Cuma mesaisi eğitim camiasını rahatlatacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Cuma Namazı tatili ve öğle tatiline ilişkin yeni bir genelge hazırlandığını açıklaması, Kahramanmaraş'ta da memnuniyetle karşılandı. Düzenlen Cuma mesaisi ise en çok eğitim camiasını rahatlatacak.

Müslüman alemine farz kılınan Cuma Namazları, çalışan vatandaşlar için her zaman sınırlı olan bir zamana sıkıştırma yoluyla eda ediliyordu. Şüphesiz ki bu durumdan en çok etkilenen de eğitim camiası oluyordu. Gerek resmi bir düzenlemenin olmaması gerekse ders saatlerinin çakışması, bu ibadeti yerine getirmek isteyen öğrenciler, öğretmenler ve okul idarecileri adeta zamanla yarışıyordu. Ya öğle tatilinde giderilmesi gereken yemek gibi ihtiyaçlar aksıyordu ya da dersler…

Cuma mesaisine ilişkin gazetemize değerlendirme yapan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt şöyle konuştu: “Aslında çok ciddi bir problem olarak karşımızda durmuyor. Ama niyet anlamında resmi bir boyut olmadığı için yine insanlar, vicdanen görevini tam olarak yerine getirmemiş olmanın vermiş olduğu huzursuzlukla birlikte, sıkıntı olarak hepimizin karşısında duruyordu. Gerçi ezan 12.05’te okunuyordu; ama işte yemek yemek, namazımızı kılıp saat 13.00’da daireye gelmek, ister istemez biraz k koşturmacaya sebep oluyordu. Okullarda da bu böyleydi. Şimdi bunlarla ilgili bir düzenlemenin yapılacağını Sayın Başbakanımız ifade etti. Bütün kamuoyu tarafından da memnuniyetle karşılandı. Bizim kurumumuza adına da memnuniyetle karşılandı. Ama henüz resmi bir açıklama ve düzenleme gelmediği için sadece sevinçle karşılayıp bekledik. Yani yakın bir zamanda yayınlanır diye bekliyoruz.” Uygulamanın, çok büyük bir aksamaya meydan vereceğini düşünmediğini kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Akkurt, “Zaten öğrencilerimizin okullarının bulunduğu yakınlarda, camiler var. Çok şükür Müslüman bir ülkede yaşamanın getirdiği avantajlardan en büyüklerinden birisi; cami ile eğitim kurumlarının birbirine yakın olması. Yakın olduğu alanlar var. Biraz da böyle bir hareket esnekliği oluşursa ona göre giriş çıkış saatlerinde düzenleme yaparız” dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Cuma günleri mesai saatinin ibadet özgürlüğümüzü etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi için taslak hazırladık… Bundan sonra Cuma namazına gitmek isteyen huzur içinde gidebilecek, mesaiden bir eksilme olmayacak" şeklinde konuşmuştu. Başbakanlık yetkilileri ise cuma namazı için hazırlanan genelgeyle ilgili, "Cuma günleri kamu çalışanlarının mesaileri, cuma namazı öncesi öğle tatiline girecek, namazın bitiminden sonra tekrar mesaiye başlayacak şekilde düzenlenecektir. Mesai kaybı yaşanmayacaktır. Genelgenin bu hafta içinde yayımlanması planlanmaktadır" açıklamasında bulunmuştu. 

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN