Çağdaş minyatür sanatçısı Ahmet Akkurt'tan Okul Bahçesine Şehitlik Anıtı
Şehitlikleri mezar formundan çıkarmak gayesiyle yola çıkan çağdaş minyatür sanatçısı Ahmet Akkurt, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinde hayatını kaybeden eğitim camiası şehitleri anısına anıt yaptı. AKEDAŞ İlköğretim Okulu bahçesinde yer alan ve Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları ve öğrenciler anısına yapılan anıt, Türk kültürünün öne çıktığı sanatsal formların kullanılmasıyla dikkat çekti.
Haber: Narin DEMİRCİ
6 Şubat Depreminde şehit olan eğitim camiası çalışanları ve öğrencileri anısına yaptığı şehitlik anıtının fikir babasının AKEDAŞ İlköğretim Okulu Müdürü Erol Yorulmaz olduğunun altını çizen çağdaş minyatür sanatçısı Ahmet Akkurt, çalışmanın AKEDAŞ İlköğretim bahçesinde yer aldığını ve 258 öğretmen ve bin 962 öğrenciyi kapsadığını söyledi.
“Kitap formu, tuğrul kuşu misali yükseliyor”
Şehitliğin eğitim camiasını temsil etmesi amacıyla kitap formu olarak tasarladığının altını çizen sanatçı Ahmet Akkurt, kitap formuna kanat eklemesinin de Türk kültüründen kaynaklı olduğunu açıkladı. Anıtta Türk tarihine atıfta bulunduğunu kaydeden Akkurt, “Türk tarihinde Tuğrul kuşu çok önemli. Şehitlerimiz bizim tuğrul kuşlarımız. Onlar ölmediler. O yüzden kitap formu, tuğrul kuşu misali yükseliyor” dedi.
“Şehitlik kaidesinin üzerine de öğrencileri temsilen gül formu yaptık”
Kanat kısmının üç metre boyunda, toplamda dört buçuk metreye yakın bir anıt olduğunu söyleyen sanatçı, “İki kaide olarak yaptığımız anıtın sağına ve soluna şehit öğretmenlerimizin tek tek ismini yazdık. Şehitlik kaidesinin üzerine de öğrencileri temsilen gül formu yaptık. Çünkü öğrencilerimiz bizim güllerimiz. Gülün sapı ise kalem formunda ve çift kanatlarıyla meleği simgeliyor. Küçük tuğrul kuşlarının da göğe yükseldiği tarzda bir rölyef çalıştım” diye konuştu.
“AKEDAŞ İlköğretim Okulu öğrencileri milli şuurla yetişiyor”
6 Şubat Deprem Şehitleri Öğretmen ve Öğrencileri Anıtı’nın Türk kültürünü yansıttığını özellikle vurgulayarak sebebini açıklayan Akkurt, “Bu şehitliğimizin en büyük özelliği bu. Yani Türk tarihinin öne çıktığı bir sanatsal form. Çünkü biz geçmişimize bağlı kalıp önümüzü görmeye çalışan insanlarız. Milliyetçi duruşumuzu eserlerimize de yansıtıyoruz. O yüzden AKEDAŞ İlköğretim Okulu öğrencileri milli şuurla yetişiyor” ifadelerine yer verdi. Sanatçı, anıtın finansmanının ise AKEDAŞ Elektrik Dağıtım şirketi tarafından karşılandığını özellikle belirtti.