Coşkun: "Ayrım ve önyargı ortadan kalkmalı"
Birleşmiş Milletler'in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler, bu genetik farklılığının daha da tanınmasına yardımcı oldu.Dünya'nın dört bir yanında başlayan etkinlikler Kahramanmaraş'ta da artarak devam ediyor. Farkındalığın '21 Mart' gününde olmasının nedeni ise yine kendileri kadar özel...
21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması
takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye'de
ise rakamların kesin olmaması nedeniyle 100 bin civarı insanın bu genetik
farklılığı taşıdığı tahmin ediliyor...
Bugünün Down sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç yaratmak açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten Kahramanmaraş Gelişen Özgür Çocuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Nimet Coşkun “Son kırk yılda gerçekleşen gelişimci ve kapsayıcı tutuma rağmen, birçok ülkede Down sendromlu bireyler hala ayrımcılık ve önyargı ile karşı karşıya kalıyor. Oysa Down sendromlu bireylerin sosyal hayatta tüm insanlarla beraber, izole edilmeden yaşamaları büyük önem taşıyor. Dünya Down Sendromu Günü gibi farkındalık üretecek organizasyonlar, tüm toplumun kapsamlı bir bakış açısı ile Down Sendromu hakkında bilgilendirilmesine olanak sağlıyor.” dedi.
Down sendromlu bebeklerde erken ve sürekli eğitimin büyük önem taşıdığını söyleyen Nimet Coşkun “Down sendromlu bebeklerde sıfır yaşta (0-2 ay içerisinde) eğitime başlamak gerekiyor. Bu imkan sağlandıkça Down sendromlu kişiler de toplumda başarılı oluyor. Hemen hepsi okula gidebiliyor, sosyal yaşama katılıyor, çoğu yarı-bağımsız yaşamlar kurabiliyor. Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebiliyor, ikinci bir dil öğrenebiliyor, çalışabiliyor. Ancak bu durum doğumdan itibaren başlayan, düzenli ve disiplinli bir çalışmanın sonucudur. Son 40 yıldır dünyada uygulanan çeşitli eğitim ve terapilerle hem öğrenme hem de bağımsız yaşam seviyelerindeki müthiş artış da bunu gösteriyor.” diye konuştu. (GÖKHAN DÖKÜCÜ)