"Daha fazla çalışacağız, daha güçlü olacağız"
Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 2018-2019 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle İstanbul Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen törende konuştu.
Kurtulmuş, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende yaptığı konuşmada, çok sayıda hatırasının geçtiği mekanda öğrenci ve öğretmenlerle bulunmakta mutlu olduğunu söyledi.
1977 yılında mezun olduğu imam hatip lisesi ve çevresindeki tüm sokaklarda anılarının bulunduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "İmam Hatip Liseleri, aslında Türkiye'de milletin kendi kökleriyle buluşma serüveninin bir özetidir. İmam hatip liselerinin tarihi bir diğer bakımdan, Türkiye'deki demokrasi tarihinin de bir özetidir. Bu millet, özellikle savaşlardan yenik düştükten sonra, eğitilmiş insanının oldukça az olduğu ve maalesef eğitilmiş insanlarının büyük bir kısmının da tam tabiriyle modernleşme adına batılılaşmanın esiri haline getirildiği bir dönemde, dinini, diyanetini, maneviyatını, tarihini, kültürünü öğretecek kurumlara ihtiyaç olduğu bir dönemde milletin bu ihtiyacına karşılık vermek üzere kurulmuş olan ve halisane niyetlerle bugüne kadar getirilen okullardır. İmam hatip liseleri bu anlamda, son iki asırdır, köklerinden uzaklaştırılan bir milletin, yeniden kökleriyle, yeniden medeniyetiyle, değerleriyle buluşmasının özetidir." diye konuştu.
Kurtulmuş, 'Büyük ilim, irfan çınarı' olarak nitelediği imam hatip liselerine çok büyük emek veren insanlar olduğunu ve bunları rahmetle, minnetle ve şükranla andıklarını kaydetti.
Geldikleri yeri asla unutmayan, imam hatip liselerinin yaygınlaşması ve toplumda karşılık bulmasına vesile olmasını sağlayan Celalettin Ökten, babası İsmail Niyazi Kurtulmuş'un hayatlarından örnekler veren Kurtulmuş, bunların değişik vesilelerle anlatılan anılarını genç öğrencilere hatırlattı.
İmam hatip okullarında, bugün devletin en üst mertebesine kadar yükselecek insanların yetişmesinin işte bu fedakar kişilerin sayesinde gerçekleştiğini vurgulayan Kurtulmuş, siyasi destek sunan Tevfik İleri gibi kişilerin de unutulmaması gerektiğini belirtti.
"Darbe dönemlerinde imam hatipler kapatıldı"
"İmam hatip liseleri, aynı zamanda Türkiye'deki demokrasi tarihinin de bir özetidir" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Türkiye'de bakıyorsunuz, ne zaman demokrasi bir şekilde kesintiye uğrasa, ne zaman darbeler, askeri müdahaleler, sivil siyasetin önünün kesildiği dönemler olsa, bu dönemlerin önemli sonuçlarından birisi de imam hatip liselerinin kapatılması ya da ortaokul kısımlarının kapatılması olmuştur. Örnek olarak söylüyorum, biz imam hatip lisesine kaydolduk. Ertesi sene, 12 Mart 1971 muhtırası oldu. 12 Mart muhtırasıyla birlikte hemen imam hatip liselerinin orta kısımları kapatıldı. Bizden sonra zannediyorum bir 4-5 sene imam hatip liseleri öğrenci alamaz noktaya geldi. İmam hatip liselerinin kapatılmasının gerekçesi ise bunların ıslah edileceği şeklinde oldu. Zaman geçti, milletimiz büyük bir mücadele verdi. Anadolu'nun her yerinde millet bu okullara sahip çıktı. Her darbe döneminde biraz geri gidildi."
Gençlere "28 Şubat 1997'yi hatırlayın" diye seslenen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "28 Şubat'ta da yine maalesef en önemli sonuçlardan birisi imam hatip liselerinin bu sefer çıkışının tıkandığı dönem oldu. Yani bir şekilde imam hatiplilerin katsayılarını düşürerek, üniversiteye girmelerinin önünü kestiler. Ve ne yazık ki imam hatiplere olan ilgili çok azalttılar. Her darbeden sonra çok şükür millet bu okullara sahip çıktı ve yoluna devam etti. Bugün eğer yanılmıyorsam, Anadolu imam hatip liselerinde 525 bin, imam hatip orta okullarında ise 715 bin öğrenci var. İçinde bulunduğumuz bu okul gibi, fevkalade muhteşem proje okullarıyla Türkiye'nin dört bir tarafında gerçekten imam hatip liseleri, bu milletin ilim, irfan serüvenine önemli bir katkıda bulunuyorlar."
"Gençler geleceğin şartlarına göre yetiştirilmeli"
Kurtulmuş, bu okullarda okuyanların Türkiye'nin, aynı zamanda İslam ümmetinin ve mazlum milletlerin geleceği olduğunu söyleyerek, bu eğitim kurumlarında okuyanların çok çalışıp kendilerini iyi yetiştirmeleri gerektiğinin şart olduğunu vurguladı.
"Siz kökü mazide olan atisiniz" diyen Kurtulmuş, gençlere nasihatte bulundu: Çocukların bugünün şartlarına göre değil, geleceğin şartlarına göre yetişmeleri gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti: "İşte bu okullar, sizi, sizin geleceğiniz çağlara uygun şekilde yetiştirmek için vardır. Okul, bir yerde ilim ve irfan çınarı, bir mektep ve bir çevredir. Ama asıl olan tek tek sizin gönlünüzde ve beyninizde bitiyor. Her biriniz dünyanın geleceğini kucaklayacak zihin ve gönül dünyasına sahip olmak zorundasınız. Okullar, kitaplar, fiziki mekanlar, kütüphaneler, bilgisayarlar, programların hepsi vesiledir. Asıl olan sizlersiniz. Sizin gönlünüz, zihninizdir ve sizin en güzel şekilde yetişmenizdir. Ülkeyi yönetenler olarak bizler ise sizin en iyi şekilde yetişmeniz için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz."
"Bilim tek başına problemleri bitirmiyor"
Numan Kurtulmuş, her türlü bilginin var olduğu ve üretildiği bir çağda yaşanıldığını hatırlatarak, ancak buna rağmen açlığın, kıtlığın, yoksulluğun, çatışmaların ve savaşların da meydana geldiği bir dönemin içine girildiğini ifade etti.
Bu çağa, kimisinin "bilgi", kimisinin "uzay" kimisinin "yüksek teknoloji çağı" dediklerine dikkati çeken Kurtulmuş, "Bilginin her türlüsü hiçbir dönemde olmadığı kadar var. Ancak insanoğlunun, insanlık tarihinin en sıkıntılı, en problemli en zor zamanlarından birini yaşıyor. Dünyanın bir tarafından her türlü güç içerisinde çok az yaşayanlar olduğu gibi diğer tarafında ise milyarlarca kişi de zor şartlarda yaşıyor. O zaman bir yerde problem var. Demek ki bu problemi bilgi tek başına çözmüyor. O zaman, sizden 3 temel şey bekliyoruz: ilim, irfan ve hikmet. Bu okulların varlık sebebi de budur." dedi.
"Varlık sınavını başarılı bir şekilde vermek zorundayız"
İmam hatip liselerinde okuyanların arasında yıldızlar gibi parlayıp Türkiye'yi yönetecek çok insanların çıkacağına inandığını dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bilimin her alanında yıldız gibi parlayacak insanlar çıkacak. Toplumsal hayatın her alanında, iş dünyasında, sanat dünyasında ve spor dünyasında son derece başarılı kişiler çıkacak. Şimdi hedeflerinizin daha büyük olması lazım. Yokluk zamanları geride kaldı. Bizden önceki nesiller yokluk imtihanını çok başarılı şekilde verdi. Şimdi bizim önümüzde daha büyük bir sınav var. Biz de varlık sınavını çok başarılı bir şekilde vermek zorundayız. Yoklukta nasıl izzetle, şerefle bu meseleye sahip çıktıysak, varlıkta da şımarmayacağız. 'Ne güzel her şey bizim önümüzde amade' demeyeceğiz. Allah'ın bize bahşettiği bütün bu nimetlerin kıymetini bileceğiz. Daha fazla çalışacağız, daha güçlü olacağız. Bu okullardan mezun olanlar olarak, Türkiye'nin dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyacağız ve bu millete ilim, irfan ve hikmet pınarlarından çok sayıda hizmetleri takdim edeceğiz, sunacağız."
Fatih Kaymakamı Osman Arslan Canbaba, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı tören, Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'a 2 hüsn-i hat levhasının takdim edilmesinin ardından, hep birlikte fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.