Çocuğunuzla sağlıklı bir yaz tatili için 10 altın kural
Yaz tatilinin gelmesi ve ısınan havalar ile birlikte, çocuklar parklarda, bahçelerde ve sahillerde daha çok vakit geçirmeye başlıyor. Fakat açık havada geçirilen keyifli vakitler, çocukları bu mevsime özgü hastalıklarla karşı karşıya bırakabiliyor.
Güneşli geçen günlerde bol miktarda tüketilen dondurma,
açık büfeli akşam yemekleri ve uzun süre susuz kalınması, çocuklarda bazı
önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk
Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Erkan Uçlar, sağlıklı bir yaz tatili
için ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
İsiliği önlemek için çocuğunuza bol su içirin
Çevre ısısı arttıkça, deriden ter salgılanması da fazlalaşır ve su kaybı sonucu susama hissi doğar. Su alımı ile vücudun normal sıcaklığı koruma altında tutulmaya çalışılır. Bu dengeyi bozan aşırı sıcaklık hallerinde, ter bezleri kanalları tıkanır ve halk arasında ‘isilik’ adı verilen boyun, omuzlarda daha sık olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonları belirir. Bunu önlemek için çocuğa düzenli ılık suyla banyo yaptırılması önerilir.
Çocuğunuz açık tenli ve renkli gözlü ise dikkat!
Sarışın, renkli gözlü ve beyaz tenli çocuklar, güneş ışınlarından çok daha fazla etkilendikleri için ailelerin daha dikkatli olması gerekir. Güneş yanığı eğer sadece deride kızarıklık ve ağrı hissi ile kendisini gösteriyorsa bu birinci derece bir yanıktır. 24-48 saat kadar ağrı, deride gerilme, yanma hissi devam eder. Tedavide deriyi nemli tutacak kremler ve ağrıyı kesecek şuruplar kullanılabilir. Deride kabarma ve içi su dolu kesecikler varsa artık ikinci derece yanık söz konusudur. Bu durumda bir doktora başvurulması ve özel yanık pansumanlarının yapılması gerekir.
Sebze ve meyveleri bol
ve temiz su ile yıkayın
Yaz aylarında su ve besin hijyeni, en çok üzerinde durulması gereken konulardan
biridir. Piknikte ya da plajda kaynağı bilinmeyen açık suların ve bunlarla
yapılmış buzların kullanılması, bu sularla yıkanan sebze, meyvelerin
tüketilmesi; kusma, ishal ve sıvı kaybı ile seyreden hastalıklara neden
olabilir. Eğer çocukta bu şikayetler varsa gıda zehirlenmesi düşünülerek
yenilen yiyeceklerin sorgulanması ve gerekli tetkiklerin yapılması önerilir.
Çocuğunuz için havuz yerine deniz daha sağlıklı bir seçenektir
Hijyen tedbirleri alınsa da havuzlardan hepatit A, cilt mantarı, üriner
enfeksiyon, dış kulak yolu enfeksiyonu, konjonktivit gibi hastalıkların
bulaşması mümkün olabilmektedir. Bu nedenle deniz çocuklar için daha
sağlıklıdır. Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra çocukların mutlaka duş
alması, havuza girmeden önce ayaklarının mantara karşı özel solüsyonlu sularla
yıkanması, yüzücü gözlüğü ve kulak tıpası kullanması önemlidir.
Sağlıklı bir yaz tatili için bunlara dikkat edin;
Güneş çarpmalarından korunmak için; güneş ışınlarının dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında çocuğunuzu açık havaya mümkün olduğunca çıkarmayın İnce, pamuklu, bol ve açık renkli giysiler tercih edin Çocuğunuzun bol sıvı tüketmesini sağlayın Çocuğunuz için en az 30 koruma faktörlü, koruyucu güneş kremi kullanın Güneş kremini güneşe çıkmadan en az 20 dk önce sürün ve 2 saate bir yenileyin Güneş kremini sadece havuz ve deniz etkinliklerinde değil, açık hava oyunlarında da kullanmasını sağlayın İçme suları ve tüketilen bazı besinler gerekli hijyenik koşullar sağlanmadığında mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu yüzden içme suyunun ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz kaynaklardan elde edilmiş olmasına özen gösterin Çocuğunuza dışarıda bekletilen yiyeceklerin satın alınmaması ve ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini tembihleyin Çocuğunuza açıkta satılan dondurma yedirmeyin Özellikle sütlü, kremalı, mayonezli ve etli yiyecekler, uzun süre açıkta bırakıldığında sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmelerine neden olabileceği için; tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyecekleri dikkatli tüketmeye özen gösterin.