Değişen puan türleri başarı sıralarını etkiler mi?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber tercih maratonu başlıyor. Uzmanlar, üniversite tercihi için başarı sıralamasına dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlere dair dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti.


Fırsatların doğabileceği bir yıl

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, şu tavsiyelerde bulundu: “Rehberlik uzmanlarımızla puanların açıklanmasıyla birlikte bir toplantı ve çalışma yaptık. Geçen yılın ve bu yılın puanlarının farklılaştığını gördük. Bunun en büyük nedenlerinden biri sistemin değişmiş olması. Zaten her sene sınava giren öğrencilerin o yılki başarıları doğrultusunda tercih davranışları bağlamında puanlar ve başarı sıraları değişir. Biz puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yaparız. Bu yıl da yine aday öğrencilerin başarı sırasına göre tercih yapmaları gerekiyor. Ancak bu sene önemli bir değişiklik söz konusu oldu. Bu da adayların başarı sıralarına yansıdı. Puan türlerindeki değişiklikler… Geçen yıl 18 olan puan türü sayısı bu sene Sayısal-Eşit Ağırlık-Sözel-Dil ve TYT olmak üzere 5 olarak belirlendi. Örneğin, geçen sene sayısalda 4 puan türü vardı; MF1, MF2, MF3, MF4 şeklinde. Bu sene sadece bir puan türü olarak sayısal yer aldı.

Sağlık ile ilgili tıp, diş hekimliği, eczacılık düşünen öğrenciler MF3 puan türü ile tercih yapıyordu. Mühendislik isteyenler MF4 puan türü ile tercih yapıyordu. Bu seneye baktığımızda sayısal ile ilgili alan düşünen adayların hepsi tek bir puan türü olan “sayısal” ile tercih yapacak. Dolayısıyla sayısal alanda farklı bölümleri tercih edecek adayların hepsi aynı puan türü altında bir başarı sırasında gözüküyor. O nedenle belirsizlikler var. Adayların bu yıl da 24 tane tercih yapma hakları olacak. Adayların yapması gereken; ilgili puan türünde barajı geçip tercih hakkını kazandıklarında başarı sıralarının yarısı kadar üst, yarısı kadar da alt tercih yapmaları gerekiyor. Örneğin 60 binlerde başarı sıralaması olan bir aday tercihlerine 30 binlerden başlamalı… 5 – 6 tercihini 30 binlerde yapıp kalan tercihlerini 60 binlerde yoğunlaştırıp, gerçekten gitmek istediği bölümler olmak üzere 90 bin başarı sırasında 24 tercihi kullanabilir. Böyle bir tercih listesi ile yerleşme oranı daha da yükselecektir. Çünkü bu sene fırsatların da olabileceği bir yılı ön görüyoruz. Bu sene farklı yerleştirme sonuçlarıyla da karşılaşacağız.”


Puan türlerinde daralma başarı sırasını nasıl etkiler?

Geçen yıl ile bu yıl aynı puanı alan bir adayın başarı sıralarında farklılık gözlemlediklerinin altını çizen Tözeniş, adaylara morallerini bozmamaları tavsiyesinde bulunarak “Aday öğrenciler aldıkları puan beklentinin altında ise moral bozmasınlar. Çünkü bunlar bizim beklediğimiz doğal sonuçlar. Geçen sene 18 puan türünden dolayı puanlar daha heterojendi fakat bu yıl puan türlerindeki daralmalar puanları daha homojen hale getirdi. Yani burada sayısal alana Türkçe Matematikçilerin etkisi, Türkçe Matematik alanına da sayısalcıların etkisi olacaktır. Bu da öğrencilerin daha geniş aralıkta tercih yapmalarını kaçınılmaz kılacaktır. ÖSYM’nin yeni yayınlayacağı kılavuzu bekleyip, bu kılavuz doğrultusunda tercihleri yapacağız” dedi.


150 bin baraj sonrasına dikkat!

Başarı sırası 150 bin ve üzerinde olan adayların tercihlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Yönelimlere baktığımız zaman sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde alt başarı sıralarında yığılmalar olduğundan öğrenci arkadaşlarımızın yerleşememe riski artacaktır. Aday öğrencinin mümkün olduğunca alt tercihlere inmesi gerekiyor. Daha dikkatli tercih yapması gerekiyor. O nedenle tüm aday öğrencilere tercihlerini mutlaka bir uzman ile yapmasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.