Çocuklarda sık sık tekrar eden karın ağrılarına dikkat!
Çocuklarda sık görülen rahatsızlıklardan biri olan karın ağrılarının çoğu önemli olmayan sağlık sorunlarına bağlıdır. Ancak uzun süren ve tekrarlayan ağrılar araştırma ve tedavi gerektiren hastalıkların habercisi olabilir.
Acil durumlar dışında 3 aydan uzun süren ve çocuğun günlük
yaşantısını etkileyen ağrı kronik karın ağrısı olarak değerlendirilir. Bu tür
ağrılar ciddiye alınarak mutlaka araştırılmalıdır. Karın ağrısı sadece bebeklik
döneminde değil, tüm çocuklarda ve gençlikte dahi bireyin ve ailesinin yaşam
konforunu bozan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Ağrılı çocuk yerinde
duramazken anne-babası da bu durumun ne kadar önemli bir hastalığın belirtisi
olduğunu kestiremediği için acı ve endişe içinde kalır. Karın ağrısı bazen
önemsiz bazen ise ölümcül bir sağlık sorununa işaret edebilir. Göğüs kafesinin
altından başlayıp kasıklara kadar uzanan bölge olan karın içinde ağrıya neden
olabilecek birçok organ vardır. Çocuklarda karın ağrısının nedenleri yaşa göre
farklılık gösterir. Ağrısını ifade edemeyecek kadar küçük çocukları bu bakımdan
daha dikkatli incelemek gereklidir.
Stres karın ağrısına sebep olabilir mi?
Bebeklikten oyun çocukluğu ve okul çağına geçildikçe karın ağrısının nedenleri ve önemi değişir. Okul ve arkadaş sorunları stres yaratarak çocuklarda ağrıyı başlatır. Birçok ailede bu durum okul korkusu olarak bilinse de, altta yatan ve belki de çok önemli olabilecek sorunların göz ardı edilmemesinde yarar vardır. Karın ağrısının özellikle hafta içi ve sabah saatlerinde başlaması psikolojik nedenleri düşündürmelidir. Kahvaltı yapmamak için ağrı mazeretine sığınmak da bu çocuklarda sık görülen bir durum olarak karşımıza çıkabilir.
Ne tür sorunlar karın ağrısı yapar?
Büyük çocuklar ve ergenler, karın ağrısının nedenlerini ve ağrının yerini, küçük çocuklara göre çok daha iyi anlatabilirler. Mide ve yemek borusunun alt ucundaki hastalıklar, göğüs kemiğinin alt ucu ve karın bölgesinin üst kısmında yerleşik ağrı ile belirti verir. Reflü, ülser ve gastrit gibi durumlarda, ağızda koku, ağza acı su gelmesi, bulantı, kusma ve iştah azalması diğer bulgu ve yakınmalardır. Ağrının ani başlayarak uzaması ve özellikle karnın sağ alt kısmında devamlı ve kıvrandırıcı olarak bulunması, sağ kasık bölgesinin üzerine bastırıldığında acının artması, apandisit hastalığını destekler. Bu durum “acil” olarak tedavi edilmediği takdirde yaşam tehlikeye girer. Yanlış beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, stres ve helikobakter pilori gibi mikroplara bağlı olarak gastrit ve ülser gibi sağlık sorunları bebeklik döneminden itibaren hemen her yaşta çocukta görülür. Karın ağrısı ilk ve en önemli belirti olarak ortaya çıkarak çocuğun yaşam konforunu etkiler.
Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Çocukta karın ağrısı ilk fark edildiği zaman periyodik olarak ateşi ölçülmeli, ağır besinlerden kaçınıp sıvı ve hafif besinler verilmelidir. Buna rağmen çocukta 1 saatten uzun süren veya gece uykudan uyandıracak derecede şiddetli karın ağrısı, sarı veya yeşil renkte kusma, dışkılama bozukluğu veya dışkıda kan görülmesi, ağızda acı veya ekşi bir tat, idrar yaparken ağrı ya da idrarda renk değişikliği, kilo kaybı, kasıkta ya da idrar torbasında şişlik ve ağrı, yorgunluk hissi, soluk alıp verirken zorlanma gibi belirtiler gözlemleniyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir.