Buzağı ölümleri en aza indirilecek

Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Buzağı Ölüm Oranlarını Düşürme yılı ilan edilen 2018 için ilçe müdürleri ile bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahramanmaraş İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, damızlık dişi hayvan kesimleri ve hayvan kayıt sistemleri hakkında bilgilendirme toplantı yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref FAKIBABA’ nın 2018 yılını Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Buzağı Ölüm Oranlarını Düşürme yılı İlan Etmesinin ardından, yapılar toplantıda konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın "2018'i hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan ediyorum" sözünden yola çıkarak, İlçe Müdürlerimizle birlikte yapılacak olan çalışmalarımız ve nasıl bir yol izleyeceğimiz hakkında istişare etmek amacıyla toplandık. Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, buzağı bakım besleme ve ölümlerinin önlenmesi konularında Etkili hayvan çalışmaları yaparak buzağı ölümlerini sonlandırmak için aralıksız çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

ALINAN KARARLAR

Toplantıda buzağı ölümlerinin ve damızlık dişi hayvan kesiminin engellenmesi için 2018 yılı içerisinde yapılacak olan iş ve işlemler, hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele programı kapsamında değerlendirildi. Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler ışığında varılan sonuç olarak; Ülkemizde buzağı ölümleri ve damızlık dişi hayvan kesimi hayvancılığın önemli sorunlarından olduğu bilinmektedir.Buzağıların beslenmesi ana karnında başlar. Anası iyi şekilde beslenmeyen hayvanın yavrusu da iyi beslenmemiş olur. İneğin doğumdan önceki 3 aylık dönemde yeterli enerji ve protein alarak beslenmesi, gebe hayvanın aşılarının yapılması buzağı ölümlerinin ciddi oranda azalmasına yardımcı olmaktadır. Buzağı doğar doğmaz kurulanmalı, annesinden ve o ortamdan ayrılmalı, temiz- kuru bir yere alınmalıdır. Göbeği dezenfekte edilmeli doğumdan hemen sonra 1 saat içinde yeterli ağız sütü verilmelidir. Buzağıyı koruyacak en önemli madde ağız sütüdür. İlk oniki saatte en az altı litre ağız sütünün buzağıya içirilmesi şarttır. Ağız sütünün koruyucu değeri saatler içerisinde giderek azalır. Ağız sütü konusunda ihmal, üşenme, sonraya bırakma buzağının kaybına sebep olabilir. Buzağılar sürünün geleceğidir. İyi beslenmiş ve bakılmış buzağılar iyi bir sürü oluşturmanın temelidir. Buzağı ölümleri yetersiz bakım şartları, bilginin ve eğitimin yetersiz olmasından  kaynaklanmaktadır.  Ülkemizde sürdürülebilir bir hayvancılık yapmak, hayvan varlığının korunması ve arttırılması, gıda arz güvenliğinin sağlanması ve damızlık değere sahip kaliteli dişi hayvanların kesilmesinin önüne geçmek amacıyla damızlık dişi ve gebe hayvan kesimi yasaklanmıştır. Bu nedenle gebe ve damızlık dişi hayvan kesiminin yapılmaması, doğan buzağı sayısının artırılması ve hayvancılığımızın devamı için ilimiz genelinde buzağı ölümleri ve dişi hayvan kesimi sıkı kontrol ve denetimlerinin takip edilmesine karar verildi.