mm), en az yağış alan yer ise Burdur ili (126,7 mm) olmuştur.Cumartesi günü batısı ile kuzeydoğusu, pazar günü doğusu kuvvetli olmak üzere cumartesi günü bölge geneli, pazar günü ortası ile doğusu, pazar günü batısı ile kuzeyi sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

 

BU AYDA YAPILABİLECEK TARIMSAL FAALİYETLER ŞUNLARDIR

Hububat, baklagil ve endüstri bitkilerinde ekim, gübreleme, sulama, seyreltme, çapa yapılır, kaymak tabakasının kırılır. Erken ekilen buğdayların hasadına başlanır. Arpa, kışlık mercimek ve bakla hasadı bitirilir. Süne, yeşil kurt ve yabancı ot ile mücadele edilir.

Meyve, bağ, zeytin ve narenciyede gübreleme, sulama, seyreltme, aşı yapılır, uç alınır. Turunçgillerde mikro element uygulaması yapılır. Erkenci çeşitlerde hasada başlanır. Kırmızı örümcek, kara leke, yaprak biti, bağlarda külleme, iç kurdu, salkım ve çiçek güvesi, unlu bit, kırmızı ve kara koşnil, çökerten, filiz kıran, uyuz, kloroz ile mücadele için edilir.

Sebzecilikte kavun, kapuz tohumlarının ekimi yapılır. Seralarda hasat sona erer. Açıkta yetiştiricilikte sulama, çapalama ve gübreleme devam eder. Mildiyö, külleme, soğan sineği, yaprak bitleri, kırmızı örümcek, danaburnu ve canavar otu mücadelesi yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncalıklarda biçim, sulama ve yoncada küsküt mücadelesi yapılır. Hayvan pancarında birinci çapa, çapayı takiben sulama yapılır”