DEVA Partili Karatutlu: "Depremin etkisi en az beş yıl sürecektir"
DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki yatırımlar, halkın ihtiyaçları ve Sağlık Bakanlığı'nın politikaları ile ilgili önemli konulara dikkat çekti. Karatutlu, bölgedeki koordinasyon eksikliklerinden, adaletsiz uygulamalardan ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorluklardan bahsetti.
"Bölgede koordinasyon eksikliğinin halen devam ettiğini belirtmek isterim"
Karatutlu, deprem bölgesinin eski haline dönmesi ve kendine yeter hale gelmesi için daha fazla yatırıma ve halkın maddi-manevi desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yerel dinamiklerden uzak politika üretmesinin ve uygulama yapmasının bölgedeki sıkıntıları artırdığını belirtti. Özellikle rezerv alan tespiti sonrası halkın şikayetlerinin artması, uygunsuz alan mağduriyeti ve orta hasarlı binaların durumundaki belirsizliklerin bölge halkı üzerinde negatif etkiler yarattığını ifade etti.
"Yetkililer, işe alınan depremzedelerin işlerine son vermeye başladılar"
Karatutlu, deprem sonrası toplum yararına program uygulamalarıyla yaklaşık 10.000 kişinin işe alındığını, ancak depremin sosyal, ekonomik ve psikolojik etkilerinin sona ermediği halde işe alımların durdurulmasının yanlış olduğunu belirtti. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'da depremin etkilerinin en az beş yıl süreceğini ve yetkililerin bu süreyi dikkate alarak uygulamalar yapması gerektiğini vurguladı.
‘‘İktidarın, muhalefete geçen Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Elbistan, Pazarcık, Çağlayancerit ve Ekinözü belediyeleri tarafsız yaklaşımı olacağını ümit ediyoruz’’
Göksun ilçesine doğal gaz yatırım müjdesinin verilmesini olumlu bir gelişme olarak nitelendiren Karatutlu, muhalefete geçen belediyeler için de aynı tarafsız yaklaşımın sürdürülmesini umut ettiğini söyledi.
"Kahramanmaraş’ta bir aile, ilaç yazma konusundaki tartışma nedeniyle hekime bıçakla saldırıldı"
Karatutlu, deprem bölgesinde bir aile hekimine yapılan saldırının cezasız kalmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, güvenlik ve adli yetkililerin halkın sağlık hakkını engelleyen şahıslara gerekeni yapmasını beklediklerini ifade etti.
"Sağlık Bakanlığı hukuksuz bir şekilde kuralları değiştirdi"
Karatutlu, TUS sınavı ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı yönetmelik değişikliğiyle hekimlerin mağdur edildiğini söyledi. 0.2 olan tekrar sınava girenlerin katsayısının 0.5'e çıkarılmasının adaletsizliğe yol açtığını ve binlerce hekimin mağdur olduğunu belirtti.
"Muayenehanelerden SGK'nın hizmet almasını engelleyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinin tavrı, afette bile değişmedi"
Karatutlu, deprem döneminde özel hastaneler ve muayenehaneler arasındaki eşitsizliklerin devam ettiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın muayenehanelerden SGK hizmet almasını engellediğini ifade etti. Özel muayenehanelerde fizik tedavi aletleri kullanmanın yasaklanmasının, sadece özel hastanelerin korunması amacını taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın, merdiven altı sağlık merkezlerine göz yummasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
"Sağlık Bakanlığı'ndaki hekimleri öteleyen ve örseleyen bu yapı kesinlikle değişmeli"
Karatutlu, Sağlık Bakanlığı'nın hekimleri baskı altında tutmaya çalıştığını ve bu yapının değişmesi gerektiğini söyledi. Hekimlerin özverili çalışmalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.