Doğa sporcularının yeni adresi: Meryem Çil Kalesi ve Kargaçayırı
Kahramanmaraş'ın en önemli ve gizli kalmış değerlerinden biri olan Meryem Çil Kalesi ve Kargaçayırı, Doğa sporcusu Yahya Gözübenli ve ekibi tarafından yeniden gözler önüne getirildi.
Kahramanmaraş’ın en değerli doğa sporcularından olan Yahya Gözübenli, Andırın’ın Geben mahallesinde yer alan Meryem Çil Kalesi ve Kargaçayırı’na giderek, Kahramanmaraş’ın gizli kalan değerini yeniden günmede getirmeyi başardı.
Doğa sporcusu Yahya Gözübenli, eski adı ile Geben olan Meryem Çil Kalesi ve Kargaçayırı’na giderek, bölgeyi hem tanıttım hem de kaleden eşsiz görüntüler aldı. Kale hakkında bilgiler veren Gözübenli, “Meryem Çil efsanesi, Geben Kale Komutanı'nın güzel kızının ismi Meryem'di. Meryem, güzel bir kız olduğundan dillere destan durumdaydı. Göksun'un Kızılkale komutanının oğlu ile güneydeki Azgıt Kale komutanının oğlu birbirlerinden habersiz olarak Meryem'e aşık olurlar. Her iki kale komutanı da oğullarına Meryemi istemek için Geben Kalesi komutanının evine misafir olurlar. Geben Kale komutanı, her iki komşu kale komutanlarını çok sevmektedir. Kızı hangisine vereceğine karar veremez. Zengin ve güçlü olan kızılkale komutanı Geben Kalesi'nin uzun ve geniş yollarını düzgün taşlarla ördürerek mamur hale getirir. Sonrada kızı oğluna tekrar ister. Ancak, Meryem Azgıt Kale komutanının oğluna haber göndermesi ile birlikte, oğlan atının ayak altına deri parçaları bağlayarak sessizce gelir ve kızı kaçırır. Ümitsiz kalan Kızıl Kale komutanının oğluda ‘Meryem de çil idi’ der ve ondan sonra Geben Kalesinin adı Meryemçil Kalesi olur” dedi.
KARGAÇAYIRI HERKESİ BÜYÜLÜYOR
Kargaçayırı’nın fotoğrafik konumu ve görselliğiyle herkesi büyülediğine dikkat çeken Doğa sporcusu Gözübenli, “Kargaçayırı Andırın’ın göz bebeğidir. Kargaçayırı doğal su ile beslenen kendine özgü bir gölettir. Göletin yanı sıra kuzey kısmında kalan Elma Dağı ile meşhurdur. Elma dağı hakikaten olağanüstü bir yer. Rakımı da bir hayli yüksek. Andırın’ın kar kar yağışı ve geçişinin bir hayli yüksek olduğu yerlerdendir. Burayı anlatmaya kelimeler yetmez. Çünkü burası hakikaten çok özel bir yer. Biz çok beğeniyoruz. Fotoğrafik konumu itibariyle görselliğiyle adeta herkesi büyülüyor. Bir yere gidip piknik veya kamp yapmak vakit geçirme gibi bir düşünceniz varsa Kargaçayırı tam size göre bir yerdir.”
“BURAM BURAM ANADOLU KOKAR”
Kargaçayırı köyü hakkında bilgiler veren Gözübenli, sözlerine şöyle devam etti: “Geniş çayırlık alanları olan Kargaçayırı köyü 1860’li yıllarda Kafkasya’nın Dağıstan bölgesinden Osmanlı İmparatorluğu’na hicret eden Avarlar ile Anadolu Türkmenleri birlikte kurmuşlardır.
Genel itibariyle Dağıstan, Andırın ve Kadirli kültürü, gelenek ve görenekleri hakimdir. Köy komşu köylere nazaran daha modern bir köydür. Okur yazar oranı yüzde 99‘dır. Civar köylerde olduğu gibi sulu denen yemek meşhurdur. Bayramları yapılan saç altı çöreği meşhurdur. Aynı zamanda köyde buluna Dağıstan kökenli ailelerinin katkısıyla ayrı bir kültür mozaiği oluşmuştur. Hingal, Cirdingiş başlıca Kafkas yemekleridir. Körsulu çayında bulunan balık çok lezizdır. Mantar, Çiriş, dağ çayı ve kekik değişmez lezzetlerindendir. Bayramları bir başka düğünleri ise eğlencelidir. Her tarafı buram buram Anadolu kokar. Farklı etnik kökene mensup insanların huzur içerisinde yaşadığı sosyalitesi yüksek olan kültürlü bir köydür.”
“KARGAÇAYIRI SALEBİN ANA VATANIDIR”
“Kahramanmaraş’a 96 km, Andırın’a ise 20 km uzaklıktadır. Köyün bulunduğu alan üçgen biçimindeki düzlüklerin Andırın yakasında bulunmaktadır. Ovanın ortasından Körsulu adında bir çay geçmektedir. Köyün batı kesimi Karaçam ormanları ile kaplı olup, güney ve doğu kesimi ise sedir, göknar ve karaçam ormanlarıyla kaplıdır. Andırın ilçesinde yer alan en yoğun ormanın bulunduğu köydür. Ovayı ikiye ayıran çay maalisef daha yukarı kesimde yer alan Geben kasabasında yapılan sulama nedeniyle yaz aylarında kurumaktadır.Köy büyük baş hayvancılığıyla ünlü olup, Kahramanmaraş dondurmasında kullanılan salebin de ana vatanıdır” diye konuştu.
KAHRAMANMARAŞ REHBERİNİ TAKİP ETMEK İÇİN
İnstagramYoutube