Bulut: "Tarım ve hayvancılık bu ülkenin sigortasıdır"

Sürü Yönetim Elemanı Kursu'nun sertifika teslim töreninde konuşan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların hor görüldüğüne vurgu yaparak, 'Tarım ve hayvancılık Türkiye'nin sigortasıdır. Sigorta atarsa karanlıkta kalırız. Biz, köylüler ve çobanlar olarak hor görülsek de inadına üreteceğiz' dedi.

Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası, Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Sürü Yönetimi Elemanı Yetiştiriciliği' kursunu tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Kursa 1’i bayan 19 kişi katıldı. Kursiyerlere, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Abdurrahman Aygün tarafından 3 hafta boyunca eğitim verildi. Eğitimlerde koyun ırkları, hayvan hareketleri, sürü yönetimi, hayvan hastalıkları, mera kullanımı ve merada hayvan besleme konuları işlendi.

3 haftalık eğitimin sonrasında başarılı olan kursiyerlerle sertifikaları törenle takdim edildi. Törene Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’un konuşmaları damgasını vurdu.

İlçede çobanlık olarak bilinen mesleği daha etkin ve verimli kılabilmek için kurs açmalarını yadırgayanların varlığına işaret eden Başkan Bulut, çobanlık mesleğinin ve köylü olmanın da hor görülmesini sert bir dille eleştirdi. Çobanlığın bir peygamber mesleği olduğunu hatırlatan ve köylü olmakla gurur duyduklarını belirten Başkan Bulut, “Bizim dedelerimiz yeri gelince ayaklarındaki çarıkları yiyip Çanakkale’de savaştılar. Şuanda da haysiyet ve gururdan zayıf olan bazı insanlar bize bu yaftaları takmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Başkan Bulut; “Bize çobanlık kursu verdiğimiz yönünde eleştiriler ve sorular yöneltiliyor. Evet, çobanlık kursu veriyoruz. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 90’ı işe çobanlıktan başlar. 40-50 yıl önce bize köylü, çoban ve ayağı çarıklı derlerdi. Bizim dedelerimiz yeri gelince ayaklarındaki çarıkları yiyip Çanakkale’de savaştılar. Şuanda da bazen haysiyet ve gururdan zayıf olanlar bize bu yaftaları takmaya çalışıyorlar. Çobanlıkta olsa şerefli bir meslek. Peygamberler çobanlık yapmış. Veysel Karani Hz. çobanlık yapmış. Siyasette de çobanlıktan gelen isimler var. Şuanda da bu köylü çocukları 40-50 yıl öncenin çocukları değil” dedi.

Tarım ve hayvancılığın Türkiye’nin sigortası olduğunu söyleyen Başkan Bulut, şöyle devam etti:

“Mutlaka üretmemiz gerekiyor. Üzerine basa basa söylüyorum. Çiftçiler olarak, besiciler olarak, çobanlar olarak mutlaka üretmemiz lazım. İnadına üretim diyoruz. Biz et, süt, hayvan ithal eden değil ihraç eden ülke olmamız gerekiyor. Biz buna inanıyoruz. Tarım ve hayvancılık bu ülkenin sigortası. Sigorta attığı zaman nasıl karanlıkta kalıyorsak bu ülkede de tarım ve hayvancılık ihmal edilirse, tarım desteksiz bırakılır ve hor görülürse bu ülkenin sanayisi kendisine yetmez. Dünyada tarımı ihmal eden hiçbir ülke yok. Avrupa’da tarıma 40 milyar dolar destek verilirken ülkemizde yeni yeni 6 milyar doları buldu. Onun için biz çobanlar olarak, çiftçiler ve köylüler olarak inadına üreteceğiz.”

Kursiyerlerin aldıkları sertifikalarla desteklemelerden ve kredilerden faydalanabileceğine de işaret eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Bu arkadaşlarımız 3 hafta boyunca eğitim aldılar ve kurslarını başarıyla tamamladılar.  Bu bir hayvan bakım belgesi. Hayvanları daha iyi yetiştirmek ve geliştirmek için verilen bir belge. Bu belge ileri de devlet tarafından verilecek desteklerde ve kredilerde de işe yarayacak” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sertifika dağıtımı gerçekleştirildi. Kursun tek kadın kursiyeri olan Perihan Demir’e sertifikasını veren Bulut, ayrıca Demir’i plaketle de ödüllendirdi.

Diğer kursiyerlerin sertifikaları ise İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nuri Yalçınöz ve Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Abdurrahman Aygün tarafından takdim edildi.

İlçeye bağlı Yazıtopallı Mahallesi’nde kurduğu çiftlikte küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve tek kadın kursiyer olan Perihan Demir de, kadınlara bu alanda da daha çok fırsat verilmesi gerektiğini ifade etti. Demir, “Kursa hayvanlarıma daha verimli bakabilme adına katıldım. Tek bayan kursiyer bendim. Umarım bundan sonraki kurslarda daha çok bayan kursiyer olur. Erkekler eşlerini gönderirse onlar da öne çıkabilirler. Eşlerini desteklesinler. Diğer kadınların da başarılı olacağına inanıyorum” dedi. (İHA)