Deveboynu: Birlikte daha güçlüyüz!
Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan Deveboynu, medyayı sadece yazılı basından ibaret olarak görmediklerini; gazetenin yanında televizyon, radyo ve internet medyasının da büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek birliktelik çağrısında bulundu.
Deveboynu, 31 Mayıs Çarşamba akşamı Kahramanmaraş’ta görev
yapan basın mensuplarıyla iftar yemeğinde bir araya geldi. Haberleşme
sektöründe son yıllarda giderek önemi artan internet medyasının sayısının
arttığına dikkat çeken Cemiyet Başkanı Aslan Deveboynu, medyanın her kolunun
birlik içerisinde hareket etmesiyle daha başarılı olacağını söyledi. Deveboynu,
“Biz cemiyet olarak medyayı tek ayaklı görmüyoruz. Sadece yazılı basın olarak
görmüyoruz. Sebebi de şu: Artık teknoloji çağındayız. İşler biraz yazılı
basının dışına çıktı. Radyolar var. Sözlü basın diyoruz biz ona! İnternet var.
İnternet medyası diyoruz ona! Zaman içinde bunları devlet belki bir yere
koyacak. İnternet medyasıyla ilgili bir şeyler yapacak. Arkasından bir de
televizyon diyoruz. Bu dört tane ayağı ile basın daha güçlü artık” dedi.
Teknoloji çağında yazılı basının tek başına gücünün sınırlı olduğuna değinen Deveboynu, “Onun için biz cemiyet olarak bu dört tarafı da kendi bünyemizde cemiyetin üyeleri olarak kabul ediyoruz. Ve diyoruz ki; bu dördü bir arada olmalı, birlikte olmalı, başarılı olmalı” ifadelerine yer verdi.
Cemiyetin başarısını üyelerinin başarısına bağlayan Başkan Aslan Deveboynu, şöyle konuştu: “Cemiyetin başarısı neye bağlı? Üyelerinin işlevleri, içsellikleri, kaliteli olması, yaptığı işi detaylı yapması, çalışkan olması… Belden aşağı bizde bir şey yoktur. Doğru değil, bunu da kabul etmiyoruz. Bu memleketin daha iyi insanları seçebilmesi daha başarılı insanların bu memleketi yönetebilmesi, yöneticilerin de daha iyi yönetebilmesi için biz basın olarak onun için varız. Ben kendim bu işi böyle görüyorum. Bu vizyonu kabul ediyorum. Diyorum ki; ben başkan olacaksam böyle bir başkan olmalıyım. Bizim herkese kapımız açık. Herkese oturup bunu konuşuruz. Derdini dinleriz.”
DEVEBOYNU: BASIN MENSUPLARININ GELİRE İHTİYACI VAR!
Gazetecilerin ekonomik durumunun iyileştirilmesi yönünde neler yapabileceklerine ilişkin çalışma yaptıklarını aktaran Deveboynu, şunları söyledi: “Bizim basındaki arkadaşlarımızın da gelire ihtiyacı var. Reklama ihtiyacı var. Bu iş neyle oluyor? Reklamla oluyor. Neyle oluyor? Yazılı basında da kalemiyle oluyor. Radyosunda, televizyonda, internette, yazılı basında reklamla oluyor. Tabi ki bizim arkadaşlarımızın hayatını idame ettirmesi gerekir. Bunu da nasıl idame ettirir? Nasıl idame ettirmesi gerektiği ile ilgili de kafamda oluşan bazı olgular var. Oturmadı daha! Ben bu işi yeni aldım, bir haftadan beri de bu işin üstündeyim, daha önce yoktum. Daha önce bu işin üstünde yoktum. Sadece devrini aldım. Dedim ki; şurada dursun, bir bakalım. Şu seçimler bitsin. Bir hafta önce de başladık. Dedim ki; biz bu cemiyeti aldık ama neler yaparız? Neler yapmalıyız? Neler yapabiliriz? Yani buradaki basındaki arkadaşlarımıza bizim katkımı ne olabilir? Maddi olarak ne katabiliriz? Neler yapabileceğimizi bizim daha önce kendi içimizde paylaşmamız gerekiyor. Bu işe başlarken de dedik ki bu üyelerimizi tanıyalım. Adresleri, telefonları, gerekli bilgilerini alalım. Her yönleriyle bilelim, tanıyalım. Biz bu dörtlü ile bir arada olursak; güçlü oluruz. Ama kavgalı olursak güçlü olmayız.”
CEMİYET KENDİ YERİNE KAVUŞACAK!
Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’nin kendi yerinin olması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’tan söz aldıklarını ifade eden Cemiyet Başkanı Deveboynu, “Bugün yönetimimle beraber bir ziyarette bulunduk. Büyükşehir Belediye Başkanımıza gittik. Vardık. Dedik ki; merhaba başkanım, nasılsınız? İyi misiniz? Sohbet ediyorduk. Sohbette şu çıktı karşımıza: kendisi bunu söyledi. Dedi ki; cemiyetinizin bir yeri var mı? Ben dedim ki; ben varım başkanım, başka kimse yok. Çağırdı genel sekreterini. Dedi ki; cemiyete güzel bir yer bulalım. Bir an önce cemiyetin bir mekânı olsun. Bir adresimiz olsun istedik yani. Onu kendisi teklif etti. Teşekkür ettik. Güzel bir şey oldu. İyi bir haber oldu. Yani bir vardım selam verdik, bu oldu. Selam verdik borçlu çıktı gibi bir şey oldu aslında” şeklinde konuştu.
EVİ OLMAYANLAR İÇİN EV PROJESİ VAR!
Gazetecilerle istişare halinde ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Aslan Deveboynu, şöyle konuştu: “Bir bekâr arkadaşımız; Dulkadiroğlu Belediyesi’nin bir ev projesi olduğunu söyledi. Bununla ilgili görüşebilir miyiz, dedi. Görüşürüz, dedik. Şartlarını alıp size yönlendireceğiz. Dulkadiroğlu Belediyesi’nin bu yeni yaptığı ev projesinden bizim arkadaşlarımıza nasıl bir katkımız olur? Ne yapabiliriz oradaki kooperatif kurallarına göre? Böyle bir ev projesi ortaya çıktı. Böyle görüştükçe, konuştukça bir şeyler çıkacak. Ama benim asıl üzerinde durduğum şey bu arkadaşlarımız hayatlarını nasıl idame ettirmeli? Geliri nasıl sağlamalı? Yaptığı iş ne kadardı? Ne kadar iş yapıyor? Ne kadar bu işe hizmet veriyor? Ve verdiği hizmetin karşılığını ne kadar alıyor? Bazıları hiç hizmet vermeden mi karşılık alıyor? Mesela adam hiçbir iş yapmıyor; ama gidiyor şöyle oluyor, böyle oluyor, deniyor. Bu ne kadar doğrudur, bilmiyoruz. Tabi ki bu işi yapmıyorsa hizmet de vermiyorsa; bu işin karşılığını da alamaz. Hiçbir yönden alamaz. Benden de alamaz. Kurumdan da alamaz. Kurumlardan da alamaz. Ama bu işe hizmet veriyorsa; hakikaten bu işi kendine ilke edinmişse biz cemiyet olarak da o arkadaşların yanında olacağız. Birlikte olacağız. Belki onun hayatına biz de bir şeyler katacağız.”
GAZETELERİN BİRLEŞMESİ KALİTEYİ ARTIRDI
Kahramanmaraş’ta günlük çıkan yaklaşık 12 gazetenin birleşmesiyle daha kaliteli yayımların ortaya çıktığını dile getiren Deveboynu, şunları kaydetti: “Biz bu camiada birleştik. Yaklaşık 12 arkadaşlarımızla bir araya geldik. Bu daha güçlü olmadı mı? Oldu. Bu birleşmede maliyetlerimiz yükselmedi mi? Yükseldi. İyi bir gazete çıkardık. Bugün Manşet ve Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak bahsediyorum. Herhalde kalite açısından Türkiye’nin ilk 5 gazetesinden biriyiz. Baskı olarak, dizayn olarak yerel basın için söylüyorum; Türkiye’deki çıkan yerel gazeteler içinde ilk 1 demeyelim belki çok abartı olur. Ama ilk 5’in içindeyiz. Ben Türkiye’nin her tarafındaki gazetelere gidiyorum. Her ildeki yerel gazeteleri alıyorum, bakıyorum, inceliyorum. Ondan sonra da Maraş’taki gazetelere bakıyorum ve Maraş artık gazeteciliği yapıyor diye düşünüyorum. Radyolarımız, hakikaten iyi çekiyor. Sadece kendi radyom için demiyorum. Sultan da iyi çekiyor. Cesur da iyi çekiyor. Yayınları da güzel, tebrik ediyorum arkadaşları! Onlar da iyi bir rakip bizim için. Ben onlara hep diyorum. Rakipsiz çalışmak kötü bir şey. Boş kalırsınız yani, rahat olursunuz, rahat davranırsınız. Gazetede de Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi benim iyi bir rakibim. Ben alıyorum bakıyorum yani. Diyorum ki; bu gazete bizden daha iyi çıkıyor veya çıkmıyor. İnternette de mesela biz kendi internetimizi çok iyi bir hale getirdik.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)